Φωτογραφία REUTERS

Ιράκ: Εμπλοκή στις διεργασίες σχηματισμού κυβέρνησης

Αποχώρησαν από τις συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ιράκ δύο σημαίνοντες σουνίτες πολιτικοί μετά την επίθεση σιιτών σε σουνιτικό τέμενος, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 άνθρωποι, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ένας βουλευτής.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σάλεχ Μπούτλακ και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Σαλίμ αλ Τζιμπούρι διέκοψαν τη συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις με τον κυριότερο σιιτικό πολιτικό σχηματισμό μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ερευνών για την επίθεση στο τέμενος, στην επαρχία Ντιγιάλα.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σταματήσαμε τις διαπραγματεύσεις με την Εθνική Συμμαχία λόγω αυτού του εγκλήματος, μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας», είπε ο προσκείμενος στον Τζιμπούρι βουλευτής Ράαντα αλ Νταχλάκι.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε στην περιοχή Χαμρίν της επαρχίας Ντιγιάλα, όπου ένοπλοι σιίτες γάζωσαν τους πιστούς στο τέμενος, σκοτώνοντας 70 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 20, σύμφωνα με γιατρούς και αστυνομικούς.

Η επίθεση φαίνεται ότι έγινε σε αντίποινα για τον θάνατο σιιτών σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στον ίδιο τομέα, ανέφεραν αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας. Άλλες πηγές ωστόσο έκαναν λόγο για αντίποινα μετά την έκρηξη μιας βόμβας από το σημείο όπου διερχόταν μια περίπολος σιιτών πολιτοφυλάκων.

Ένας μάρτυρας, ο Ιμπραχίμ Αζίζ Άλι, ο 25χρονος ανιψιός του οποίου σκοτώθηκε στην επίθεση, είπε ότι όταν άκουσαν πυρά ο ίδιος και άλλοι κάτοικοι της περιοχής έτρεξαν στο τζαμί όπου άρχισαν να τους πυροβολούν ελεύθεροι σκοπευτές. Έξω από το τέμενος ήταν σταθμευμένα πέντε οχήματα που έφεραν εικόνες του ιμάμη Χουσεΐν, τον οποίο τιμούν οι σιίτες, πρόσθεσε. «Έγινε σφαγή» στο τζαμί, είπε ο Άλι σύμφωνα με τον οποίο οι ένοπλοι έφυγαν μόλις έφτασε ο στρατός.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54