© Intime

Κουτσούμπας: Ο λαός να θέσει απέναντι σε δανειστές - κυβέρνηση τις δικές του κόκκινες γραμμές

Μιλώντας στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την διαπράγματευση, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ ζήτησε την κατάργηση των μνημονίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη διαγραφή του χρέους. Να απορρίψει ο λαός το σχέδιο των δανειστών αλλά και το σχέδιο της κυβέρνησης και να θέσει τις δικές του κόκκινες γραμμές, υπογράμμισε

Ολόκληρη η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα:


«Η σημερινή εσπευσμένη συζήτηση των δύο ωρών, στην οποία προσδίδετε και το χαρακτήρα της έκτακτης ανάγκης, είναι, κατά τη γνώμη μας, πλήρως ενταγμένη στην τακτική που από την πρώτη στιγμή είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να σύρει τον ελληνικό λαό σε υποταγή και παραίτηση από αυτά για τα οποία πάλεψε αυτά τα χρόνια, όπως η κατάργηση των μνημονίων και η ανάκτηση των απωλειών - με τις όποιες αδυναμίες είχε αυτός ο αγώνας. Να παραιτηθεί ακόμη και από αυτά τα λιγοστά που υποσχέθηκε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και των δανειστών, ο ελληνικός λαός βρίσκεται στη μέγγενη ενός εκβιασμού, όχι βέβαια πρωτόγνωρου, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνου, δηλαδή να διαλέξει το σχέδιο Γιούνκερ ή το σχέδιο το κυβερνητικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν αυτός ο εκβιασμός κυριαρχήσει, ο λαός θα ζήσει ένα καινούργιο μακρόχρονο διάστημα ακόμη μεγαλύτερης φτώχειας, φόβου, δυστυχίας.

Ο λαός ή θα γίνει πρωταγωνιστής στον αγώνα, μαζεύοντας την πείρα και τις ανεκμετάλλευτες δυνάμεις του, και θα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων αυτό τον ωμό εκβιασμό, ή θα μετρήσει νέες ήττες και απογοητεύσεις και μάλιστα σε μάχες που δεν θα έχει καν δοκιμάσει να δώσει.

Εμείς, στη Βουλή θα τοποθετηθούμε με κριτήριο την ολοσχερή κατάργηση των μνημονίων, την ανάκτηση των απωλειών για το λαό μας, την ανάγκη να αποτελέσει αφετηρία το σήμερα, για το ξεδίπλωμα ενός αγώνα με μία και μόνη έκβαση: Αποδέσμευση από την ΕΕ - κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων - διαγραφή του χρέους.

Το οποίο χρέος δεν αντιμετωπίζεται αν απλά καθυστερήσεις μια δόση και την πακετάρεις με τις υπόλοιπες. Αλλά, αν αρνηθείς το χρέος, δεν το αναγνωρίσεις οριστικά και τελεσίδικα.

Αλλά τέτοια κότσια ούτε είχατε ούτε έχετε.

Διάφοροι, λένε, ότι η σημερινή συζήτηση αποτελεί μέσο για να αδειάσετε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι από ορισμένα προπαγανδιστικά, τακτικίστικα επιχειρήματά τους ή να διασκεδάσετε την ανησυχία και τις αντιδράσεις μιας μερίδας βουλευτών σας.

Ομως εμείς επιμένουμε ότι όλα αυτά δεν είναι ο κύριος στόχος σας. Κύριος στόχος σας είναι οι άνεργοι, οι εργατοϋπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι στην πόλη και την ύπαιθρο. Αυτούς θέλετε να εξαπατήσετε.

Οι εταίροι σας στην ΕΕ, ήδη σας προσέφεραν γερό χέρι βοήθειας άμεσα ή έμμεσα, ανοικτά ή παρασκηνιακά.

Εβαλαν μπροστά ένα πακέτο με πολλά παλιά βάρβαρα μέτρα, προκειμένου να δείξουν ετοιμότητα να παραιτηθούν από ένα πολύ μικρό μέρος, αλλά να κρατήσουν ένα νέο μνημόνιο.

