Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Μαουτχάουζεν

Η επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις στο «τρελάδικο»


Ο βουλευτής Δράμας
Δημήτρης Κυριαζίδης
υπέβαλλε ένσταση που
παραλίγο να μην πάρει
ούτε τη δική του ψήφο…

Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα μεταβεί στις 10η Μαΐου στο χιτλερικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία, για την ετήσια εκδήλωση μνήμης προς τιμήν των θυμάτων του ναζισμού.
Εκεί όπως δήλωσε: «θα υπογραμμίσει το έργο και την ενεργοποίηση της Επιτροπής της Βουλής».

Όπως διευκρίνισε η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, «αποτελεί ένα από τα πρώτα σε ιεράρχηση ζητήματα κοινοβουλευτικής διπλωματίας» και σε αυτό έχει συναντήσει «ένθερμη συμπαράσταση» και κατά τις συναντήσεις που είχε με τους πρέσβεις του Ισραήλ, της Κίνας και της Αρμενίας, καθώς και με τον Επιτετραμμένο της Αυστρίας. Την ερχόμενη δε, εβδομάδα, συμμετέχοντας σε εκδήλωση του αρμενικού Κοινοβουλίου κατά των γενοκτονιών, «θα είναι μια καλή ευκαιρία να σηματοδοτήσουμε πως η μάχη ενάντια στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβάνει και την ενεργοποίηση διεκδικήσεων, όπως αυτές των γερμανικών οφειλών» σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής.

Όπως υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου κατά την ενημέρωση των μελών της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, υπάρχει ένθερμη ανταπόκριση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε επίπεδο εξω-ευρωπαικών χωρών, κάτι το οποίο, σύμφωνα με την Πρόεδρο, «θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της Επιτροπής».

Στη Ρώμη το Μάιο

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων θα θέσει η Πρόεδρος της Βουλής και κατά τη συμμετοχή της στη διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 20-21 Μαΐου.

Στην ίδια διάσκεψη, η Πρόεδρος θα ενημερώσει και για τη σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Στα σημαντικά γεγονότα της δεύτερης συνεδρίασης, η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου, είναι η διαβεβαίωση που έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου, Σπύρος Φλογαΐτης, πως το συνέδριο για τις γερμανικές αποζημιώσεις που είχε δρομολογηθεί πριν από τις εκλογές, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί με επιτυχία τον Σεπτέμβριο. «Μέσα σε ένα μήνα, είχαμε 15 θετικές απαντήσεις από επιστήμονες του αυτού αντικειμένου. Τώρα που έχουμε μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου, είμαι απολύτως βέβαιος πως πολύ μεγαλύτερος αριθμός θα έχει τη διάθεση να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή σας», διαβεβαίωσε την Επιτροπή ο κος Φλογαΐτης.

Προσκεκλημένος της Επιτροπής επίσης, ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, έθεσε στη διάθεση του Σώματος το αρχειακό υλικό χιλιάδων αγωγών για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων που έχουν κατατεθεί, εκδόσεις του 1946 από τα υπουργεία Κοινωνικής Πρόνοιας και Ανοικοδομήσεων που τεκμηριώνουν τις καταστροφές από τη γερμανική Κατοχή, καθώς και έναν χάρτη με 1170 χωριά και πόλεις της Ελλάδας, που γνώρισαν την εκδικητική μανία των κατακτητών.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Ν. Μαυραγάνης, αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το ύψος των συσσωρευμένων γερμανικών οφειλών από το κατοχικό δάνειο (11 δισ. ευρώ κατά το ΓΛΚ), υποστηρίζοντας πως είναι εξαιρετικά χαμηλό και ζητώντας επανεξέτασή του με τη βοήθεια της Τραπέζης της Ελλάδος. «Εκτός πραγματικότητας» χαρακτήρισε τους υπολογισμούς του ΓΛΚ και ο Ηλίας Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής.

