Σήμερα οι 28 από τις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν υιοθετήσει νόμους που απαγορεύουν, σε κάθε περίπτωση, την επιβολή σωματικής τιμωρίας στα παιδιά. φωτογραφία SHUTTERSTOCK

«Σλοβενία και Ιρλανδία δεν έχουν ποινικοποιήσει το ξύλο στα μικρά παιδιά»

Μετά τη Γαλλία, το Συμβούλιο της Ευρώπης επέπληξε άλλες δύο ευρωπαϊκές χώρες, τη Σλοβενία και την Ιρλανδία, επειδή δεν έχουν απαγορεύσει ακόμη με σαφήνεια κάθε μορφή σωματικής τιμωρίας σε βάρος των παιδιών.
Επικρίσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η σωματική τιμωρία των παιδιών δεν απαγορεύεται σαφώς στη νομοθεσία των δύο αυτών χωρών, έκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων (CEDS) του Συμβουλίου της Ευρώπης. με απόφασή της, μετά από προσφυγή βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Τον Μάρτιο η ίδια Επιτροπή είχε εκδώσει ανάλογη απόφαση σε βάρος της Γαλλίας και πάλι μετά από προσφυγή της βρετανικής οργάνωσης Approach.
Στο στόχαστρο της οργάνωσης είχε βρεθεί και η Ιταλία, αλλά τον Απρίλιο η Επιτροπή την απάλλαξε.

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αντέδρασε στην απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τη σωματική τιμωρία, όμως θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Το 2012 το κοινοβούλιο της χώρας είχε υιοθετήσει έναν παρόμοιο νόμο στα πλαίσια του οποίου χορηγούνταν και δικαιώματα στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Ο νόμος όμως τέθηκε σε δημοψήφισμα και απορρίφθηκε.

Η Επιτροπή θα εξετάσει την Παρασκευή την περίπτωση άλλων δύο χωρών, του Βελγίου και της Τσεχίας. Η Approach είχε καταγγείλει και την Κύπρο, αλλά στη συνέχεια απέσυρε την προσφυγή της, καθώς η Λευκωσία προχώρησε σε νομοθετική μεταρρύθμιση.

Σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο μπορεί να επιδικάσει αποζημίωση των θυμάτων, η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων δεν μπορεί να επιβάλει την καταβολή αποζημίωσης, όμως οι χώρες είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της.

Σήμερα οι 28 από τις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν υιοθετήσει νόμους που απαγορεύουν, σε κάθε περίπτωση, την επιβολή σωματικής τιμωρίας στα παιδιά.

Πηγή: naftemporiki.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27/05/2015 - 20:52