Και εσείς κάνατε μια λίστα προτάσεων που τελικά θα οδηγήσει σε μια βάρβαρη συμφωνία, κάτι μεταξύ e-mail Χαρδούβελη και e-mail τρόικας, η οποία ζει και βασιλεύει με το νέο όνομα «3 θεσμοί».

Ξέρετε, η τακτική του Χότζα είναι γνωστή από παλιά. Την εφάρμοσαν ως ένα μεγάλο βαθμό και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Βάζει η ΕΕ και το ΔΝΤ στο τσουβάλι περισσότερα και χειρότερα μέτρα, για να βγάζουμε κάποια μετά, να γίνει δήθεν η αμοιβαία υποχώρηση και να είναι όλοι ικανοποιημένοι και ο λαός ανακουφισμένος με το φόβο ότι υπάρχουν και χειρότερα.

Παίζετε ένα κορυφαίο, δραματικό όμως για το λαό, έργο.

Ακολουθείτε μια διαφορετική τακτική από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε, προκειμένου να φανεί ότι ανταποκρίνεστε στις ελπίδες του λαού, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ούτε μια μέρα στη σκέψη σας να αποτελέσει ο βασανισμένος λαός τον πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Εμπορευόσαστε την ψήφο του για να τον πείσετε να σας στηρίζει στο αντιλαϊκό σας έργο, στο μεγάλο συμβιβασμό που θα κάνετε, και που τον ξεκινήσατε ως κυβέρνηση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Εμπορεύεστε τις ελπίδες του λαού, αξιοποιώντας τον αντιδραστικό, το συντηρητικό και συναινετικό σε τελευταία ανάλυση ρόλο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ακόμα και την ύπουλη κριτική που σας ασκεί η ΧΑ, προκειμένου να βάλετε το λαό να φοβάται και κάτι άλλο: Μήπως υπάρχει κάνα σχέδιο ανατροπής σας..., άρα τα κεφάλια μέσα!

Τολμάτε, μάλιστα, να ισχυρίζεστε ότι το ΚΚΕ παραμένει αδιάφορο και απαθές, ότι δεν βλέπουμε τον αγώνα που τάχα κάνετε.

Παίζετε με τον πόνο του λαού, που κυριολεκτικά κάθε μέρα ψάχνει να βρει και ένα ευρώ για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του, και την ίδια ώρα μοιράζετε τους αγωγούς και τον πλούτο της χώρας πότε σε ευρωπαϊκά μονοπώλια, πότε σε κινεζικά και αμερικανικά, τα χειρίζεστε σαν κυβερνητικά - κρατικά οικόπεδα.

Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη, ο λαός μπορεί να δει καλύτερα τι κρυβόταν και τι κρύβεται πίσω από τις κορόνες για την «περήφανη και σκληρή διαπραγμάτευση» για την οποία μάλιστα η κυβέρνηση - και σήμερα ο πρωθυπουργός - μας ζητά να βάλουμε πλάτη και να στηρίξουμε.

Τι ακριβώς έχουμε τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές;

Πρώτον: Δεν υπήρξε καμία κατάργηση των μνημονίων που ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, τα έχετε νομιμοποιήσει. «Ο γέγονε, γέγονε». Οι 400 και πλέον εφαρμοστικοί νόμοι παραμένουν σε ισχύ και η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι όλα αυτά θα μείνουν απείραχτα.

Και με την ευκαιρία: Ακόμη δεν έχει έρθει για συζήτηση στη Βουλή η πρόταση νόμου του Κόμματός μας για κατάργηση των μνημονίων που κατατέθηκε από την πρώτη κιόλας βδομάδα της νέας κυβέρνησης και η οποία πρόταση δεν αποτελεί «σχήμα λόγου», όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της κατάργησης των μνημονίων και που και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ως σύνθημα προεκλογικά. Και από ό,τι αποδεικνύεται το είχε μόνο ως σύνθημα για την εξαπάτηση του λαού.

