H «ναρκοοικονομία» της Αλβανίας: Ναρκωτικά και πολιτική διαφθορά

Είναι γεγονός και κοινά αποδεκτό πως η Αλβανία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες «ναρκοχώρες» στον κόσμο σε ό,τι αφορά την παραγωγή και διακίνηση, με τη διαφθορά να αγγίζει και την κυβέρνηση της χώρας, πρόσωπα της οποίας βρίσκονται στην δίνη σκανδάλων περί ναρκωτικών. Γι αυτό και η πρόσφατη επιτυχής επιχείρηση των αλβανικών Αρχών εξάρθρωσης διεθνούς κυκλώματος λαθρεμπορίας ναρκωτικών με την παράλληλη δήλωση της βούλησής τους να καταπολεμήσουν το εμπόριο ναρκωτικών προκάλεσε πολιτική κρίση.

Η επιχείρηση μεγάλης κλίμακας με την κωδική ονομασία Vol - Vo 4 διεξήχθη σε 12 πόλεις της Αλβανίας, διήρκεσε τρεις ημέρες, με συμμετοχή 1.500 αστυνομικών και η αλβανική αστυνομία κατόρθωσε να εξαρθρώσει ένα ισχυρό δίκτυο εμπόρων ναρκωτικών με διασυνδέσεις και με πολιτικούς. Οι αρχές κατέσχισαν 182 κιλά μορφίνης και 22 λίτρα, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ηρωίνης. Μεταξύ των 27 συλληφθέντων είναι και δύο πρώην βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του Έντι Ράμα, εικόνες από τους οποίους έδωσε στην δημοσιότητα η αστυνομία.
 
Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση του είδους της στην Αλβανία. Συνολικά τέσσερις συμμορίες, που συνεργάζονταν, είχαν οργανώσει τα πάντα, από την παραγωγή ναρκωτικών μέχρι το λαθρεμπόριο και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διαλύθηκαν. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, φέρεται βαθύτατα ενοχλημένος από τις εξελίξεις και συνεκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος, δηλώνοντας ότι «κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου» την ώρα που άλλα στελέχη, τα οποία σχετίζονται με τους δύο συλληφθέντες, τούς υπερασπίζονται, λέγοντας ότι δεν αναφέρονται στην δικογραφία.

Λίγες μέρες αργότερα, ο  Αλβανός υπουργός Εσωτερικών, Φατμίρ Τζάφαϊ παραιτήθηκε για να αντικατασταθεί από τον σύμβουλο ασφάλειας του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, πρώην στρατηγό του στρατού Σαντέρ Λιέσι. Η παραίτηση του Τζάφαϊ αποτέλεσε έκπληξη, μία εβδομάδα μετά την σύλληψη από την αστυνομία των υπόπτων για συμμετοχή σε δίκτυο παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και τις συλλήψεις δύο πολιτικών για διαφθορά. Και μπορεί ο Τζάφαϊ να απέτυχε να συλλάβει τον εγκέφαλο του κυκλώματος διακίνησης των ναρκωτικών που διαφεύγει της σύλληψης εδώ και δύο χρόνια, όμως συνέβαλε στην εξάρθρωση του δικτύου και ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν. «Δεν πρόκειται για παράσταση, αλλά για μια πραγματική μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε ο Φατμίρ Τζάφαϊ μετά την εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση.

Πολιτικές σχέσεις υψηλού επιπέδου

 

Ο Αλβανός «εισαγγελέας για το σοβαρό έγκλημα» (τμήμα της αλβανικής εισαγγελικής αρχής) είχε καταθέσει ποινική δίωξη πριν από ένα μήνα και απέστειλε «καυτό» υλικό στην αστυνομία. Αποτελούνταν από χιλιάδες ώρες παρακολουθούμενων τηλεφωνικών συνομιλιών, μυστικές έρευνες, βίντεο που ελήφθησαν από αεροσκάφη και χιλιάδες σελίδες αλληλογραφίας μεταξύ διαφόρων θεσμών εντός και εκτός Αλβανίας. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε ένα εργαστήριο ναρκωτικών στη βόρεια αλβανική πόλη Has, το οποίο χρησιμοποιούσαν κυρίως για την παραγωγή ηρωίνης. Από εκεί, τα ναρκωτικά εισέρχονταν λαθραία στην ΕΕ με τη βοήθεια άλλων αλβανικών συμμοριών.

Στη συνέχεια αγοράζονταν ακίνητα σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της Αλβανίας με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητες. Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, αυτό γινόταν με τη βοήθεια υψηλόβαθμων πολιτικών. Ένα πρώην μέλος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), ο Αρμπέν Ντόκα, ήταν ένας μεταξύ αυτών και συνελήφθη. Η γη αγοράζονταν φτηνά από πλασματικούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι υπήρχαν μόνο στα χαρτιά και στη συνέχεια πωλούνταν σε πολύ υψηλότερη τιμή. Δώδεκα διοικητικοί υπάλληλοι και τοπικοί πολιτικοί που δωροδοκήθηκαν για το σκοπό αυτό συνελήφθησαν τον Μάρτιο για «κλοπή 235.000 τετραγωνικών μέτρων (23.5 εκτάρια) δημόσιας γης» στην αλβανική περιοχή της Αδριατικής γύρω από το Lezha. Κάποιοι από αυτούς ανήκαν στο κυβερνών PS και άλλοι στο Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης ή στο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης (LSI). Ο Arben Cuko, ο πρώην γενικός διευθυντής φυλακών, κατηγορείται επίσης ότι έχει σχέσεις με το εν λόγω δίκτυο που εξαρθρώθηκε από την αστυνομία.

