Ευρωπαϊκές «εκπτώσεις» στη μετεγκατάσταση χιλιάδων αιτούντων άσυλο

Σε… τοίχο απροθυμίας εκ μέρους των κρατών της κεντρικής Ευρώπης προσέκρουσε η πρόταση της Κομισιόν για την μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να μειωθεί σε 32.256 πρόσφυγες προερχόμενους, κυρίως, από τη Συρία, το Ιράκ, την Ερυθραία και τη Σομαλία.

«Η αλληλεγγύη δεν είναι σλόγκαν» δήλωσε στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο ίδιος εξήγησε ότι μολονότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έγινε δεκτή στο σύνολό της, το γεγονός ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δέχτηκαν να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι ένα «ιστορικό βήμα μπροστά».

Οι 28 υπουργοί της ΕΕ αρμόδιοι για τα ζητήματα της μετανάστευσης αποφάσισαν στις Βρυξέλλες μετά τη δραστική μείωση του αριθμού των μετεγκαταστάσεων ότι το ζήτημα πρέπει να ξανασυζητηθεί πριν από το τέλος της χρονιάς, με σκοπό να γίνει ακόμα μια προσπάθεια να συμφωνήσουν οι απρόθυμοι στην μετεγκατάσταση και των υπολοίπων 8.000 αιτούντων άσυλο.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η επανεγκατάσταση περισσότερων από 20.000 ήδη αναγνωρισμένων προσφύγων εντός των χωρών της ΕΕ.

_83879133_mediterranean_migrants_624Στον παραπάνω Πίνακα της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) απεικονίζεται και συγκρίνεται ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που έφθασαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου το πρώτο πεντάμηνο του 2014 (49.000) και το ίδιο διάστημα του 2015 (106.000), όπως και η αντίστοιχη κατανομή τους με τις αφίξεις στην Ιταλία να έχουν αυξηθεί από 42.000 σε 55.000 και στην Ελλάδα από 6.500 σε 48.000.   

BN-IP334_EUMIGR_J_20150526140931Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχική πρόταση της Κομισιόν περιλάμβανε υποχρεωτικές ποσοστώσεις, κάτι που επίσης δεν έγινε αποδεκτό από τα κράτη μέλη, κάποια από τα οποία αρνήθηκαν να προσφέρουν θέσεις ή πρόσφεραν ελάχιστες.

Οι πιο απρόθυμες χώρες ήταν η Ουγγαρία (καμία θέση για μετεγκατάσταση και καμία για επανεγκατάσταση), η Αυστρία (καμία θέση για μετεγκατάσταση και 1900 για επανεγκατάσταση), η Σλοβακία (100 για μετεγκατάσταση και 100 για επανεγκατάσταση) και η Σλοβενία (20 για μετεγκατάσταση και 230 για επανεγκατάσταση).

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν αναφερόμενος σε αυτές τις χώρες, χαρακτήρισε την ανταπόκρισή τους «ντροπιαστική ή και απογοητευτική».

Την ίδια ώρα οι λεγόμενες «πορείες θανάτου» των προσφύγων πληθαίνουν στα δυτικά Βαλκάνια με τον αριθμό τους να αγγίζει πλέον, όπως γράφουν οι «New York Times» αυτόν των προσφύγων που διασχίζουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ιταλίας.

Η αλλαγή πορείας των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη άρχισε να γίνεται αντιληπτή από τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2015 της Frontex, τα οποία δείχνουν ότι 79.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα και από αυτούς περίπου 12.000 έμειναν στη χώρα μας ενώ οι υπόλοιποι διέσχισαν τα σύνορα, περνώντας από την ΠΓΔΜ και τη Σερβία για να φθάσουν στην Ουγγαρία περί τις 67.000 παράνομες αφίξεις, όπως τις κατέγραψαν οι αρχές της χώρας.

Την ίδια περίοδο 67.000 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν διασχίσει τη Μεσόγειο για να περάσουν από τις ακτές της Λιβύης στην Ιταλία.

Το 2014 ήταν 170.000 ο συνολικός αριθμός των αφίξεων στις ιταλικές ακτές και μόλις το ένα τέταρτο (περίπου 45.000) οι αφίξεις σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης μέσω των Βαλκανίων.

«Ακούμε ότι αλλάζουν οι συνθήκες στη Βουλγαρία και το Ιράν καθιστώντας δυσκολότερη την πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η Ιταλία είναι γεμάτη» δήλωσε από τη μεθοριακή πόλη Σέγκεντ της Ουγγαρίας εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ οι μετανάστες που ρωτήθηκαν και από τις δύο πλευρές των συνόρων απάντησαν ότι επιλέγουν τον δρόμο των Βαλκανίων, επειδή είναι φθηνότερος και τον συνιστούν οι περισσότεροι λαθρέμποροι και διακινητές.

Οι «μαύρες» τιμές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των προσφύγων, ποικίλλουν ανάλογα με τις υπηρεσίες που υπόσχονται οι παράνομοι διακινητές στα υποψήφια προς εκμετάλλευση θύματα και κυμαίνονται από 1.000 έως 4.000 δολάρια ανά άτομο.

πηγή: insideoutborders
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21/07/2015 - 20:19