Δεύτερον: Η κυβέρνηση έχει ήδη βάλει στον «πάγο» κι αυτές τις ελάχιστες προεκλογικές υποσχέσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Αφού πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε το πρόγραμμα των 100 ημερών σε πρόγραμμα τετραετίας και βάλε, τώρα η υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον. Και αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά έπαιξε με την αγωνία του λαού μας και συγκέντρωσε την προσοχή του σε ορισμένα άμεσα μέτρα, που δε θα πλήρωνε το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, και που μόλις και μετά βίας θα ανακούφιζαν κάπως την ακραία φτώχεια. Και τελικά ούτε κι αυτά δεν πρόκειται να κάνει.

Τρίτον: Αναλαμβάνετε νέες δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ. Προσφορές για νέες ΝΑΤΟικές βάσεις, επέκταση άλλων, για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου αγκαλίτσα με τις ΗΠΑ, ετοιμότητα για συμμετοχή σε νέες επεμβάσεις στην περιοχή. Και να σας πω το εξής: Καμιά κυβέρνηση από το 1974 και μετά δεν τόλμησε να μιλήσει για δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης σε νησί του Αιγαίου. Αλλη μια πρωτοπορία της ανανεωτικής αριστεράς που μας κυβερνά σήμερα.

Τέταρτον: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία με τους δανειστές. Το αν αυτή η συμφωνία είναι ενιαία ή θα έρθει σε δόσεις, δηλαδή κάποια συμφωνία μίνιμουμ τώρα και κάποια μέτρα στρατηγικής σημασίας, όπως το Ασφαλιστικό, για αργότερα, για τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη, είναι δευτερεύον ζήτημα. Τώρα ετοιμάζεστε να νομοθετήσετε ορισμένα νέα αΑπορρίπτουμε τα σχέδια και των δανειστών και της κυβέρνησηςντιλαϊκά μέτρα, για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Αυτό είναι μάλλον το σχέδιο.

Και δεν μιλάμε λέγοντας αυτό για την πρόταση των δανειστών, την οποία λέτε προς το παρόν ότι την απορρίπτετε, αφού όντως περιέχει έναν Αρμαγεδδόνα από βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Μιλάμε για τη δική σας πρόταση, την πρόταση της κυβέρνησής σας, αν τελικά περάσει.

Η δική σας η πρόταση, αλήθεια, τι συνιστά;

Είναι, μήπως, κάποια επωφελής για το λαό συμφωνία;

Ούτε κατά διάνοια. Είναι μια επώδυνη για το λαό συμφωνία, ένα νέο μνημόνιο που όχι μόνο παγιώνει και άρα νομιμοποιεί όλα τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων μνημονίων, απαγορεύοντας και την απλή άμβλυνσή τους, αλλά και προσθέτει νέα μέτρα λαιμητόμο που προοιωνίζονται ακόμα πιο μαζική εξαθλίωση, φτώχεια για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Στην ουσία, με την πρότασή της η κυβέρνηση λέει τα εξής:

  • Δεσμεύεται να αυξήσει τους αντιλαϊκούς έμμεσους φόρους, τον ΦΠΑ, οδηγώντας σε μεγάλες αυξήσεις για βασικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, ακόμη και για βασικά τρόφιμα που πάνε στο 23%.
  • Δεσμεύεται να μονιμοποιήσει το χαράτσι της «εισφοράς αλληλεγγύης» σε λαϊκές οικογένειες με εισόδημα ακόμη και 30.000 ευρώ.
  • Δεσμεύεται να συνεχίσει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης τομέων στρατηγικής σημασίας, όπως λιμάνια και αεροδρόμια, με αρνητικές συνέπειες και για τους εργαζόμενους σ' αυτούς τους κλάδους και για όσους θα κάνουν χρήση αυτών των υπηρεσιών.
  • Δεσμεύεστε να αυξήσετε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καταργώντας τα δικαιώματα πρόωρης συνταξιοδότησης που έχουν απομείνει, και ανοίγετε το δρόμο για περαιτέρω ανατροπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω της ενοποίησης Ταμείων και των αναλογιστικών μελετών που λέτε ότι θα κάνετε.
Κι αφήστε τις κορόνες ότι θα πληρώσουν οι πλούσιοι, η ολιγαρχία, κι άλλα τέτοια για να ξεγελάτε τους εργαζόμενους. Για λογαριασμό αυτών διαπραγματεύεστε. Αυτών τα συμφέροντα έχετε στην πρώτη γραμμή.

