Παρέμβαση ΗΠΑ: Ο Λιού ζητά λύση με μείωση του χρέους

Παρέμβαση με ιδιαίτερη βαρύτητα στις πιο κρίσιμες ώρες της Ελλάδας και της Ευρώπης κάνει η Ουάσιγκτον ζητώντας από τους πιστωτές να δώσουν λύση που θα περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους.

Μετά από δημόσια σιωπή 48 ωρών ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ενώ ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού είχε ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Ουάσιγκτον ο κ. Λιου ζήτησε από την επικεφαλής του ΔΝΤ και τους δύο ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά την κατάσταση και θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας να βρεθεί μια «διατηρήσιμη λύση» που θα βάζει την Ελλάδα σε τροχιά μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης εντός της ευρωζώνης.

Το πλέον σημαντικό είναι πως η Ουάσιγκτον για πρώτη φορά βάζει ανοιχτά στο τραπέζι το θέμα του χρέους: Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι η λύση, εν όψει του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, θα πρέπει να περιλαμβάνει και συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, ο κ. Λιου τόνισε πως υπάρχει ανάγκη η Ελλάδα να λάβει σκληρά μέτρα για να έρθει σε συμβιβασμό με τους εταίρους της.πηγή: tvxs.gr