Φωτογραφία REUTERS

Νετανιάχου: Σκληρή απάντηση εάν εκτοξευθούν ρουκέτες

Σαφής προειδοποίηση ότι η χώρα του θα απαντήσει πιο σκληρά από πριν την παραμικρή ρίψη ρουκέτας από τον παλαιστινιακό θύλακα έστειλε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα αιτήματα της Χαμάς κατά την υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Νετανιάχου από την Ιερουσαλήμ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μετά τη συμφωνία την Τρίτη είπε ότι «η Χαμάς επλήγη σκληρά και δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα αιτήματά της για την υπογραφή της εκεχειρίας». 

«Η Χαμάς απαιτούσε για να υπογράψει μια εκεχειρία ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο στη Γάζα, την απελευθέρωση παλαιστίνιων κρατούμενων, τη μεσολάβηση του Κατάρ και μετά της Τουρκίας, την πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και άλλα, όμως δεν πήρε τίποτα», υπογράμμισε ο Νετανιάχου. «Δεχθήκαμε να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της περιοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, όμως μόνο υπό τον έλεγχό μας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην «επιτυχία» της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού με την επονομασία Προστατευμένη Παρυφή, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Χαμάς δεν έχει υποστεί τέτοια ήττα από τη δημιουργία της». «Καταστρέψαμε τις στοές, σκοτώσαμε σχεδόν 1.000 στρατιώτες του εχθρού, περιλαμβανομένων υψηλόβαθμων στελεχών του κινήματος, καταστρέψαμε χιλιάδες ρουκέτες και εκατοντάδες θέσεις, αποφύγαμε επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού εδάφους και, χάρη στο αντιαεροπορικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος, αποτρέψαμε τον θάνατο χιλιάδων Ισραηλινών από τις ρουκέτες που εβλήθησαν από τη Γάζα», σημείωσε ο Νετανιάχου.

Παρόλα αυτά ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν επέστρεψε μακροπρόθεσμα η ηρεμία», ενώ προειδοποίησε ότι «δεν θα ανεχθούμε οιαδήποτε ρίψη ρουκέτας εναντίον του Ισραήλ και η απάντησή μας θα είναι ακόμη πιο σκληρή από πριν».
Στο πλάι του ισραηλινού πρωθυπουργού ήταν ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Μπένι Γκαντς.
Ο Νετανιάχου είναι αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ για την τελευταία, δαπανηρή σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους από την οποία δεν προέκυψε σαφής νικητής.

Πηγές: Reuters, naftemporiki