Υψηλό συμβολισμό και μνήμες από τις σκληρές σελίδες του ναζισμού στην Ελλάδα το δώρο Πούτιν στον Τσίπρα

Υψηλό συμβολισμό και μνήμες από τις σκληρές σελίδες του ναζισμού στην Ελλάδα κρύβει το δώρο που έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο.

Πρόκειται για την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνα, ένα από τα ιστορικά, «ματωμένα» κειμήλια της γερμανικής κατοχής. Την εικόνα είχε κλέψει από μοναστήρι της Σπάρτης ο αξιωματικός των ναζί Φρίντριχ Βίλχελμ Μίλερ, ό άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία και ως ο «χασάπης» της Κρήτης. Η ρωσική κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από συγγενείς του για να την δωρίσει στο ελληνικό κράτος.

Ο Φρίντριχ Βίλχελμ Μίλερ ήταν ο γερμανός διοικητής της Κρήτης που είχε διατάξει τη σφαγή στη Βιάννο. Εκείνη η περιβόητη διαταγή του έχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο άγριες και κυνικές στιγμές του ναζισμού στην Ελλάδα:

«Καταστρέψατε την επαρχία Βιάννου. Εκτελέσατε πάραυτα, χωρίς διαδικασία, τους άρρενες που είναι πάνω από 16 ετών καθώς και όλους όσοι συλλαμβάνονται στην ύπαιθρο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας».
Στρατηγός Φρίντριχ Βίλχελμ Μύλλερ, Ηράκλειο, Σεπτέμβριος 1943.

Ο Μίλερ καταδικάστηκε σε θάνατο τον Δεκέμβριο του 1946 σαν εγκληματίας πολέμου για αυτή του την πράξη αλλά και για άλλες, κατά την διάρκεια του πολέμου. Εκτελέσθηκε "δια τυφεκισμού" από στρατιωτικό απόσπασμα τον Μάιο του 1947 στην Κρήτη.


πηγή: tvxs.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54