Φωτογραφία REUTERS

Β. Ιρλανδία: Πέθανε ο ιστορικός ηγέτης των φιλοβρετανών προτεσταντών Πέισλι

Πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 88 ετών, ο αιδεσιμότατος Ίαν Πέισλι, ιστορική προσωπικότητα για τους ριζοσπάστες προτεστάντες της Βόρειας Ιρλανδίας και πρώην πρώτος υπουργός της επαρχίας αυτής του Ηνωμένου Βασιλείου,  ανακοίνωσε η σύζυγός του Αϊλίν.
«Ο πολυαγαπημένος μου σύζυγος Ίαν πέρασε στην αιώνια ανάπαυση σήμερα το πρωί», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η σύζυγος του πρώην ηγέτη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP). «Φυσικά όλοι εμείς στην οικογένεια είμαστε βαθιά θλιμμένοι. Σύμφωνα με τις επιθυμίες του Ίαν η κηδεία του θα γίνει σε κλειστό κύκλο, παρουσία μόνο των μελών της οικογένειάς του», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα τελεστεί και μια δέηση στη μνήμη του ώστε να τον τιμήσουν και «όλοι εκείνοι που τον θαύμαζαν και θέλουν να του εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους» για το έργο του και τη θλίψη τους για τον θάνατό του.

Ο Ίαν Πέισλι γεννήθηκε στις 6 Απριλίου 1926 στο Μπαλιμέρα του Όλστερ και άρχισε να κηρύττει σε ηλικία 16 ετών. Στα 25 του ίδρυσε τη δική του εκκλησία και το 1963 αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική.

Λίγα χρόνια αργότερα ίδρυσε το DUP, το κόμμα των συντηρητικών προτεσταντών που αντιτασσόταν σε κάθε είδους συμφωνία με τους καθολικούς της Βόρειας Ιρλανδίας και έγινε ο ηγέτης του πιο αδιάλλακτου προτεσταντικού ενωτικού κόμματος.

Ο Πέισλι είχε απορρίψει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 για την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία. Μολονότι επί δεκαετίες απέρριπτε οποιαδήποτε συμφιλίωση μεταξύ των προτεσταντών που τάσσονταν υπέρ της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βορειοϊρλανδών καθολικών που αγωνίζονταν για μια ενωμένη Ιρλανδία και παρότι είχε ορκιστεί ότι «ποτέ μα ποτέ» δεν θα συμβιβαζόταν, το 2006 έκανε μια εντυπωσιακή στροφή 180 μοιρών: το DUP συμφώνησε να μοιραστεί την εξουσία με το καθολικό Σιν Φέιν, πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, το δεύτερο κόμμα με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το 2007 ο Πέισλι έγινε πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης στην οποία εκπροσωπούνταν και τα δύο δόγματα. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του ήταν ο Μάρτιν ΜακΓκίνες, ο «υπ' αριθμόν 2» του Σιν Φέιν και πρώην ηγετικό στέλεχος του ένοπλου τμήματος του κόμματος, του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).

Η παραμονή του στην εξουσία ωστόσο ήταν βραχύβια, αφού το 2008 ο αιδεσιμότατος αποχώρησε από την ηγεσία του DUP και παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, αποσυρόμενος ουσιαστικά από την πολιτική και θρησκευτική ζωή.

Ο Πέισλι, που ήταν πατέρας πέντε παιδιών, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας εδώ και πολλά χρόνια και του είχε τοποθετηθεί βηματοδότης.

Πηγή: naftemporiki.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12/09/2014 - 21:03