Παραδόσεις – παραλαβές υπουργείων (video)

Την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ακολούθησαν οι τελετές παράδοσης και παραλαβής .
Η εξαγγελθείσα κυβέρνηση Μητσοτάκη αριθμεί 51 μέλη, εκ των οποίων τα 21 δεν είναι βουλευτές με τους νέους υπουργού και υφυπουργούς να παραλαμβάνουν σήμερα (09/07) το χαρτοφυλάκιο από τους προκατόχους τους.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές συγχωνεύονται τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταργείται και το Εσωτερικών απορροφά δραστηριότητες του που δεν μεταφέρονται στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης μετονομάζεται σε Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης- Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης θα μεταφερθεί στο υπουργείο Επικρατείας.

Υπουργείο Οικονομικών

«Κεντρική επιδίωξη είναι η υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, με υγιή δημόσια οικονομικά και ευσταθές τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής. Έθεσε δε στην κορυφή των προτεραιοτήτων του νέου οικονομικού επιτελείου την ελάφρυνση της φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις , την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Παρότι, όπως είπε, η οικονομία πραγματοποιεί αποδεδειγμένα «χαμηλές πτήσεις, υπάρχουν βλάβες και υπαρκτές βόμβες με αναμμένα φιτίλια», επεσήμανε ότι δεν θα πει ότι παραλαμβάνει καμένη γη. Τόνισε ότι θα επιδιώξει «τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. «Θα εργαστούμε», κατέληξε, «με απόλυτη συνοχή, σεμνότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  τόνισε ότι η απελθούσα κυβέρνηση αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη, με απομείωση του χρέους, «καθαρό διάδρομο» χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών για τα επόμενα 15 χρόνια, «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων και οικονομία με ανάπτυξη. Όλα αυτά είπε, επιτεύχθηκαν σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες με τρία χρόνια μνημόνια.

Υπουργείο Εσωτερικών

Νέο εκλογικό νόμο με κατάργηση της απλή αναλογικής, δυνατότητα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού και νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων, προανήγγειλε ότι θα προωθήσει άμεσα ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπό συγχώνευση στο ΥΠΕΣ υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, παρουσία της απερχόμενης υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Νωρίτερα, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ επισήμανε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι «να υπηρετήσει τον Έλληνα πολίτη και να γίνει το Δημόσιο στη συνείδηση των Ελλήνων μια απολύτως πετυχημένη υπόθεση εξυπηρέτησης της ελληνικής κοινωνίας».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου καλωσόρισε τον Τάκη Θεοδωρικάκο, επισημαίνοντας: «Παραλαμβάνετε ένα επιτελικό υπουργείο με πολύ μεγάλη στρατηγική λειτουργία συνολικά για τα θέματα δημόσιας διοίκησης».

Υπουργείο Εργασίας

Πρώτη προτεραιότητα είναι η δρομολόγηση της άμεσης έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων και μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται πλέον ψηφιακά, τόνισε ο νέος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι η πρώτη πολιτική του απόφαση θα αφορά την αύξηση και την ενδυνάμωση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας και την αυστηρή τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας. Χαρακτήρισε βασική προτεραιότητα το λευκό μητρώο επιχειρήσεων, «ώστε να επιβραβεύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η συνέπεια», ενώ όπως είπε, δρομολογείται άμεσα η επανέκδοση σε μηνιαία βάση των στοιχείων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» για τις συντάξεις.

«Στον πυρήνα της κοινωνικής πολιτικής μας είναι η στήριξη με κάθε τρόπο της οικογένειας, ενώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αποτελέσει ξανά το βασικό εργαλείο άσκησης αποτελεσματικής κοινωνικής παρέμβασης», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.

«Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει στη ΝΔ μία χώρα εντελώς διαφορετική από εκείνη που παρέλαβε, πριν από 4,5 χρόνια», δήλωσε η απερχόμενη υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Υπουργείο Εξωτερικών

«Εξαγωγέα σταθερότητας από τα Βαλκάνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών ως την Αν. Μεσόγειο» χαρακτήρισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος την Ελλάδα και απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια τόνισε ότι το υπουργείο το παίρνει ένας «πολιτικός αντίπαλος που γνωρίζει και σέβεται ιδιαίτερα».