Νέο «σόου» Κυριαζίδη…

Ο βουλευτής Δράμας, της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Κυριαζίδης, κατέθεσε ένσταση μη νόμιμης σύστασης και σύνθεσης και άκυρης λειτουργίας της.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο ίδιος ο βουλευτής της Ν.Δ. ζήτησε να μην συζητηθεί η ένστασή του, ενώ κατά την ψηφοφορία που έγινε, δεν ψήφισε την ένστασή του και χρειάσθηκε να του επισημανθεί η αντιφατικότητα της στάσης του ώστε τελικά να ψηφίσει υπέρ της ένστασης που είχε υπογράψει.

Ο Δ. Κυριαζίδης από την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής είχε διαφωνήσει με το γεγονός ότι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προεδρεύει και στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης είχε επισημάνει ότι ήταν λάθος η στάση του.

Στη συνεδρίαση ο Δ. Κυριαζίδης επανήλθε υποβάλλοντας εγγράφως ένσταση. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου του επεσήμανε ότι η πρόταση για την επανασύσταση και επανασυγκρότηση της Επιτροπής, η οποία έχει ψηφιστεί ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής, περιλαμβάνει ρητή αναφορά ότι η σύνθεση της Επιτροπής θα γίνει με την πρόεδρο και κατά το άρθρο 49Α για την Επιτροπή ΔΕΚΟ, που σημαίνει συμμετοχή όλου του Προεδρείου.

Ο Δ. Κυριαζίδης επέμεινε να μιλά για «αυτοαναγόρευσή» της Ζωής Κωνσταντοπούλου ως Προέδρου και να ισχυρίζεται πως στην Ολομέλεια «αποφασίσαμε την ανασύσταση της Επιτροπής όχι την εκλογή Προεδρείου».

Η Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε να ξεκινήσει συζήτηση, με τον Δ. Κυριαζίδη να προτείνει να… μη διεξαχθεί συζήτηση.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου του επεσήμανε ότι θα πρέπει να αποσύρει την ένστασή του, κάτι το οποίο δεν έκανε λέγοντας ότι με την ένσταση «μένω στον τύπο, είναι ζήτημα αρχής».

Έτσι πραγματοποιήθηκε τελικά συζήτηση κατά την οποία όλοι οι βουλευτές διαφώνησαν με τον Δ. Κυριαζίδη, ανάμεσά τους οι βουλευτές της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας και Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ), επεσήμανε πως «από τη στιγμή που η Ολομέλεια υπερψήφισε ομόφωνα τη σύσταση της Επιτροπής, (παρά την κάποια αντικανονικότητα που κι εγώ είχα επισημάνει τότε) κανείς δεν δικαιούται να προβάλλει την παραμικρή ένσταση. Είναι τιμή για την Επιτροπή, και ανοίγει μεγάλες δυνατότητες ως προς την ευόδωση του σκοπού της, να προεδρεύει σ' αυτήν η πρόεδρος της Βουλής».

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε Δημήτρης Κυριαζίδης δεν… ψήφισε την ένστασή του, μέχρι που τελικά άλλαξε την στάση του, όταν του τόνισαν πως πρέπει να… σηκώσει το χέρι του, καθώς ο ίδιος έλεγε πως ήταν αυτονόητη η δική του ψήφος. 15 κατά, 1 υπέρ και μια αποχή από την εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, που δήλωσε πως απέχει το τελικό αποτέλεσμα.

Εδώ το link ολόκληρης της συνεδρίασης:
http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#8d888c35-20ab-4d58-8739-a47c00abd0f2

ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: «Την προηγούμενη φορά καλέσατε εδώ ένα δημοσιογράφο τον οποίο και τα μέλη της επιτροπής αποδεχτήκαν. Είναι και παρών σήμερα εδώ. Ο οποίος στη συνέχεια προέβη σε ένα λίβελο, κατά μέλους της επιτροπής, το καταθέτω, θα έλεγα με μια επιλεκτική επιλογή των πρακτικών, καταφέρθηκε κατά του προσώπου μου, θα έλεγα με υβριστικές φράσεις και αναφορές, βεβαίως αυτό θα έχει μια άλλη συνέχεια, αλλά νομίζω ως μέλος της επιτροπής και ως μέλη δεν μπορούμε να δεχτούμε εδώ ένα δημοσιογράφο, έχει όλη τη δυνατότητα, να παρακολουθήσει, να κρίνει, να κατακρίνει, δικαίωμα του, αλλά εβρισκόμενος εντός της επιτροπής θα παρακαλούσα να έχει σεβασμό στα μέλη της επιτροπής».

