Aλεχάντρο Κάστρο Εσπίν: Σε εξέλιξη η βελτίωση των σχέσεων Κούβας - ΗΠΑ

Συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της έκδοσης στα ελληνικά του βιβλίου του «Το τίμημα της ισχύος- Η αυτοκρατορία του τρόμου», έδωσε την Πέμπτη 8/1/2015, ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν στο Αλκυονίς new star art cinema.

«Το βιβλίο πραγματεύεται τη διεθνή τρομοκρατία που ασκούν οι ΗΠΑ ενάντια στον κουβανικό λαό, αλλά και σε άλλους λαούς», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Κάστρο.

Ο κ. Κάστρο αναφέρθηκε και στην τρέχουσα επικαιρότητα καταδικάζοντας με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, χαρακτηρίζοντάς την θλιβερό γεγονός. Μάλιστα την ώρα της επίθεσης βρισκόταν μόλις 2,5χλμ από το σημείο της επίθεσης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι η Κούβα έχει γνωρίσει την τρομοκρατία και τις συνέπειές της και επεσήμανε ότι η χώρα του έχει καταδικάσει την τρομοκρατία πολλές φορές σε διεθνές επίπεδο.

Σχολίασε ότι αρκετές φορές τέτοιες ενέργειες,  όχι μόνο μεμονωμένων ομάδων, αλλά και κυβερνήσεων, εναντίον άλλων λαών, δεν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας και ήταν σα να μην είχαν συμβεί ποτέ για την κοινή γνώμη. Αυτό άλλαξε αρκετά μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους των ΗΠΑ και τα θέματα αυτά βρήκαν μεγαλύτερο χώρο στα ΜΜΕ.

Συχνά η κρίση, είτε είναι οικονομική, είτε διατροφική, είτε χρηματοπιστωτική, δημιουργεί αρνητικές συνέπειες σε λαούς, πιο σκληρές από την τρομοκρατία. Αναφερόμενος στο παρελθόν, είπε ότι η αντιτρομοκρατική εκστρατεία των ΗΠΑ , της περιόδου της κυβέρνησης Μπους, στοίχισε πολλές ζωές αθώων ανθρώπων.

Ο κ. Κάστρο χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την απελευθέρωση, με απόφαση του κ. Ομπάμα, των πέντε Κουβανών πατριωτών που ήταν φυλακισμένοι για 16 χρόνια στις ΗΠΑ γιατί υπερασπίστηκαν τον κουβανικό, αλλά και τον λαό των ΗΠΑ, από την τρομοκρατία και τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική των κυβερνήσεων των ΗΠΑ.

«Η πράξη του κ. Ομπάμα ήταν γενναία και είναι η αρχή για να διορθωθεί η αδικία ενάντια στο λαό μας», είπε ο κ. Κάστρο, και δήλωσε ότι ο οικονομικός, εμπορικός, χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός  ήταν για χρόνια το κύριο μέσο της τρομοκρατίας των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, αλλά  ήδη ξεκίνησε στις ΗΠΑ η διαδικασία για να βγει η Κούβα από τις χώρες που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, υποστήριζαν την τρομοκρατία.

Τόνισε ότι αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων Κούβας – ΗΠΑ για να αλλάξει η κατάσταση μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών και είναι αποτέλεσμα της αντίστασης του κουβανικού λαού και του κινήματος αλληλεγγύης.

Στο σημείο αυτό ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό που στάθηκε αλληλέγγυος για χρόνια και τον χαρακτήρισε λαό με παραπλήσια ιστορία με αυτόν της Κούβας, αφού και οι δύο είχαν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχιστούν οι επισκέψεις του κ. Κάστρο στη χώρα μας, καθώς και οι επαφές του με εκπροσώπους φορέων, ενώ την Παρασκευή 9/1/2014 στις 7μμ ο κ. Κάστρο θα πάρει μέρος στην εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης που γίνεται στα πλαίσια του φεστιβάλ κουβανικού κινηματογράφου, για τα 56 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης (το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 14 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο Studio new art cinema - Σταυροπούλου  33 και Σπάρτης – πλ. Αμερικής).

