Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

ία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία με στόχο την επίτευξη ουσιαστικών αλλαγών στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική ξεκινά ένας συνασπισμός 130 ευρωπαϊκών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Στόχος της εκστρατείας "We are a Welcoming Europe" είναι η συλλογή 1 εκατομμυρίου υπογραφών από πολίτες τουλάχιστον 7 κρατών μελών, ώστε "να αναγκάσουμε την Ευρώπη να υιοθετήσει μια πιο ανθρώπινη και ρεαλιστική προσέγγιση στο μεταναστευτικό".

Η εκστρατεία που έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα με τη στήριξη πολλών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, βασίζεται σε 2 άξονες: επιδιώκει να βάλει τους Ευρωπαίους πολίτες στο επίκεντρο της μεταναστευτικής πολιτικής και να ενισχύσει το σεβασμό στα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων.

Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία οι Ευρωπαίοι πολίτες αναλαμβάνουν έναν περισσότερο ενεργό ρόλο ως προς τη διαμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο, θέτοντας 3 συγκεκριμένα αιτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Να υποστηρίξει τους πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν πρόσφυγες,
  2. να απαγορεύσει την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης, κάτι που γίνεται πράξη σε πολλά κράτη μέλη σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας,
  3. να εξασφαλίσει το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, με την ενίσχυση των μηχανισμών καταγγελιών σχετικά με την εκμετάλλευση εργασίας και με άλλες καταχρηστικές ενέργειες από τους Ευρωπαίους συνοριοφύλακες.
Όπως μάλιστα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Actionaid «στις 15 Δεκεμβρίου 2017, επτά Ευρωπαίοι πολίτες, εκπροσωπώντας τις φωνές όλων εκείνων που διαφωνούν με την κατεύθυνση που έχει πάρει η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών σχετικά με τη μετανάστευση».

Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι οι εξής: Actionaid, Advocates Abroad, Caritas Hellas, Greek Forum of Refugees, HIAS,Jesuit Refugee Service, Klimaka, SolidarityNow, Terre des hommes.
ΑΠΕ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54