Επειδή το ρεπορτάζ είναι η δουλειά μου να διευκρινίσω ότι ουδείς με (προσ)κάλεσε να παρακολουθήσω τις συνεδριάσεις της επιτροπής. ΤΟ ΖΗΤΗΣΑ ορμώμενος εκ του γεγονότος ότι αποτελεί θέμα μείζονος εθνικής σημασίας.

Το ρεπορτάζ της πρώτης συνεδρίασης, που χαρακτηρίστηκε «λίβελος» από τον βουλευτή Δράμας, παρατίθεται στο τέλος του σημερινού κειμένου προκειμένου να μπορέσει ο κάθε ένας και η κάθε μια από εσάς να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Η επιλεκτική επιλογή των πρακτικών που αναφέρεται ο κύριος Κυριαζίδης υπήρχε στο διαδίκτυο, από όπου και την πήρα χωρίς να αλλάξω ούτε… τελεία. Υποθέτω ότι όλοι οι συνάδελφοι είχαν την… ίδια επιλεκτική διάθεση.

Οι υβριστικές φράσεις και αναφορές επίσης στην κρίση σας… προσωπικά τις αναζητώ ακόμα.

…αυτό θα έχει μια άλλη συνέχεια. Την περιμένω εναγωνίως. Στις απειλές, που στόχο έχουν την φίμωση του Τύπου, απαντώ με το τραγούδι του Γιάννη Αγγελάκα: Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ.

Το ότι δεν μπορεί να δεχτεί ένα δημοσιογράφο εντός της αιθούσης, αποτελεί μάλλον δικό του θέμα.

Το δικαίωμα της κρίσης φυσικά και είναι αναφαίρετο δικαίωμα.

Ο σεβασμός στα μέλη της επιτροπής εντός (αλλά και εκτός) της αιθούσης δεδομένος. Δεν υπάρχει, άλλωστε, δικαίωμα διαλόγου. Διότι για το χαρακτηρισμό «λίβελο» θα ζητούσα αιτιολόγηση.
Όπως ανέγραψα και προηγουμένως αναμένω εναγωνίως την… άλλη συνέχεια.

Το σχετικό ρεπορτάζ, καθότι scriptamanent, τόσο σε λινκ όσο και σε κείμενο:
http://www.ertopen.com/news/ellada/politikh/item/32523-synedriash-ths-epitrophs-gia-th-diekdikhsh-twn-germanikwn-apozhmiwsewn
Συνεδρίαση της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Ούτε ως πρωταπριλιάτικο αστείο η συμπεριφορά του βουλευτή της ΝΔ στη Δράμα… Θέατρο του παραλόγου από τον Κυριαζίδη

Η αντιπαράθεση που σημειώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, μεταξύ της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κυριαζίδη, με αφορμή την είσοδο στο προαύλιο της Βουλής ομάδας αντιεξουσιαστών, αφενός, πήγε να τινάξει στον αέρα την όλη διαδικασία, αφετέρου, κατεγράφη στα πρακτικά της Επιτροπής.

«Έβγαλε από τα ρούχα τους» ακόμα και τους δικούς του…

Ο Βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος βρισκόταν σε έξαλλη κατάσταση κατάφερε να… βγάλει από τα ρούχα τους ακόμα και τους δικούς του συναδέλφους. Ο Κώστας Τζαβάρας (πρόεδρος της επιτροπής το προηγούμενο διάστημα), μάλιστα, εκνευρίστηκε υπέρμετρα από τη συμπεριφορά του Κυριαζίδη, με αποτέλεσμα να σηκωθεί και να φύγει οριστικά από την αίθουσα που συνεδρίασε η επιτροπή. Πριν αποχωρήσει, μίλησε στον Νικήτα Κακλαμάνη τονίζοντας του: «Εγώ πάω να φύγω, δεν το αντέχω αυτό. Να πάνε να …μηθούνε όλοι τους. Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε αυτό…».

