Φωτογραφία REUTERS

Έκκληση Ολάντ για εκεχειρία στη Γάζα

Έκκληση να υπάρξει εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε την Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας σε τελετή για την επέτειο από την κήρυξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου στο πλάι του Γερμανού ομολόγου του, Γιόαχιμ Γκάουκ.
Ο Ολάντ από το Χαρτμανσβίλερκοπφ, στα Βόσγια Όρη της Αλσατίας, όπου βρίσκεται ένα μνημείο για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο δήλωσε ότι «πρέπει να καταβάλουμε όλες μας τις προσπάθειες, τώρα περισσότερο από ποτέ, για να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Γάζα και να σταματήσουν τα δεινά του άμαχου πληθυσμού».

«Σε όσους απελπίζονται από τη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή δεν μπορούμε να τους στείλουμε ένα πιο ωραίο μήνυμα από το σημερινό», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Η ιστορία της Γαλλίας και της Γερμανίας αποδεικνύει ότι η θέληση μπορεί πάντα να νικά τη μοίρα και ότι οι λαοί που θεωρούνταν προαιώνιοι εχθροί μπορούν να συμφιλιωθούν μέσα σε λίγα χρόνια», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Telegraph, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Γάζα έχει γίνει «ανυπόφορη» για τον άμαχο πληθυσμό και εξέφρασε τον φόβο να οδηγήσει «σε μια αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων» στη Βρετανία.

«Η βρετανική κοινή γνώμη έχει την έντονη αίσθηση ότι η κατάσταση για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας έχει γίνει ανυπόφορη και πρέπει να δράσουμε, σε αυτό συμφωνούμε», δήλωσε ο Χάμοντ στην πρώτη του συνέντευξη σε βρετανική εφημερίδα μετά τον διορισμό του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι έχει λάβει χιλιάδες μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από Βρετανούς «που ανησυχούν βαθιά με τα όσα βλέπουν στην τηλεόραση» από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα στις 8 Ιουλίου. Ζήτησε επίσης να συμφωνηθεί μια ανθρωπιστική εκεχειρία αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις. «Πρέπει να σταματήσουν οι σφαγές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: naftemporiki
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54