Φιντέλ Κάστρο: Ζωντανός στις καρδιές όσων αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο

Γράφει ο Νίκος Μόττας
Αναδημοσίευση από atexnos.gr
Στις 25 Νοέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που ο ιστορικός ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, ο Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο Ρουζ, πέρασε για πάντα στο πάνθεον των ηρώων της εργατικής τάξης. Των ηρώων εκείνων- όπως ο Λένιν, ο Στάλιν, ο Δημητρώφ, ο Τελμαν, ο Τσε, ο Χο Τσι Μινχ και άλλοι – που αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή τους για την υπόθεση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκει ο Φιντέλ, δικαιωματικά και με την ανεξίτιλη σφραγίδα της ίδιας της Ιστορίας.

«Η Επανάσταση δεν είναι ένα στρώμα από ροδοπέταλα. Είναι μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν»σημείωνε ο ίδιος σε ομιλία του το 1961. Και, πράγματι, ο Φιντέλ πρωταγωνίστησε στο να γίνει η Επανάσταση πράξη, μπαίνοντας στο καμίνι της μάχης ενάντια στο παρελθόν, προκειμένου να κερδίσει ο κουβανικός λαός το μέλλον. Με το παράδειγμα του, με την ακράδαντη πίστη του στα ιδανικά της Επανάστασης, ο Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο έδειξε πως προχωρά μπροστά ο τροχός της Ιστορίας.«Ξεκίνησα την Επανάσταση με 82 άντρες. Εάν έπρεπε να το ξανακάνω, θα το έκανα με 10 η 15 και ακλόνητη πίστη. Δεν έχει σημασία πόσο μικρός είσαι, αν έχεις πίστη και σχέδιο»έλεγε ο ίδιος.

Ο Φιντέλ και οι σύντροφοι του άλλαξαν για πάντα την ιστορία όχι μονάχα της Κούβας, αλλά ευρύτερα της Λατινικής Αμερικής. Η εργατική τάξη όλου του κόσμου, το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, βρήκε στο πρόσωπο του Κομαντάντε Κάστρο έναν ηγέτη με σπάνια χαρίσματα, από αυτούς που, όσες δεκαετίες κι’ αν περάσουν, παραμένουν χαραγμένοι στο νου, την συνείδηση και την καρδιά όσων αγωνίζονται για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο λαός της Κούβας- στον οποίο ο Φιντέλ αφιέρωσε όλη τη ζωή του- αλλά και οι αγωνιζόμενοι λαοί απανταχού της γης, θα θυμούνται για πάντα τον Κομαντάντε. Ένα χρόνο μετά το θάνατο του, η πολιτική κληρονομιά του Φιντέλ συνεχίζει να εμπνέει τους σύγχρονους αγώνες – και θα συνεχίσει να εμπνέει και στο μέλλον, μέχρι την τελική δικαίωση.
Μέχρι τη νίκη για πάντα(hasta la victoria, siempre!).
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25/11/2017 - 10:49