Αντίθετα, την ίδια στιγμή που ζητάτε από το λαό, ως «πατριωτικό καθήκον» μάλιστα, να πληρώνει τους αβάσταχτους φόρους, το κεφάλαιο μένει στο απυρόβλητο. Καμία φοροαπαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου δεν έχει καταργηθεί, ενώ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες χαρίζονται χρέη, πρόστιμα μεγαλοεπιχειρηματιών και νομιμοποιούνται αδήλωτα εισοδήματα μεγαλοκαταθετών.

Ακόμη και η επιδίωξη της κυβέρνησής σας για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για επενδυτικά πακέτα, για ρύθμιση στην αποπληρωμή του χρέους δεν υπηρετεί την πραγματική ανακούφιση του λαού, την αύξηση των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών παροχών, αλλά την εξοικονόμηση πόρων που θα στηρίξουν τις επενδύσεις, την καπιταλιστική ανάκαμψη και κερδοφορία, που είναι ασύμβατη με τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει ωμά το λαό, όταν ισχυρίζεται ότι με τη συμφωνία εξασφαλίζει ότι δε θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ακριβώς για το λόγο ότι από μόνες τους αυτές οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέες μεγάλες απώλειες το λαϊκό εισόδημα.

Τα νέα μέτρα δεν θα προστεθούν απλά στο αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που υπάρχει. Στους 400 εφαρμοστικούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ. Στη στάση πληρωμών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια, κοινωνικές υπηρεσίες, δεσμεύοντας με αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό τα ταμειακά διαθέσιμα ασφαλιστικών ταμείων, δήμων κι άλλων δημόσιων οργανισμών.

Αλλά το νέο μνημόνιο - συμφωνία, με βάση τη δική σας πρόταση, θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αναγκών. Περικλείει δυναμική πιο επικίνδυνη, γιατί ανοίγει το δρόμο για ένα νέο γύρο εκβιασμών σε βάρος του λαού, σε συνθήκες μάλιστα που η Ευρωζώνη δύσκολα ανακάμπτει από την κρίση και που οι αντιθέσεις γίνονται οξύτερες.

Για μας, λοιπόν, είναι απολύτως απορριπτέα, τόσο τα σχέδια των δανειστών όσο και τα σχέδια της κυβέρνησης.

Αυτό που οφείλουμε, βέβαια, να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση είναι ότι πέτυχε να συγκαλύψει τον πραγματικό χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης και να καλλιεργήσει σ' ένα βαθμό την κάλπικη αντίληψη ότι «για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση», ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν χάσει τον ύπνο τους για να αντιμετωπίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «ο λαός πρέπει να χορτάσει από περηφάνια για την κυβέρνηση και τη διαπραγμάτευση, ανεξάρτητα αν η τσέπη του και το στομάχι του αδειάζει».

Αυτό, ομολογούμε ότι σε ένα βαθμό το έχετε πετύχει, άσχετα αν κι αυτό έχει κοντά ποδάρια, αφού το λογαριασμό θα τον πληρώσουν πάλι τα γνωστά υποζύγια.

Αυτή είναι κι η μεγάλη προσφορά σας στο σύστημα.

Σε μια περίοδο που έπρεπε και πρέπει να δυναμώσει ο γνήσιος ριζοσπαστισμός. Που έπρεπε και πρέπει να δυναμώσει η μαζική λαϊκή κινητοποίηση, η ανασύνταξη του κινήματος. Με στόχους όπως: κατάργηση των μνημονίων, ανάκτηση απωλειών για το λαό, διαγραφή του χρέους, ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων...,

...εσείς διαβεβαιώνατε ότι η ΕΕ είναι «το κοινό μας σπίτι», κοροϊδεύατε το λαό ότι μπορεί να απαλλαγεί από μνημόνια και τρόικες, χωρίς ρήξη με την ΕΕ και το κεφάλαιο, χωρίς δηλαδή σύγκρουση με τους εμπνευστές των μνημονίων.

