φωτογραφία EPA/KHALED ELFIQI

Αίγυπτος: Άρχισε η κατεδάφιση του γιγάντιου κτηρίου του κόμματος του Μουμπάρακ

Άρχισε την Κυριακή η κατεδάφιση του κτηρίου το οποίο στέγαζε τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του πρώην πρόεδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, σύμβολο δεκαετιών αυταρχικής διακυβέρνησης.
Το κτήριο του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP), πολυώροφο από συμπαγές μπετόν το οποίο δεσπόζει από τον ποταμό Νείλο στο Κάιρο, πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του κ. Μουμπάρακ το 2011.

Διαδοχικές κυβερνήσεις είχαν συζητήσει σχέδια για την κατεδάφιση του κτηρίου αφότου το NDP διαλύθηκε τον Απρίλιο του 2011.

Μερικοί ακτιβιστές που έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις είχαν εκφράσει την άποψη ότι τα κεντρικά γραφεία του κόμματος θα έπρεπε να διατηρηθούν για να θυμίζουν την εξέγερση.
 
Επικριτές κατηγορούν τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, ο οποίος ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων απομάκρυνε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα από την εξουσία το 2013, ότι επανέφερε την καταπίεση στη χώρα, κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται.

Αν και τα αιγυπτιακά δικαστήρια έχουν αρχίσει σταδιακά να απαλλάσσουν πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην εποχή Μουμπάρακ, καταδικάζουν σε πολύχρονες ποινές κάθειρξης φιλελεύθερους και ισλαμιστές ακτιβιστές για υποθέσεις που εκτείνονται από πολιτικές διαδηλώσεις μέχρι πράξεις βίας.

Το NDP κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Αιγύπτου αφότου ιδρύθηκε από τον προκάτοχο του κ. Μουμπάρακ, τον Άνουαρ Σαντάτ, το 1978.
Τον Μάιο, αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε τον κ. Μουμπάρακ και τους δύο γιους του σε τρία χρόνια κάθειρξη κατά την επανεκδίκαση υπόθεσης διαφθοράς, αν και οι τρεις θεωρείται απίθανο να ξανακλειστούν στη φυλακή.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ και οι γιοι του, Γκαμάλ και Αλάα, έχουν ήδη περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια ο καθένας στη φυλακή για άλλες υποθέσεις κι έτσι πιθανότητα δεν θα χρειαστεί να εκτίσουν την ποινή τους.

Οι αντίπαλοι του κ. Μουμπάρακ θεωρούν ότι η μεταχείριση την οποία επιφύλαξαν τα δικαστήρια στον Μουμπάρακ αφότου εκδιώχθηκε από την προεδρία ήταν πολύ επιεικής και δημιούργησε αμφιβολίες για τη μετάβαση της Αιγύπτου στη δημοκρατία.

Οι εις βάρος του κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, που επικεντρώθηκε γύρω από την Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, αποσύρθηκαν.

Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΜΠΕ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54