Λεκτικό «ράπισμα» από τον Νικήτα Κακλαμάνη στον βουλευτή της Δράμας

Ο γηραιότερος εκ των πολιτικών της αιθούσης, Νικήτας Κακλαμάνης, «έσφαξε με το γάντι» τον συνάδελφό του, συμπλέοντας μαζί του στο θέμα της εισόδου των αντιεξουσιαστών, αλλά διαφωνώντας με τη συμπεριφορά του… Στο 36ο λεπτό του βίντεο της συνεδρίασης (ακολουθήστε το σχετικό link στο τέλος του κειμένου), όπου μιλά ο 4ος αντιπρόεδρος της Βουλής, αλλά και της επιτροπής, μπορείτε να διαπιστώσετε του λόγου το αληθές… Το θέατρο του παραλόγου συνεχίστηκε για περίπου μια ώρα… οπότε και ο κύριος Κυριαζίδης, αφού εισέπραξε το μένος και τη «χλεύη» όλων των υπολοίπων, ηρέμησε προκειμένου να εκκινήσει η πραγματική διαδικασία της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η ζημιά, όμως, είχε γίνει καθώς, τόσο ο Κώστας Τζαβάρας, όσο και η Ραχήλ Μακρή, είχαν αποχωρήσει οριστικά, με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, να έχει εξαπολύσει μύδρους για τη συμπεριφορά και την ιδεολογική βάση των ισχυρισμών του συναδέλφου της.

Οι διάλογοι της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, με τον Δημήτρη Κυριαζίδη:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, θέλω να μου δώσετε τον λόγο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής - Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα σας δώσω το λόγο. Ζητάμε το λόγο και περιμένουμε να μας τον δώσουν. Επειδή αγωνιάτε πολύ, θα σας δώσω τον λόγο, κύριε Κυριαζίδη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Πριν αρχίσει η διαδικασία θα σας παρακαλέσω...

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Για κάποιον λόγο αγωνιάτε να μου αφαιρέσετε τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Είστε η πρώτη διδάξασα επ’ αυτού και δεν το επιχειρούμε εμείς ούτε ο ίδιος. Παρακαλώ να μου δώσετε τον λόγο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Κυριαζίδη, μιλάτε εκτός μικροφώνου. Σας είπα ότι θα σας δώσω τον λόγο…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Εκτός και αν εδώ αρχίζετε και διακόπτετε τις δικές μας αναφορές. Μιλώ με την Πρόεδρο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν έχουμε ιδιωτική συζήτηση, κύριε Κυριαζίδη. Κοινοβουλευτικά δεν ζητούμε τον λόγο με τσαμπουκά, αλλά με ευπρέπεια. Καθίστε στην θέση σας. Σας είπα ότι θα σας δώσω τον λόγο. Στην επιτροπή μιλούμε καθήμενοι. Κάθισε στην θέση σας, για να λάβετε τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Θα ήθελα τον λόγο πριν από την διαδικασία.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Προ ημερησίας διατάξεως. Θα σας δώσω το λόγο. Καθίστε κάτω, ηρεμήστε και θα σας δώσω τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Εγώ δεν έχω εκλέξει προεδρείο. Έχει εκλεγεί σε αυτή την επιτροπή προεδρείο; Ποιος είναι πρόεδρος της επιτροπής εδώ; Νομίζω ότι η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου έχει την δυνατότητα να υπερασπίζεται τον εαυτό της, αν χρειάζεται.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν αισθάνομαι κατηγορούμενη. Σας παρακαλώ, καθίστε στην θέση σας και θα σας δώσω αμέσως τον λόγο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Προ ημερησίας διατάξεως. καθιστέ κάτω, ηρεμήστε και θα σας δώσω τον λόγο. Τον λόγο έχει ο κ. Κυριαζίδης.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, σήμερα το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναστατώθηκε. Είναι πρωτόγνωρο στα κοινοβουλευτικά χρονικά να υπάρξει αυτή η διάταξη, για να μην πω η κατάλυση του ναού της δημοκρατίας. Οι βουλευτές βρέθηκαν σε ομηρία. Περιμένουμε, ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, να μας υπερασπιστείτε και να μας διασφαλίσετε, εκτός εάν κάτι άλλο συμβαίνει. Θα παρακαλούσα, εν προκειμένω, να έχουμε και θέσεις, διότι οι βουλευτές επί ένα τέταρτο και παραπάνω ήταν σε ομηρία. Προσωπικά ο ίδιος πήγα να εξέλθω της κεντρικής εξόδου και δεν ήταν δυνατόν, διότι πληροφορήθηκα ότι υπήρχε κατάληψη της Βουλής. Μου φάνηκε πρωταπριλιάτικο αστείο. Πράγματι, ήταν κλειστές οι πόρτες και δεν επιτρεπόταν η έξοδος των βουλευτών και περιμένουμε την θέση σας επ’ αυτού, την οποία, όπως πληροφορούμαι, αναρωτηθήκατε και εσείς αν προκάλεσε αναστάτωση μια διαμαρτυρία. Θέλω να μου πείτε την άποψή σας και πόσο μπορεί αυτό να γίνει ανεκτό από πλευράς των βουλευτών, αλλά και της Προέδρου του Κοινοβουλίου. Δεν είναι δυνατόν, εκτός εάν έχουμε μια άλλη μορφή δημοκρατίας, να μας την πείτε, κυρία Πρόεδρε, για να δούμε τις αντοχές μας και τις ανοχές μας επ’ αυτού.