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «θα επιδιώξει συναινέσεις στην εξωτερική πολιτική αποσκοπώντας στη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα για την προάσπιση των δικαιωμάτων της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα ορκίστηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υφυπουργός για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια ο Κώστας Φραγκογιάννης και υφυπουργός αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό ο Αντώνης Διαματάρης.

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Η νέα ηγεσία δεν έρχεται για να γκρεμίσει, αλλά για να χτίσει με ταχύτητα την υλοποίηση των επενδύσεων, σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως είπε ο νέος υπουργός «θα διασφαλίσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για την προσέλκυση των επενδύσεων, προκειμένου να εισακουστεί η λαϊκή εντολή και να υλοποιηθεί το όραμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Παράλληλα ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, για την ενημέρωση και όπως είπε θα πρέπει να υπάρξει συνέχει στο έργο του υπουργείο, καθώς οι επενδυτές για να έρθουν θα πρέπει να βλέπουν ένα σοβαρό κράτος.

Από την πλευρά του ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε τον νέο υπουργό για τις εκκρεμότητες, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), ενώ ανέφερε ότι υπάρχει έτοιμο νομοθέτημα για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν έργα με πολυετή ορίζοντα.

Υπουργείο Τουρισμού

Ο Χάρης Θεοχάρης παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και θα έχει σημαντική συνεισφορά ώστε η χώρα να γυρίσει στην ανάπτυξη του 4% ετησίως. Στο σημείο αυτό ο κ. Θεοχάρης δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας, επεσήμανε ότι μέλημα της νέας ηγεσίας θα είναι και η θωράκιση του τουριστικού προϊόντος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νέος υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας συμπλήρωσε ότι βούληση της νέας ηγεσίας είναι να παράξει πλούτο και καλά αμοιβόμενες νέες θέσεις εργασίας. «Θα παράξουμε βιώσιμη και ορατή ανάπτυξη σε όλους», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι ο τομέας του τουρισμού και των ταξιδίων στην Ελλάδα, το 2018, αναπτύχθηκε κατά 6,9% – με ρυθμό ανάπτυξης τρεισήμισι φορές υψηλότερο από το ρυθμό ανάπτυξης του συνόλου της εθνικής οικονομίας και αντιπροσωπεύει το 20,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας, έναντι 10,4% που είναι αντίστοιχα το παγκόσμιο ποσοστό.

Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας

Λίγο πριν από τις 14.00, τα τιμητικά αγήματα στο υπουργείο Άμυνας, υποδέχτηκαν τηρώντας το πρωτόκολλο την «αλλαγή φρουράς». Ο Ευάγγελος Αποστολάκης παρουσίασε στο νέο υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο έναν- έναν τους συνεργάτες του και ακολούθησε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Για «τιμή να παραλαμβάνει από έναν άνθρωπο που είναι πραγματικός στρατιώτης» έκανε λόγο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ ο Ευάγγελος Αποστολάκης τόνισε τη σημασία της «ενότητας, της ομοψυχίας και της συνεννόησης» στα εθνικά θέματα.

«H Ελλάδα δεν προκαλεί και επιζητεί σχέσεις σταθερότητας και ειρήνης τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», επισήμανε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν της αρέσει όμως να προκαλείται και όταν προκαλείται οφείλει να αντιδρά με περίσκεψη, με αποφασιστικότητα αλλά και με σθένος, έτσι ώστε να μην πυροδοτεί εντάσεις, αλλά και να μη φαίνεται πρόσφορη να δέχεται προκλήσεις». «Από σήμερα θα κάνουμε μαζί ό,τι μπορούμε για να γνωρίζουν όλοι ότι η χώρα διαθέτει ισχυρότατη αποτρεπτική ισχύ και σε περιόδους κρίσεων ή αντιδράσεων αυτή η αποτρεπτική ισχύς κόβει κάθε περαιτέρω σκέψη επιβουλής σε οποιονδήποτε», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο νέος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, υπογράμμισε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να αποτελέσουν το εργαλείο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει από το δικό του μετερίζι την πρόοδο της πατρίδας. Και γνωρίζοντας τα στελέχη μας και την ποιότητα τους είμαι απόλυτα σίγουρος πως θα γίνει αυτό».

Υπουργείο Υγείας

«Πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι νοσηλευτές/νοσηλεύτριες και οι γιατροί των νοσοκομείων», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας αναλαμβάνοντας το νέο χαρτοφυλάκιο.

