Προκλητικός ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ, έχοντας δίπλα του τον Μάθιου Νίμιτς, ζητά και "Μακεδονική ταυτότητα"

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ έθεσε θέμα «εθνικής ταυτότητας» και σημείωσε πως το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ έχοντας δίπλα του τον Μάθιου Νίμιτς ζήτησε προκλητικά να εξαιρεθεί η μακεδονική ταυτότητα από τις συζητήσεις, ενώ υποστήριξε ότι ο αλυτρωτισμός των Σκοπιίων είναι στη σφαίρα της ελληνικής φαντασίας.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αδιάλλακτος ως προς την ονομασία αλλά και τους αλυτρωτισμούς.
«Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα» τόνισε και πρόσθεσε: «Η «μακεδονική» γλώσσα είναι μία αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών».

«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό.
Τον 21ο πρώτο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε «Μακεδόνες» και να μιλάμε «μακεδονικά» ως μέρος της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως γι’ αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση» είπε ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων, μπροστά στον Νίμιτς, ο οποίος δεν αντέδρασε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν και ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες».

Αίσθηση προκάλει η δημόσια παρέμβαση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς που δημοσίως είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αρνείται τη μακεδονική ταυτότητα των Σκοπιανών.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν εκτός από το όνομα οι προτάσεις του περιλαμβάνουν και αλλαγή ταυτότητας, ο ειδικός διαμεσολαβητής, απάντησε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει κάτι από την ελληνική κυβέρνηση που να αρνείται την ταυτότητα των ανθρώπων στη Μακεδονία».


Την εκτίμηση ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος έχει αποκτήσει δυναμική και πως έχει διαμορφωθεί μία θετική συγκυρία που πρέπει να αξιοποιηθεί, εξέφρασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του στα Σκόπια, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ είχε συναντήσεις στα Σκόπια με το φάσμα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας των Σκοπίων. Εκτός του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, συναντήθηκε ακόμη με τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας Αλί Αχμέτι.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02/02/2018 - 11:53