Η Πρόεδρος της Βουλής απάντησε στον Βουλευτή της ΝΔ ότι «δεν υπήρχε κανένας λόγος αναστάτωσης. Αυτά μπορούσατε να τα πείτε και θα σας απαντήσω. Εγώ πιστεύω, ότι ο καθένας που θέλει κάτι να πει, πρέπει να μπορεί να το πει. Δεν θα σας φιμώσω». Όμως ακολούθησε νέος γύρος έντασης.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου) Εννοείτε ότι μπορούμε να έρθουμε στο γραφείο σας να κάνουμε μια διαμαρτυρία, δεν θα σας αναστατώσουμε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Κυριαζίδη, θέλετε να σας απαντήσω ή θέλετε να ξαναμιλήσετε; Να σας ξαναδώσω το λόγο.

(Πολλοί βουλευτές ομιλούν εκτός μικροφώνου)

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Κυριαζίδη, σας παρακαλώ, κλείστε το μικρόφωνο σας να σας απαντήσω και θα σας ξαναδώσω το λόγο, όσες φορές χρειαστεί. Παρακαλώ, να μην διαστρέφετε αυτά που λέω, διότι αυτό, το οποίο σας είπα, είναι ότι δεν χρειαζόταν με τόση ένταση να επιμένετε να σας δοθεί ο λόγος, διότι θα σας έδινα το λόγο, θα σας ξαναδώσω το λόγο. Δεν χρειάζεται να ανεβάζουμε τους τόνους για πράγματα που είναι αυτονόητα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, περίμενα από σας να πάρετε μια θέση για το γεγονός αυτό. Εάν το θεωρείτε πολύ απλό, ότι σήμερα καταλήφθηκε ο ναός της Δημοκρατίας με τον τρόπο αυτό και για σας δεν συμβαίνει τίποτα, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Καταλαβαίνετε τι λέμε; Μάλλον θέλετε να το ξεπεράσετε.

ΖΩΗ ΚΩΝΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Παρακαλώ, να σταματήσετε τώρα για να ακούσετε, γιατί είστε ανενημέρωτος, ενώ οφείλατε να έχετε ενημερωθεί.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Έχω ενημερωθεί, κυρία Πρόεδρε. Ρωτάτε δημόσια, «είστε αναστατωμένοι από μια διαμαρτυρία;». Έτσι απλά την εκλαμβάνετε και την αντιλαμβάνεστε τη διαμαρτυρία αυτού του είδους; Έτσι το βλέπετε;

ΖΩΗ ΚΩΝΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτός ο τρόπος λέγεται φασισμός, πρέπει να σας πω. Όταν εμποδίζεις με αυτό τον τρόπο να μιλήσει κάποιος…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ο δικός σας; Δηλαδή, στο όνομα της Προέδρου του Κοινοβουλίου, όλα να τα λειάνετε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου) Κύριε Κυριαζίδη, μπορούμε να φωνάξουμε και εμείς. Αυτό που κάνετε δεν είναι ούτε λογικό, ούτε βοηθάει. Είπατε την άποψή σας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κύριε συνάδελφε, εάν θεωρείς τόσο απλό το σημερινό ζήτημα και το ξεπερνάς, εξ απαλών ονύχων, είναι δικό σου πρόβλημα, αλλά για εμένα είναι άλλο το πρόβλημα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου) Αυτό είναι ακατανόητο. Τι δείχνεις;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Εάν είναι ακατανόητη η κατάληψη της Βουλής σήμερα, αυτό είναι δικό σας ζήτημα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου) Δεν είπε κανείς αυτό.

