Η πρόεδρος Ρουσέφ θα συγκεντρώσει, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 40,4% των ψήφων, έναντι ενός 25,2% της Σίλβα. Φωτογραφία REUTERS

Βραζιλία: Προβάδισμα Ρουσέφ έναντι της Σίλβα σε νέα δημοσκόπηση

Πρώτος γύρος των  προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία πρόκειται να διεξαχθεί την Κυριακή και σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα, προβάδισμα έχει η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ έναντι της βασικής πολιτικής της αντιπάλου Μαρίνα Σίλβα.
Η Ρουσέφ προηγείται της κοντινότερης αντιπάλου της, η οποία είναι η υποψήφια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρίνα Σίλβα, με εννέα ποσοστιαίες μονάδες στον ενδεχόμενο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
 
Η Ρουσέφ εκτιμάται, με βάση την δημοσκόπηση αυτή, ότι θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο συγκεντρώνοντας το 47,7% των ψήφων έναντι ενός 38,7% που προβλέπεται ότι θα συγκεντρώσει η Σίλβα. Το ποσοστό αυτό δίνει στη Ρουσέφ σημαντικά διευρυμένο προβάδισμα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας MDA, την περασμένη εβδομάδα, η οποία την έφερε να προηγείται με 1%.

Στον πρώτο γύρο, την 5η Οκτωβρίου, η πρόεδρος Ρουσέφ θα συγκεντρώσει, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 40,4% των ψήφων, έναντι ενός 25,2% της Σίλβα.

Στην έρευνα της περασμένης εβδομάδας τα ποσοστά των δύο αντιπάλων ήταν 36% και 27% αντιστοίχως. Το ποσοστό του κεντρώου υποψηφίου Αέσιου Νέβες αυξήθηκε στο 19,8% από 17,6% την περασμένη εβδομάδα, κατά την ίδια έρευνα.

Εάν ουδεμία εκ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία —το 50% συν μια ψήφο— στον πρώτο γύρο, η αναμέτρηση θα κριθεί οριστικά στον δεύτερο, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί, εφόσον χρειαστεί, την 26η Οκτωβρίου.

Η συγκρεκριμένη έρευνα της MDA, η οποία παραγγέλθηκε από το λόμπι των μεταφορών CNT, εκπονήθηκε με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.002 ψηφοφόρων την 27η και την 28η Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters