Φωτογραφία REUTERS/OGNEN TEOFILOVSKI

Ράσμουσεν: Η επίλυση της ονομασίας προϋπόθεση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία αποτελεί η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας διεμήνυσε την Πέμπτη ο γγ του ΝΑΤΟ 'Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στην κυβέρνηση των Σκοπίων.
«Οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές, όπως άλλωστε, συμφωνήσαμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το 2008. Θα λάβετε πρόσκληση να ξεκινήσετε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ, μόλις βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας» είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Επίσης προέτρεψε την κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης υπογραμμίζοντας ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. «Θέλω να σημειώσω ότι η απόφαση στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου δεν ελήφθη από ένα μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ήταν ομόφωνη απόφαση» πρόσθεσε ο κ. Ράσμουσεν.

Σε ερώτηση γιατί το ΝΑΤΟ δεν λαμβάνει υπόψη του την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, ο κ. Ράσμουσεν τόνισε ότι «η απόφαση του ΔΔΧ αφορά αποκλειστικά τις διμερείς σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων και ως τέτοια δεν σχετίζεται με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ».

Πηγή: ΑΜΠΕ
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22/05/2014 - 19:05