Το Ιράκ απαγχόνισε 36 άνδρες για τη σφαγή στο Τικρίτ

Στον απαγχονισμό 36 ατόμων για συμμετοχή στην πολύκροτη σφαγή εκατοντάδων νεοσύλλεκτων από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους το καλοκαίρι του 2014 στη βάση Σπάιχερ προχώρησε το Ιράκ.



Οι 36 άνδρες είχαν κριθεί ένοχοι για τη σφαγή εκατοντάδων νεοσυλλέκτων τον Ιούνιο του 2014 από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και τους συμμάχους της κοντά στο Τικρίτ, βόρεια της Βαγδάτης.

Οι καταδικασμένοι είχαν μεταφερθεί την περασμένη εβδομάδα στη φυλακή της Νασιρίγια αφού ο Ιρακινός πρόεδρος Φουάντ Μάσουμ ενέκρινε τη θανάτωσή τους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της επαρχίας Ζι Καρ, «η εκτέλεση των 36 καταδικασμένων για τα εγκλήματα του «Σπάιχερ» (το όνομα της βάσης όπου είχαν απαχθεί οι νεοσύλλεκτοι), έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στη φυλακή της Νασιρίγια».

«Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ζι Καρ Γιαχία αλ-Νασέρι και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαϊντάρ αλ-Ζαμίλι ήταν παρόντες για να επιβλέψουν τις εκτελέσεις», τόνισε.

Περίπου 400 από τους 1.700 νεοσύλλεκτους που σκοτώθηκαν στη βάση Σπάιχερ κατάγονταν από την επαρχία Ζι Καρ, όπου κατοικούν κυρίως σιίτες, δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη. 

Η σφαγή είχε γίνει τις πρώτες ημέρες της ξαφνικής επίθεσης που είχε πραγματοποιήσει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ τον Ιούνιο του 2014 που είχε επιτρέψει στους τζιχαντιστές να καταλάβουν τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που έγινε έκτοτε προπύργιό τους.

Οι τζιχαντιστές είχαν εκτελέσει τους νεοσύλλεκτους έναν-έναν, σύμφωνα με εικόνες προπαγάνδας που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ι.Κ. Μετά τη σφαγή αυτή, πολλοί εθελοντές σιίτες κατατάχθηκαν σε πολιτοφυλακές που πολεμούν τους τζιχαντιστές.

Επίσης, πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, δήλωσε πως θέλει να επιταχύνει την εκτέλεση προσώπων καταδικασθέντων σε θάνατο για τρομοκρατία μετά τη βομβιστική επίθεση του περασμένου μήνα στη Βαγδάτη που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους.


πηγή tvxs.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54