«Πρέπει να ακούσουμε και τους διοικητικούς υπαλλήλους. Θα ακούσουμε πρώτα αυτούς τους μικρούς ήρωες στο σύστημα υγείας σε όλη τη χώρα και θα τους αναδείξουμε», πρόσθεσε και τόνισε ότι «όσοι έχουν διάθεση ρεβανσιμού καλό θα είναι να μείνουν μακριά από το υπουργείο Υγείας». Κρινόμαστε από την ανθρωπιά, από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους που είναι σε ανάγκη, από το αν θα υπάρχει μια δεύτερη βάρδια σε έναν αξονικό, αν θα υπάρχει δυνατότητα να παρέχεται πιο σύντομα μια υπηρεσία», πρόσθεσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο απερχόμενος υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, γνωστός για τους ήπιους τόνους που επέλεξε κατά την διοίκηση του υπουργείου Υγείας, έκανε έναν απολογισμό του έργου του. Παρέδωσε κάνοντας λόγω «για πολιτικό πολιτισμό και για ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα διακυβέρνησης». Αναφερόμενος στην μεγίστη προτεραιότητα για την δική του θητεία στο υπουργείο Υγείας είπε ότι είναι περήφανος, «γιατί μέσα σε περίοδο κρίσης καταφέραμε να διασφαλίσουμε να μείνει όρθιο λειτουργικό, προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Υπουργείο Ναυτιλίας

«Το ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα είναι προϊόν συνεργασίας της ελληνικής πλοιοκτησίας και της ελληνικής ναυτεργασίας. Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή τη συνεργασία», τόνισε ο Γιάννης Πλακιωτάκης. «Η μικρή Ελλάδα, παρά τον ανταγωνισμό και τις αντιξοότητες, χάριν της θάλασσας μεγαλούργησε και μεγαλουργεί», τόνισε ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και σημείωσε: «Ο κλάδος της ναυτιλίας καλείται να αντιμετωπίσει λανθασμένες πολιτικές επιλογές του παρελθόντος».

Όπως είπε «πρώτη μας προτεραιότητα είναι να διαμορφώσουμε ένα φιλικότερο προς τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, ώστε να προσελκυστούν νέες επενδύσεις και να διευκολυνθεί η εγκατάσταση ξένων ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα», ενώ ανέφερε και πως προτεραιότητα αποτελεί η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και των υπηρεσιών τους, ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητά τους καθώς και η συνδεσιμότητά τους με τη νησιωτική Ελλάδα.

Ο Φώτης Κουβέλης επισήμανε ότι το διάστημα που είχε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στήριξε τη ναυτική εκπαίδευση με αποτέλεσμα «οι Έλληνες ναυτικοί να είναι περιζήτητοι στην αγορά εργασίας».

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

«Η ασφάλεια είναι το μέγιστο αγαθό. Αποστολή μας είναι να μεγενθύνουμε το αίσθημα της ασφάλειας», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και αναφερόμενος στις φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού ανέφερε: «Υπάρχουν ζητήματα που μας πληγώνουν, όπως το Μάτι. Χάθηκαν 100 άνθρωποι, πληγώθηκαν άλλοι και πρέπει ο στόχος να είναι «ποτέ πια ξανά Μάτι». Ποτέ εφησυχασμός πάντα επαγρύπνηση. Να υπηρετούμε το καθήκον μας συνεχώς».

Σε ότι αφορά την υπαγωγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Προστασίας του Πολίτη ο νέος υπουργός υπογράμμισε ότι «σε όλη την Ευρώπη, όπως Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανήκει στο αντίστοιχο υπουργείο Εσωτερικών, όπως και κάθε τι που έχει σχέση με την ασφάλεια της χώρας».

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με συμμάχους και εταίρους, στις Βρυξέλλες ώστε να ενισχύσουν τις προσπάθειές της χώρας».

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Αντεγκληματικής Πολιτικής Λευτέρης Οικονόμου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη «για την εμπιστοσύνη τους».

Από την πλευρά της η απερχόμενη υπουργός Όλγα Γεροβασίλη είναι ότι «ένας κύκλος κλείνει, ένας κύκλος ανοίγει. Βάλαμε πολύ ψηλά τον πήχυ στην ασφάλεια ξεκινήσαμε την σταδιακή ανανέωση της ΕΛΑΣ με δύο χιλιάδες οχήματα συνολικά και σας αφήνουμε μια παρακαταθήκη με δουλειά σε βάθος».