...Διαβεβαιώνατε το λαό ότι ο εύκολος δρόμος των βουλευτικών εκλογών και της ανάδειξης νέας κυβέρνησης, της δικής σας, «αριστερής», ως νέου διαχειριστή - διαπραγματευτή, θα έφερνε μια άλλη κατάσταση προς όφελός του.

...Εξαπατούσατε το λαό ότι η ΕΕ αλλάζει. Σκορπάγατε ψεύτικες ελπίδες και συνεχίζετε πάλι να εξαπατάτε το λαό ότι μπορεί μέσα στην ΕΕ, σ' αυτήν τη συμμαχία των λύκων, να υπάρχουν σχέσεις ισοτιμίας κι αλληλεγγύης.

...Καλλιεργήσατε τη λογική του μικρότερου κακού, που ξεκίνησε το «μικρότερο κακό» από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, έγινε «να μην πάμε παρακάτω βρε παιδιά» και σήμερα καταλήγουμε στο «μεγαλύτερο κακό» της πρότασής σας στους δανειστές.

Πάνω από όλα και εσείς, όπως και τα άλλα κόμματα, θέλετε να βάλετε το λαό να πίνει νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης, να εξαρτήσει τη ζωή και το μέλλον του από την κερδοφορία του κεφαλαίου και των αγορών, γιατί αυτό σημαίνει καπιταλιστική ανάκαμψη και ουδέν πέραν τούτου.

Παρότι έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας -και δεν ξέρουμε αν ιδρώνει το αυτί σας, απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό κυρίως- θα το επαναλάβουμε: Φιλολαϊκή ανάπτυξη και φιλολαϊκή διαπραγμάτευση με το κεφάλαιο και τα μονοπώλια, με την Ελλάδα κράτος - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ, δεν μπορεί να υπάρξει.

Και από αυτήν την άποψη διαπραγματεύεστε μεν με τους δανειστές - εμείς ποτέ δεν σας κατηγορήσαμε για το αντίθετο - κάθεστε όμως από την ίδια πλευρά του τραπεζιού κι ας παριστάνετε τους παραμελημένους.

Γιατί και εσείς και οι δανειστές θεωρείτε δεδομένους τους στόχους και τις αρχές λειτουργίας της ΕΕ.

Διαπραγματεύεστε τους όρους εξυπηρέτησης ενός χρέους που είναι σαν τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας.

Η πληρωμή κάθε δόσης γεννά νέα ανάγκη δανειοδότησης και πρόκειται για δάνεια που γίνονται κεφάλαια - κέρδος των καπιταλιστών.

Μέσα σ' αυτά τα τείχη, το αποτέλεσμα της όποιας διαπραγμάτευσης που κάνετε δεν μπορεί παρά να είναι αντιλαϊκό. Γι' αυτό και η λύση βρίσκεται στη ρήξη μ' αυτό το πλαίσιο κι όχι στη διαπραγμάτευση για τους όρους σφαγής του λαού.

Και φυσικά έχετε και την «αριστερή» αντιπολίτευση μέσα στο κόμμα σας που προτείνει μια ρήξη - καρικατούρα, μια δήθεν ρήξη στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, όπου πάλι η χώρα και ο λαός θα είναι δέσμιοι του χρέους, των κατευθύνσεων της ΕΕ ή άλλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και νομισματικών ενώσεων που πιθανά θα συμμετέχει και όπου πάλι ο λαός θα πληρώνει ακριβά για τα κέρδη εκείνων των επιχειρηματικών κέντρων που θα ωφεληθούν από ένα υποτιμημένο είτε εθνικό είτε κατ' άλλους διπλό νόμισμα.

Αφήνετε να διαρρέει ότι θα δανειστούμε από τη Ρωσία, την Κίνα και τις τράπεζες των BRICS, λες και όλοι αυτοί θα δώσουν δάνεια χωρίς ανταλλάγματα. Αφήστε που στην πραγματικότητα Ρωσία και Κίνα, για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αφού την Ελλάδα την βλέπουν κυρίως ως πύλη εισόδου τους στην Ευρώπη.

