Τι διεκδικεί η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο

Με την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο να βαίνει αμείωτη, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, το Υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας έδωσε στη δημοσιότητα σχετική έκθεση με τις διεκδικήσεις της στην περιοχή. 

Όπως αναφέρει το κυπριακό Sigmalive, πρόκειται για την εργασία του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων, πρέσβη Τσαγατάι Ερτζίγιες, με τις ζώνες θαλάσσιων δικαιοδοσιών που έχει κηρύξει ή διεκδικεί η Άγκυρα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται με χάρτες οι θαλάσσιες ζώνες που διεκδικούν όλες οι πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, οι θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου χαρακτηρίζονται ως «μαξιμαλιστικές» και «παράνομες» από άποψη διεθνούς δικαίου.

Αναφέρονται επίσης τα σημεία πέριξ της Κύπρου, στα οποία συγκρούονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της κάθε πλευράς. Σημειώνεται ότι η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Κύπρου και του Καστελορίζου δεν αναγνωρίζονται στο χάρτη του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ.

Η έκθεση ήρθε στο φως σήμερα (Σάββατο), ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ετοιμάζεται να παραστεί την Τετάρτη (25 Δεκεμβρίου) στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, ο κ. Δένδιας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η επικοινωνία των δύο πλευρών ήρθε στον απόηχο της συνέντευξης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, που παρότι διατύπωσε επιφυλάξεις για τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα, όπως αυτό της κοινής προσφυγής με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι η προσφυγή στη Χάγη είναι μακριά αφού θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο διάλογος και στη συνέχεια να υπογραφεί συνυποσχετικό.

Όλα αυτά, τη στιγμή που και σήμερα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη τύπου F-16 παραβίασαν το FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης. Συγκεκριμένα, στρατιωτικά αεροσκάφη της γείτονος παραπέταξαν πάνω από τη Ρω 3 φορές, ενώ έτερο τουρκικό F-16  πέταξε πάνω και από τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο, αργά το μεσημέρι.

Δείτε την έκθεση του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. https://issuu.com/efsyn/docs/turkey-ekhtesi-mesogeios .

πηγή ΕΦ.ΣΥΝ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54