Υπουργείο Παιδείας

«Με αίσθημα τιμής και ευθύνης αναλαμβάνω τη νευραλγική και καίρια θέση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας», ανέφερε η νέα υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου νωρίτερα σήμερα, Τρίτη.

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «η Παιδεία είμαι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα», γιατί καθορίζει το παρόν και το μέλλον της και ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, καθώς κοινός στόχος όλων είναι «η διαμόρφωση καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά και τη χώρα μας».

Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο των Θρησκευμάτων, η υπουργός κάλεσε τους ιεράρχες, τους ιεροδιδασκάλους και τους σχετιζόμενους φορείς να συνδράμουν το έργο της ηγεσία «σε ανοιχτό διάλογο με το υπουργείο».

Ο απερχόμενος υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου ευχήθηκε καλή επιτυχία και υπογράμμισε:.

«Δεν είναι μέρα απολογισμών ή σύγκρισης προγραμμάτων. Είναι ευκαιρία κατάθεσης μιας εμπειρίας που αφήνουμε ως παρακαταθήκη», ανέφερε.

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

«Κηρύσσουμε ψηφιακό ανένδοτο» ήταν η χαρακτηριστική φράση του νέου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Ο νέος υπουργός, τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι «να κάνουμε τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη. Και αυτό θα γίνει».

Ανέφερε ότι είναι υπόθεση εθνικής ανάγκης η ψηφιοποίηση της χώρας και σε αυτή την προσπάθεια δεν θα μείνει κανείς πίσω, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ταλέντο στην πληροφορική, με καλούς επιστήμονες και ικανούς επιχειρηματίες.

Επίσης, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε τη μεγάλη σημασία της ενημέρωσης και υπογράμμισε προς τους εργαζόμενους, ότι η ηγεσία του υπουργείου θα είναι πάντα δίπλα τους «για να φέρουμε σε πέρας την εντολή που έχουμε πάρει, για το καλό των Ελλήνων».

Στο έργο του υπουργείου Ψηφιακής, Πολιτικής αναφέρθηκε ο απερχόμενος υπουργός, Νίκος Παππάς, ο οποίος ευχήθηκε καλή δύναμη στη νέα ηγεσία και πρόσθεσε ότι θα ασκείται αντιπολίτευση με στόχο την προώθηση του έργου που διευκολύνει τη ζωή των πολιτών.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Οκτώ προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος – μεταξύ των οποίων η διάσωση της ΔΕΗ περιέγραψε ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου από τον Γιώργο Σταθάκη.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά σε δύο εμβληματικές, όπως είπε, επενδύσεις, το Ελληνικό και τις Σκουριές, που είναι «άμεσα συνδεδεμένες με αυτό το υπουργείο» σημειώνοντας ότι «ζητήματα όπως αυτά της χωροταξίας, των χρήσεων γης και των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, παρότι ιδιαιτέρως τεχνικά, είναι κομβικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και στην προσέλκυση επενδύσεων».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έρχεται για να γκρεμίσει αλλά θα κρατήσει κάθε θετικό που έχει γίνει και υπογράμμισε ότι το υπουργείο είναι κομβικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και για την οικονομία.

Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ανέλαβε ο κ. Γεράσιμος Θωμάς, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος σημείωσε ότι θα προχωρήσει η βελτίωση και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα με στόχο ως το 2030- 2050 να αλλάξει ριζικά το ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Υφυπουργός για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος ανέλαβε ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Οικονόμου, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης και διευκόλυνσης των επενδύσεων ενώ τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου κάλυψης του συνόλου της χώρας με χρήσεις γης κάτι που όπως σημείωσε καταργεί αυτόματα την εκτός σχεδίου δόμηση.

Τον απολογισμό του έργου των τελευταίων δυόμισι χρόνων στους τομείς της ενέργειας της χωροταξίας και του περιβάλλοντος παρουσίασαν ο τέως υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος και ο υφυπουργός Γιάννης Δημαράς.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Τη διαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προς όφελος και προς το συμφέρον των Ελλήνων αγροτών, έθεσε ως προτεραιότητα ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης Κατά τη διάρκεια της παράδοσης παραλαβής της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ο νέος υπουργός σημείωσε επίσης ότι «έχει συντελεστεί μεγάλη πολική αλλαγή» και πρόσθεσε ότι «έχουμε τη συναίσθηση και το βάρος της ευθύνης».