Η ζημιά, λοιπόν, που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο οικονομική, άμεσα ή μεσοπρόθεσμα, είναι πολύπλευρα διαλυτική, γιατί επιχειρεί να ανακόψει τις ριζοσπαστικές διαθέσεις, κάθε ίχνος ριζοσπαστισμού, ώστε να μην τολμήσει ο λαός καν να διανοηθεί, ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ότι μπορεί να έχει ένα μέλλον έξω από τα σημερινά τείχη, με τον ίδιο βεβαίως στην εξουσία.

Καλούμε το λαό να θέσει και απέναντι στους δανειστές και απέναντι στην κυβέρνηση τις δικές του κόκκινες γραμμές. Και αυτές οι κόκκινες γραμμές ούτε ταυτίζονται, ούτε συγκλίνουν, ούτε τέμνονται με την κόκκινη γραμμή που έχετε όλοι σας: Δανειστές - κυβέρνηση - και τα άλλα κόμματα. Που είναι η ΕΕ και η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, με το λαό δεμένο χειροπόδαρα. Ο καθένας σας έχει το ρόλο του σε αυτήν τη διαδικασία και κυρίως στην ενσωμάτωση του λαού και της αντίστασής του.

Χρειάζεται λοιπόν κατά τη γνώμη μας ο λαός να αντιτάξει τη μεγάλη δύναμή του που δεν την έχει χρησιμοποιήσει έως τώρα, που την έβαλε σε δεύτερη μοίρα, με την ελπίδα ότι μόνο περιμένοντας μέσα από κάποιες εκλογές χτες - σήμερα - αύριο πιθανόν, είναι δυνατόν να μπορέσει να αλλάξει ριζικά τη ζωή του.

Και το επισημαίνουμε αυτό, ιδιαίτερα σήμερα που οι εκλογές αξιοποιούνται πάλι ως σενάριο για να κάνουν το λαό συνένοχο των νέων αντιλαϊκών συμφωνιών.

Η δύναμη του λαού όμως βρίσκεται πρώτα από όλα και κυρίως στην οργάνωση, στην ταξική πάλη, στον ανυποχώρητο αγώνα για να ανακτηθούν οι απώλειες, στην προετοιμασία και οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, άμεσα, τώρα, για να διεκδικήσουμε κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων.

Η δύναμη των αγώνων πολλαπλασιάζεται και φέρνει κάποια αποτελέσματα μόνο όταν αναπτύσσεται και εξελίσσεται, μέσα από την ίδια την πείρα των εργαζομένων, σε αγώνα αμφισβήτησης της εξουσίας των μονοπωλίων, της ΕΕ, και του ΝΑΤΟ.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση παλεύει το ΚΚΕ και συμβάλλει και με τις προτάσεις νόμου, τροπολογίες κι άλλες παρεμβάσεις που έχει καταθέσει στη Βουλή και οι οποίες είτε δεν έρχονται για συζήτηση είτε απορρίπτονται από την κυβέρνηση.

Για να δοθεί οριστική λύση υπέρ του λαού απαιτείται πραγματική ρήξη. Ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους.

Ρήξη σημαίνει η εργατική τάξη με τα λαϊκά στρώματα να έρθουν στην εξουσία, τα μέσα παραγωγής να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, η παραγωγή και οι κοινωνικές υπηρεσίες να σχεδιάζονται κεντρικά, επιστημονικά, να πραγματοποιούνται με εργατικό έλεγχο και με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.

Και απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα στο ριζοσπαστικό κόσμο, στις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις που πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ και που σήμερα έχουν και τη δυνατότητα και την πείρα να βγάλουν κάποια συμπεράσματα. Να συναντηθούν με το ΚΚΕ στον αγώνα και το κίνημα, ακόμη κι αν διατηρούν επιφυλάξεις για επιμέρους θέσεις του.

Να ξανασυναντηθούμε στους λαϊκούς αγώνες, στα μεγάλα συλλαλητήρια, όπως αυτό που διοργανώνεται στις 11 του Ιούνη ενάντια στο νέο μνημόνιο - συμφωνία.

Αυτός είναι ο δρόμος μιας πραγματικά περήφανης κι αξιοπρεπούς για το λαό στάσης».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54