Η Μέρκελ στο Κίεβο: Ανησυχία και υποστήριξη

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έφθασε σήμερα στο Κίεβο για μια επίσκεψη με ισχυρό συμβολισμό, την ώρα που στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται η ένοπλη σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Η Μέρκελ είναι ο σημαντικότερος δυτικός ηγέτης που μεταβαίνει στην Ουκρανία μετά την έναρξη της κρίσης που έχει προκαλέσει τη χειρότερη επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Η επίσκεψή της, η οποία πραγματοποιείται την παραμονή της γιορτής της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ερμηνεύεται από το Κίεβο ως κίνηση υποστήριξης.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει πως στη διάρκεια της επίσκεψής της, η Μέρκελ αναμένεται ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να μετριάσει τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει εναντίον των αυτονομιστών. Η Μέρκελ σχεδιάζει επίσης να συναντήσει τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και δημάρχους απ' όλη τη χώρα, περιλαμβανομένης της περιφέρειας του Ντονέτσκ που αποτελεί μια από τις εστίες της εξέγερσης. Ο Ποροσένκο σχεδιάζει να συναντηθεί την Τρίτη με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Το ταξίδι στο Κίεβο είναι δύσκολο και αποτελεί μια έκφραση υποστήριξης» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ. «Ο στόχος μας είναι οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός».


Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54