Η Ιταλία ζητάει αλλαγές στις συνθήκες του Δουβλίνου

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο με θέμα το μεταναστευτικό, τόνισε πως «η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, αλλιώς η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει».

Όπως υπογράμμισε πρέπει να υπάρξει από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος και ότι, κατά συνέπεια, πρέπει να αναθεωρηθούν οι Συνθήκες του Δουβλίνου.

«Οι μετανάστες δεν φτάνουν στην Ελλάδα, στην Ιταλία ή στην Ουγγαρία, αλλά στην Ευρώπη. Και οι κανόνες υποδοχής πρέπει να εξευρωπαϊσθούν» τονίζει ο Ιταλός υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «η Κομισιόν προσπάθησε να δώσει ώθηση σε μια κοινή ατζέντα μετά την έκτακτη σύνοδο που ζητήθηκε από την Ιταλία, αλλά τώρα στην ατζέντα πρέπει να δοθεί περαιτέρω ώθηση και στήριξη».

Αναφερόμενος στην σημερινή έλλειψη ομοιογένειας στην στάση των χωρών μελών της Ένωσης, ο Πάολο Τζεντιλόνι συμπληρώνει: «Η Ιταλία δεν μοιράζει σχολικούς ελέγχους. Η Γερμανία είναι από τις πιο ενεργές χώρες στις πολιτικές ασύλου και στήριξης μιας κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας. Σε πολλά άλλα κράτη έχει υπερισχύσει η ιδέα ότι οι χώρες που βρίσκονται εκτεθειμένες στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνες τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε να ταπεινωθεί, με ατέλειωτες ώρες διαπραγμάτευσης για τη μετεγκατάσταση λίγων χιλιάδων μεταναστών, από μεμονωμένες χώρες».

Ερωτηθείς, τέλος, για τον ρόλο του ΟΗΕ, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας απαντά: «Τα Ηνωμένα Έθνη, σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, κάνουν ιδιαίτερα σημαντική δουλειά. Αλλά είναι αρκετό; Η αδυναμία του ΟΗΕ προκύπτει έμμεσα, από τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένος ολόκληρος ο κόσμος στην εποχή μας».


πηγή: tvxs.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54