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΒΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ για τα 56 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης

 

Από από τις  8 έως τις 14 Ιανουαρίου 2015, στον κινηματογράφο STUDIO  new star art cinema θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ κουβανικού κινηματογράφου, προς τιμήν των 56 χρόνων της Κουβανικής Επανάστασης, που διοργανώνει η NEWSTAR σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας της Κούβας ( ICAIC) .

 Θα προβληθούν, συνολικά,  26 ταινίες και ντοκιμαντέρ.

Καθημερινά 20:00 με  01.00 π.μ

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 5 ΕΥΡΩ

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 3 ΜΕ 5 ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ)

Ημερήσιο  Πρόγραμμα Φεστιβάλ Κουβανικού κινηματογράφου

ΠΕΜΠΤΗ 8/1

20:00    Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΗ    

21:30    ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΒΑΝΑ                 

22:30    Η ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΕΥΛΟΓΙΑ                                 

23:00    ΦΙΝΤΕΛ: ΟΤΑΝ ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΤΟΝ ΤΣΕ   

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/1

19.00    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

            ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΑΛΕΧΑΝΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟ ΕΣΠΙΝ

21:00    KANGAMBA                                         

23:00    ΔΙΕΘΝΗΣ . ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΟΥΒΑ-ΒΙΕΤΝΑΜ

          . ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΠΑΝΤΑ

          . Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ               

ΣΑΒΒΑΤΟ 10/1

20:00    LUCIA                                                  

23:00    PLAYA GIRON                                     ’

23:30    BUENA VISTA SOCIAL CLUB                

ΚΥΡΙΑΚΗ 11/1

20:00    EL BENNY                                           

22:00    Ο ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΪ ΣΤΗ ΚΟΥΒΑ                

23:00   . Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ 4

          . ΤΣΕ, ΚΟΜΑΝΤΑΝΤΕ, ΦΙΛΕ               

ΔΕΥΤΕΡΑ 12/1

20:00    ΜΝΗΜΕΣ ΥΠΑΝΑΠΤΗΞΗΣ                    

21:30    CUBAN STORY                                     

22:30    Η ΑΛΕΪΔΑ ΘΥΜΑΤΑΙ                             

23:00    Ο ΕΡΩΤΑΣ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ         

ΤΡΙΤΗ 13/1

20:00    ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΚΑΡΕΚΛΕΣ                                   

21:30  . Ο ΤΣΕ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ

          . Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕ                                 

22:30    PLAYA GIRON                                      

23:00    ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΒΟΥΝΟ   

                         

ΤΕΤΑΡΤΗ 14/1

20:00    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ ΑΛΒΑΡΕΣ          

23:00    ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΠΑΝΤΑ                         

23:30   ΤΣΕ- Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ                                     

 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου για τα 56 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης σε συνεργασία με τον ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, στον κινηματογράφο  Studio new star art cinema (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33 πλ. Αμερικής)  τηνΠαρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015,  στις  7μμ.

Θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Νίκος  Καρανδρέας και ο Αλεχάντρο Κάστρο. Θα προβληθεί η ταινία  Kangamba για τη διεθνιστική αλληλεγγύη της Κούβας στην Αγκόλα, στην οποία συμμετείχε ως εθελοντής ο Αλεχάντρο Κάστρο.

Θ’ ακουστούν τραγούδια για τη διεθνή αλληλεγγύη σε ποίηση του Φώντα Λάδη και μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Στο πιάνο ο Γιώργος Καμπογιάννης. Τραγουδούν η Μπέττυ Χαρλαύτη και ο Δημήτρης  Κάσσαρης.

 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09/01/2015 - 09:19