Νιγηρία: Δεν υπάρχει συμφωνία με τη Μπόκο Χαράμ λέει ο εκπρόσωπος υπηρεσιών ασφαλείας

Διέψευσε την ανακοίνωση της προεδρίας της Νιγηρίας για ύπαρξη συμφωνίας με τη Μπόκο Χαράμ προκειμένου να απελευθερωθούν τα περίπου 200 κορίτσια που παραμένουν σε ομηρεία εδώ και έξι μήνες ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.
Σε ερώτηση εάν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την απελευθέρωση των κοριτσιών, ο υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Μάικ Ομέρι απάντησε: «Όχι. Αυτό το θέμα δεν έχει ακόμη διευθετηθεί, όμως πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο».

Νωρίτερα ο πρώτος γραμματέας της προεδρίας της Νιγηρίας, ο Χάσαν Τούκουρ, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για μια εκεχειρία και για την απελευθέρωση των μαθητριών. «Δέχτηκαν να τις αφήσουν ελεύθερες στο Τσίμποκ», είπε αναφερόμενος στις 219 έφηβες που απήχθησαν στις 14 Απριλίου από το σχολείο τους στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Η απαγωγή των κοριτσιών προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή, κυρίως όταν ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, απείλησε να τις παντρέψει δια της βίας με ισλαμιστές μαχητές ή να τις πουλήσει για σκλάβες.

Πάντως η προεδρία, ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Νιγηρίας επιβεβαίωσαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία εκεχειρίας με την Μπόκο Χαράμ.
Σύμφωνα με τον Ομέρι, οι εκπρόσωποι της ισλαμιστικής οργάνωσης είπαν ότι όλοι οι όμηροι που κρατούν, συμπεριλαμβανομένων και των κοριτσιών, είναι ζωντανοί και καλά στην υγεία τους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο


Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54