Στο θέμα της διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ στάθηκε και ο απερχόμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος υπογράμμισε πως το βάρος ρίχθηκε στο να αποτραπεί η μείωση της χρηματοδότησής της.

Υπουργείο Δικαιοσύνης

«Η Δικαιοσύνη δεν θα πρέπει να αποτελεί χώρο πολιτικών αντιπαραθέσεων», τόνισε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας και έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου ανέφερε πως η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης άφησε έναν προϋπολογισμό αυξημένο κατά 40 εκατ. ευρώ, χίλιες νέες θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και μια σειρά μεταρρυθμίσεων και νομοθετημάτων με στόχο τη βελτίωση την απονομής της Δικαιοσύνης.

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

«Ο πολιτισμός είναι βαθιά πολιτική έννοια» είπε η νέα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. «Έχουμε εντολή από τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη να συμβάλουμε στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας με την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου» τόνισε η κ. Μενδώνη και μίλησε επίσης για «την ολοκλήρωση βιώσιμου πολιτισμού με όχημα τα μνημεία: από την Κνωσσό, τη Ρόδο, τη Μεσσήνη, τη Δήλο, την Ακαδημία Πλάτωνα έως φυσικά την Αμφίπολη». Υπογράμμισε επίσης τον στόχο για «ολοκλήρωση και άμεση λειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης, του ΕΜΣΤ και του Ακροπόλ».

«Παραδίδουμε το ΥΠΠΟΑ ελεύθερο βαρών και υποθηκών, που είχαν συσσωρευθεί στο παρελθόν από έργα οιωνοί ανολοκλήρωτα, ασαφείς διαδικασίες και ελλείψεις κανονιστικών πλαισίων αλλά ακόμη και από διοικητικά και ποινικά κολάσιμες πράξεις. Δρομολογήσαμε και φέραμε σε πέρας μεγάλα έργα με όλους τους κανόνες και την απαραίτητη δεοντολογία που απαιτείται», είπε μεταξύ άλλων η Μυρσίνη Ζορμπά.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο από τον Γιώργο Βασιλειάδη
τονίζοντας ότι ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό.»Αν κατορθώσουμε να αποκτήσουμε έναν ποιοτικότερο αθλητισμό, δεν θα έχουμε μόνο καλύτερη υγεία. Θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για να βελτιωθούμε ως κοινωνία», σημείωσε και πρόσθεσε: «Πρωταρχικός μας στόχος είναι μέσα από τον αθλητισμό να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών και κυρίως να προετοιμάσουμε καλύτερους πολίτες για την κοινωνία μας. Θέλουμε έναν αθλητισμό για τους πολλούς και κυρίως για την επόμενη γενιά».

«Κάτι κακό έκανε στον αρχηγό του και τον έβαλε υφυπουργό Αθλητισμού» είπε προς χάριν αστεεισμού ο κ. Βασιλειάδης, με τον κ. Αυγενάκη να ζητάει από τους υπαλλήλους της ομοσπονδίας να βάλουν όλοι μαζί «πολλά γκολ».

Υπουργείο μεταφορών

«’Οπου βρούμε πράγματα σωστά θα τα συνεχίσουμε, εκεί που διαφωνούμε θα τα αλλάξουμε», δήλωσε ο νέος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Πρόσθεσε ωστόσο πως η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα για τις υποδομές. Προεκλογικά δεν κάναμε μεγαλόσχημες υποσχέσεις. Πιστεύουμε στα σημαντικά έργα που πρέπει να γίνουν και καλό είναι όταν εξαγγέλλουμε κάτι, να υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για να μην λέγονται λόγια του αέρα». Σε ότι αφορά τα μεγάλα έργα υποδομών και μεταφορών, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «πρέπει να γίνονται με χρονικό ορίζοντα 5ετιας, 10ετίας και 15ετίας. Επ’ αυτού έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς στη χώρα μας έχουμε το κακό τα μεγάλα έργα να τραβούν πολύ χρονικά», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Σπίρτζης ευχήθηκε στο νέο υπουργό, όταν έρθει η σειρά του να παραδώσει «το ίδιο ή και μεγαλύτερο έργο». Καταλήγοντας, ο απερχόμενος υπουργός τόνισε ότι «τα έργα υποδομών δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε καμία περιφέρεια, αλλά στον ελληνικό λαό».
Πηγή ΕΡΤ