Φωτογραφία REUTERS

Αυτοσυγκράτηση συστήνει η Μέρκελ στον Ερντογάν

Να επιδείξει αυτοσυγκράτηση κατά την ομιλία του σε περίπου 20.000 Τούρκους το ερχόμενο Σάββατο στην Κολονία, κάλεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
 
 
Ο Ερντογάν «έχει εκφωνήσει πολλές φορές τέτοιες ομιλίες στη Γερμανία. Υποθέτω ότι γνωρίζει πόσο λεπτή είναι αυτή η εκδήλωση και ειδικά αυτή τη φορά, πιστεύω ότι θα ενεργήσει με υπευθυνότητα» είπε η Μέρκελ σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δημοσιεύεται στην γερμανική εφημερίδα Saarbrücker Zeitung την Παρασκευή.

Την ανησυχία τους εκφράζουν επικριτές του Ερντογάν καθώς θεωρούν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ουσιαστικά έναν προεκλογικό λόγο εν όψει των προεδρικών εκλογών τον προσεχή Αύγουστο. Αν και δεν έχει έως τώρα επισημοποιηθεί η πρόθεση του Ερντογάν να θέσει υποψηφιότητα για την τουρκική προεδρία, γενικά αναμένεται ότι θα είναι υποψήφιος.

Οι φλογερές, πατριωτικές ομιλίες του Ερντογάν ενώπιον των Τούρκων που ζουν στην Γερμανία προκαλούν πολλές φορές αντιδράσεις. Το 2008, σε μια ομιλία του κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην αφομοιωθούν στη γερμανική κοινωνία και απαίτησε σχολική εκπαίδευση στην τουρκική γλώσσα.

Υπολογίζεται ότι περίπου δυο εκατομμύρια τούρκοι πολίτες που ζουν στη Γερμανία, έχουν δικαίωμα ψήφου στις τουρκικές εκλογές και ο Ερντογάν θα ήθελε την υποστήριξή τους, αν τελικά θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Άλλο ένα εκατομμύριο πολίτες τουρκικής καταγωγής έχουν γερμανική υπηκοότητα.
«Η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί για ορισμένες εξελίξεις στην Τουρκία, όπως οι ενέργειες εναντίον των διαδηλωτών, οι επιθέσεις στα κοινωνικά δίκτυα και η κατάσταση για τους χριστιανούς», ανέφερε η Μέρκελ στη συνέντευξη της.

Πρόσθεσε πάντως πως η Τουρκία έχει κάνει «αναντίρρητα» μεγάλη οικονομική πρόοδο υπό τον Ερντογάν και επισήμανε ότι έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις της Άγκυρας με τη κουρδική μειονότητα. Επαίνεσε ακόμη το γεγονός πως η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της εκατοντάδες χιλιάδες σύρους πρόσφυγες.

Ερωτηθείσα εάν εμφανίζεται σκοπίμως τόσο επιφυλακτική έναντι του Ερντογάν ώστε να είναι σε θέση να τον επηρεάζει η Μέρκελ είπε πως «η εικόνα δεν είναι άσπρη και μαύρη, αλλά μάλλον διαφοροποιημένη. Έστω κι αν υπάρχουν διαφορές απόψεων, μπορούμε να προχωρήσουμε όσον αφορά αυτά που είναι σημαντικά, μέσω διαλόγου».
Πηγές: Reuters,naftemporiki
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22/05/2014 - 23:10