Φωτογραφία REUTERS

Αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό διαπιστώνει η Λευκωσία

Την εκτίμηση ότι υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό ως αποτέλεσμα του νέου αναβαθμισμένου γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου, διατύπωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης. Τόνισε μάλιστα ότι το ενδιαφέρον αυτό αναμένεται να διαφανεί καλύτερα μετά τις εκλογές στην Τουρκία.
Σχολιάζοντας στο ΡΙΚ τη δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι υπάρχουν διαφορές στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την εισβολή των Ρώσων στην Κριμαία, ο κ. Χριστοδουλίδης παρέπεμψε στις δηλώσεις του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, που αντιπροσωπεύουν, όπως είπε, τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Είπε ακόμη ότι στη συνάντηση την Πέμπτη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντ. Έρογλου συζητήθηκαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η μεθοδολογία που θα διέπει ενδεχόμενη τρίτη φάση των συνομιλιών.
Η συζήτηση, πρόσθεσε, θα συνεχιστεί σε επίπεδο διαπραγματευτών με στόχο να επιτευχθεί κάποια συμφωνία, πριν από την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών στις δύο Σεπτεμβρίου.

Για την ελληνοκυπριακή πλευρά

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε ότι η συμφωνία επί της μεθοδολογίας είναι καθοριστικής σημασίας και η θέση αυτή αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και τα διάφορα κράτη που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό.
Τόνισε παράλληλα ότι σε πολλά θέματα η πρώτη αντίδραση του Ντερβίς Έρογλου είναι αρνητική αλλά -με σωστή επιχειρηματολογία- η Λευκωσία πέτυχε να υποβληθούν προτάσεις επί όλων των θεμελιωδών θεμάτων.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25/07/2014 - 12:36