Τουρκικές προκλήσεις – Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Για «κενό στρατηγικής» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά έκανε λόγο ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 FM.

« Αλίμονο αν δεν καθίσταται τώρα επιτακτική η ανάγκη εθνική στρατηγικής και επομένως η άμεση σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το θέμα της Τουρκίας. Βιώνουμε περίεργες, δύσκολες και ανησυχητικές μέρες, η Τουρκία πεισματικά αρνείται να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και προβαίνει σε παράνομες ενέργειες για να διαμορφώσει πλαίσιο αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και να σύρει τη χώρα μας σε διαπραγμάτευση με τους δικούς της όρους και υπό την απειλή της βίας. Και την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κατάσταση με ένα κενό στρατηγικής που οδηγεί σε πολύ αρνητικές εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης.

Όπως ανέφερε, «παρατηρούμε δυστυχώς την αδυναμία της κυβέρνησης να διεκδικήσει τα αυτονόητα και από τους συμμάχους μας. Οι παρεμβάσεις των διεθνών παραγόντων μας γεμίζουν με ανησυχία γιατί τηρούν μια λογική ‘ίσων αποστάσεων’. Δυστυχώς οι σύμμαχοί μας νίπτουν τας χείρας τους, ενώ πάει προς αναβολή και η σχετική Σύνοδος Κορυφής του Σεπτεμβρίου για την Τουρκία. Τι άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή για να υποστεί η Τουρκία τις συνέπειες των ενεργειών της;»

Ως προς το επιχειρησιακό σκέλος, χαρακτήρισε «αυτονόητο το ότι δεν θα επιτραπεί η παραμονή του τουρκικού ερευνητικού στην ελληνική ΑΟΖ – ούτε να το συζητάμε δεν πρέπει”. “Η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί αναλόγως όπως και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2018 όπου απετράπη η παραβίαση με την παρέμβαση του ‘Νικηφόρος Φωκάς’».

ΗΠΑ και ΕΕ παίρνουν τον ρόλο του διαιτητή και σπρώχνουν την Ελλάδα σε έναν «διάλογο» με την Τουρκία για να διαμορφωθεί το κλίμα συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, είπε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε ότι αυτή την κατεύθυνση υπηρετεί και η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ και σημείωσε ότι απάντηση στην προκλητικότητα της Τουρκίας δεν μπορεί να είναι η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ με την Αίγυπτο και να μην είναι «αλά καρτ» η ευαισθησία.

Το «σπάσιμο» του 25ου μεσημβρινού από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να είναι αντιπερισπασμός, υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

«Μην αφήσετε τα νησιά του Αιγαίου αφύλακτα. Παγώστε τώρα τις αιτήσεις ασύλου, εφαρμόστε κλοιό στις δομές παράνομων μεταναστών. Μην παρασυρθείτε από κινήσεις αντιπερισπασμού συγκεντρώνοντας όλες τις δυνάμεις στον νότο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι ο διακαής στόχος της Τουρκίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.ΠΗΓΗ ΕΡΤ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54