Πριν έναν ακριβώς χρόνο, η εξάρθρωση μετά από πολύμηνη παρακολούθηση του κυκλώματος Χαμπιλάι, οδήγησε στον συγγενή του, στενότατο συνεργάτη του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, πρώην υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας  και κατόπιν βουλευτή  του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Σαϊμιρ Ταχίρι. Οι πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία έστρεψαν τα πυρά τους  εναντίον του ίδιου του Έντι Ράμα για τον οποίο είχαν υπάρξει δημόσιες καταγγελίες ότι ο ίδιος υποθάλπει τους καλλιεργητές και εμπόρους ναρκωτικών. Ένα κύκλωμα που αποκομίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν γεμίζουν μόνο τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά τροφοδοτούν πολιτικά κόμματα και κτίζουν πολιτικές καριέρες.

 
 
 

Ο Ντόναλντ Λου ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Τίρανα ήταν καταπέλτης όταν δημοσίως δήλωσε ότι η Αλβανία αποτελεί κέντρο οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και πορνείας και επεσήμανε ότι  τέσσερις επικίνδυνες μαφιόζικες συμμορίες μέσω 20 γνωστών οικογενειών εμπλέκονται  σε εμπόριο ανθρώπων, εκβιασμούς, κλοπές αυτοκινήτων και ξέπλυμα χρήματος ενώ φυσικά ελέγχουν και την καλλιέργεια και το εμπόριο χασίς.

Γερμανική βοήθεια

Μέχρι τώρα, οι πολιτικοί και οι κρατικοί αξιωματούχοι που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε σκάνδαλα διαφθοράς και λαθρεμπόριο ναρκωτικών ήταν ανέγγιχτοι στην Αλβανία. Αλλά η επιτυχής επιχείρηση της αστυνομίας και οι συλλήψεις αυτής της εβδομάδας δημιούργησαν ελπίδες ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σύντομα και ότι ακόμη και οι υψηλόβαθμοι πολιτικοί θα πρέπει να απαντήσουν στο δικαστικό σώμα εάν εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών.

Η μεγάλης κλίμακας αυτή επιχείρηση πάντως πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την επίσκεψη στην Αλβανική πρωτεύουσα, στα Τίρανα, του Dieter Romann, προέδρου της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας, γεγονός καθόλου τυχαίο, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

Τον Φεβρουάριο, η αλβανική αστυνομία κατέσχισε κοκαΐνη στη δυτική πόλη του Δυρραχίου που προέρχονταν από την Κολομβία και κατευθύνονταν στη Γερμανία. Τρεις μήνες αργότερα, η Βαυαρική αστυνομία βρήκε 1,8 τόνους κοκαΐνης, επίσης κρυμμένους σε κιβώτια μπανάνας. Μετά τις συλλήψεις στη Βαυαρία, η γερμανική αστυνομία διενήργησε έρευνες στην Αλβανία. Ο Dieter Romann λοιπόν υποσχέθηκε στις αλβανικές Αρχές περισσότερη βοήθεια και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αστυνομικών αρχών και των δύο χωρών για την καλύτερη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι αριθμοί της αγοράς 

Τα κέρδη από την καλλιέργεια και το εμπόριο των ναρκωτικών μπορεί να ξεπερνούν και το επίσημο αλβανικό ΑΕΠ. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η διακίνηση ναρκωτικών αποφέρει τα υψηλότερα κέρδη. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά, μόνο στην ΕΕ, η παράνομη αγορά ναρκωτικών υπολογίζεται ότι αποφέρει κέρδος 24 δισεκατομμυρίων το χρόνο. Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση για τα Ναρκωτικά για το 2017, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο για τα Ναρκωτικά και την Εγκληματικότητα του ΟΗΕ ( UNODC ), η Αλβανία  βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην  παραγωγή χασίς και τη διακίνηση της κοκαΐνης, και κατέχει  την πρώτη θέση στον κόσμο ως προς τη χρήση κοκαΐνης για τις ηλικιακές ομάδες 15-64 ετών, ανάλογα με τον πληθυσμό.

Σύμφωνα επίσης με το Συντονιστικό Οργανο Δίωξης Ναρκωτικών, κυρίαρχο ρόλο στη διακίνηση της ηρωίνης στην ΕΕ αποτελούν οι αλβανικές και τουρκικές εγκληματικές οργανώσεις. Οι αλβανικές εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στη διακίνηση ηρωίνης στην ΕΕ, μέσω της περιοχής των Βαλκανίων, συνεργαζόμενες με τις τουρκικές και πακιστανικές εγκληματικές ομάδες. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει ότι«η διακίνηση των ναρκωτικών από την Αλβανία γίνεται με την βοήθεια του κράτους».

Τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας για το 2015 λένε πως το ποσοστό της κατασχεμένης κάνναβης προερχόμενης από Αλβανία (κύριος εισαγωγέας χασίς για την Ελλάδα) ήταν περίπου 26% και κύριος άξονας εισόδου είναι τα Δυτικά και τα Βορειοδυτικά της χώρας με την Ήπειρο να κατέχει τα πρωτιά με 8.763 κιλά το 2014 και την Αττική να ακολουθεί με 5.876 για την ίδια χρονιά ενώ το 2015 βλέπουμε μείωση των κατασχέσεων με Ήπειρο και Αττική να κατέχουν και πάλι τα πρωτιά με 631 και 951 κιλά αντίστοιχα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι συλληφθέντες είναι Έλληνες.Πηγή: // tvxs /