Φωτογραφική διάταξη υπέρ εκπτωτικών χωριών καταγγέλλει η Σ. Σακοράφα

Την υπουργική απόφαση για τη λειτουργία τις Κυριακές συγκεκριμένων εμπορικών κέντρων στα Σπάτα Αττικής καταγγέλλει η Σοφία Σακοράφα κατηγορώντας την κυβέρνηση για φωτογραφική διάταξη με την οποία ευτελίζεται η εκτελεστική εξουσία. 

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής της προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι με κυβερνητική ευθύνη διαμορφώνονται συνθήκες, όχι ελεύθερης αγοράς, αλλά αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού «αποδεικνύεται ότι όλη η φιλολογία της ΝΔ περί προστασίας της μεσαίας τάξης ήταν φθηνή προεκλογική συνθηματολογία».

«Ξέρετε καλά κ. Γεωργιάδη ότι ο τύπος και η κοινή γνώμη βοά κάνοντας λόγο για ρουσφέτι του Υπουργού και για φωτογραφική διάταξη. Γνωρίζετε επίσης ότι τα αντίστοιχα συμφέροντα έχουν ονοματεπώνυμο: εκπτωτικό χωριό McArthurGlen και Smart Park» σημείωσε η κ. Σακοράφα.

Και συνέχισε τονίζοντας: «Είναι γνωστό κ. Γεωργιάδη ότι είστε υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές. Σήμερα όμως δεν μιλάμε για αυτό το ζήτημα αλλά για μια συγκεκριμένη απόφαση σας που αποδίδει το δικαίωμα αυτό σε συγκεκριμένες και κατονομαζόμενες επιχειρήσεις».

«Η θέσπιση φωτογραφικών διατάξεων και μάλιστα με σκοπό την εξυπηρέτηση μεμονωμένων οικονομικών συμφερόντων υποβαθμίζει την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και πλήττει ευθέως την αξιοπιστία του» πρόσθεσε.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι για να προχωρήσει στην έκδοση της επίμαχης απόφασης αγνόησε πλήρως και περιφρόνησε «όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις που διαφωνούν με αυτήν την ρύθμιση καθότι πλήττονται άμεσα. Τόσο το επαγγελματικό επιμελητήριο όσο και η ΕΣΣΕ θεωρούν την απόφαση καταστρεπτική»

«Από ότι φαίνεται κ. Υπουργέ η κυβερνητική πολιτική και το σχέδιο σας για την ανάπτυξη εξαντλείται στην κατ’ εξακολούθηση θέσπιση τέτοιων μεμονωμένων φωτογραφικών ρυθμίσεων, μερικές δε είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και υποβάλλονται στην αρχή της κομματικής πειθαρχίας» συμπλήρωσε.

Η κ. Σακοράφα σχολίασε πως «είναι σαφές ότι στην απάντηση του ο κ. Γεωργιάδης απορρίπτει την θετική διάκριση υπέρ του ασθενέστερου μικρομεσαίου και μικρού εμπορικού κόσμου και ευνοεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων

Αδ. Γεωργιάδης: Αν δεν εκδίδαμε την απόφαση, θα επιτρέπαμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό από την ανάποδη

Νωρίτερα, ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ανοίξει γενικά ζήτημα Κυριακών και πως «τόσο ο νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά, όσο και αυτός που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα ρυθμίζει επαρκώς το ζήτημα και δίνει εργαλεία στον εκάστοτε υπουργό Ανάπτυξης και τους οικείους περιφερειάρχες να ρυθμίσουν επαρκώς την αγορά».

Απαντώντας στην ερώτηση από το βήμα της Βουλής υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για άνοιγμα όλο τον χρόνο, αλλά κατά την τουριστική περίοδο, από Μάρτιο έως Οκτώβριο, προσθέτοντας ότι «στην τουριστική περίοδο, εκεί που μαζεύεται πολύς κόσμος, πρέπει να είναι ανοιχτά τα εμπορικά τις Κυριακές».

Εκτίμησε ότι αυτά δεν είναι στον αστικό ιστό για να πλήξουν τα μικρομεσαία καταστήματα. Επίσης, ότι λόγω του ζωολογικού πάρκου που βρίσκεται δίπλα στα εμπορικά κέντρα, μαζεύεται κόσμος, «δεν μπορείς να πλησιάσεις από τουρίστες από το εσωτερικό και το εξωτερικό».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι εάν η κυβέρνηση δεν εξέδιδε την απόφαση αυτή, θα επέτρεπε αθέμιτο ανταγωνισμό από την ανάποδη, διότι ένα χιλιόμετρο μακρύτερα, απέναντι από το αεροδρόμιο, λειτουργούν άλλα εμπορικά κέντρα που λειτουργούν τις Κυριακές.

Όσο για τις αντιδράσεις των ενώσεων εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων, ανέφερε ότι έχουν κάθε δικαίωμα να προσφεύγουν κατά σχετικών υπουργικών αποφάσεων, ωστόσο, «να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής σε αυτή τη χώρα.

»Όσοι πάμε στο εξωτερικό, γνωρίζουμε ότι στις περισσότερες χώρες τα ζητήματα αυτά έχουν λυθεί. Είμαστε μια τουριστική χώρα, και θέλουμε να αυξήσουμε το ΑΕΠ μας. Θέλουμε να δείξουμε στους ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι φιλική επιχειρηματικά χώρα [..] Να μη χτυπάμε και αυτές που ήρθανε» είπε.

ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