ΖΩΗ ΚΩΝΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εάν συνεχίσετε να το κάνετε αυτό, θα θεωρήσω ότι θέλετε, σκοπίμως, να δημιουργήσετε ανασφάλεια στο Κοινοβούλιο…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Περιμένω.

ΖΩΗ ΚΩΝΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εάν, με ξαναδιακόψετε, όμως, θα λάβω μέτρα, διότι εμποδίζετε να απαντηθούν τα ερωτήματα και επιμένετε στην παραπληροφόρηση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, εδώ είστε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, δεν είστε κοινοβουλευτικός εισαγγελέας. Τον κοινοβουλευτικό εισαγγελέα, τον κάνατε μια άλλη εποχή. Τώρα είστε Πρόεδρος όλων μας. Το καταλάβατε; Την προηγούμενη περίοδο, ως βουλευτής, είχατε τη δυνατότητα να κάνετε τον κοινοβουλευτικό εισαγγελέα, τώρα δεν είμαστε σε Ιερά Εξέταση, οφείλετε να μας ακούτε και να μας προστατεύετε όλους.

ΖΩΗ ΚΩΝΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Κυριαζίδη, κάνατε τρεις ερωτήσεις, θέλετε απαντήσεις;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Περιμένω.

ΖΩΗ ΚΩΝΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κλείστε το μικρόφωνό σας. Ως προς την πρώτη ερώτηση, όταν είπα ότι οφείλετε να είστε ενημερωμένος, δεν εννοούσα ότι οφείλετε να έχετε διαβάσει παραπολιτικά σχόλια. Εννοούσα ότι οφείλατε να έχετε διαβάσει το επίσημο…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου) Παραπολιτικά σχόλια;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ας αφήσουμε την Πρόεδρο να απαντήσει.

Εδώ το link ολόκληρης της συνεδρίασης: http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#6112fc82-d3b0-4f5b-b8d5-a46d014e4670

Στα σημαντικά και μείζονα της συνεδρίασης, αποφασίστηκε:

Όλα τα μέλη θα μελετήσουν το υλικό της επιτροπής που ήδη υπάρχει (και θα τους διανεμηθεί) μέχρι τη δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής, την Τετάρτη του Πάσχα,

Τη συγκρότηση κατά το άρθρο 44 του κανονισμού της Βουλής, επιτροπή υπό τον Μανώλη Γλέζο, η οποία θα επικουρήσει τις σχέσεις με το Ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια (θα συνδράμουν όλοι οι πολιτικοί χώροι με προτάσεις για την σύνθεση της επιτροπής)

Συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής, με την συνδρομή των υπηρεσιών της Βουλής και των επιστημόνων της, με την συνδρομή των τριών καθηγητών που συμμετείχαν στην προηγούμενη περίοδο, αλλά και με εκπροσώπους του κοινοβουλευτικού ελέγχου, της βιβλιοθήκης, του ιδρύματος, της τηλεόρασης της Βουλής (μεταξύ άλλων ως αντικείμενο η δημιουργία πρωτογενούς υλικού τεκμηρίωσης)

Πρόσκληση στον καθηγητή Τζουζέπε Τε Ζάουρο για πραγματοποίηση ομιλίας, κατά προτίμηση στις 9 Μαΐου (λήξη 2ου Παγκοσμίου πολέμου) ή σε κοντινή ημερομηνία ανάλογα με την προτίμηση του καθηγητή.

Προετοιμασία διεθνούς συνεδρίου

Συνεργίες με υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Νομαρχίες ΚΕΔΕ, Τράπεζα Ελλάδας και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο για συλλογή υλικού

Χρονοδιάγραμμα της επιτροπής

Ν.Π.Κ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54