Ζωή Κωνσταντοπούλου: Στην επιτροπή για το Χρέος επιτίθενται όσοι απειλούνται

Για «εξ αρχής προσπάθεια υπονόμευσης» της πρωτοβουλίας για τον έλεγχο του χρέους, έκανε λόγο η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της Επιτροπής για την Αλήθεια του Δημοσίου χρέους
«Εκείνοι που λυσσομανούν είναι εκείνοι που σπεύδουν να αυτο-προσδιοριστούν ως θιγόμενοι από την αποκάλυψη της αλήθειας» σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής προσθέτοντας πως αν οι επικριτές «έχουν την ιδιότητα του δημοσιογράφου, αυτό σημαίνει κάποια πράγματα περισσότερα».

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου δεν έκρυψε την απορία της για τις αντιδράσεις των κομμάτων όσον αφορά την μη πρόσκλησή τους στην εναρκτήρια συνεδρίαση της επιτροπής λογιστικού ελέγχου και ενώ είχαν κληθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά και για το σποτ που ετοίμασε η Βουλή με «μότο» «Έλεγξέ το - διάγραψέ το». 

Η πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την αλήθεια, καταγγέλλοντας μάλιστα προσπάθεια απόκρυψής της με τη βοήθεια και πρόθυμων μέσων ενημέρωσης. 

Μάλιστα όπως άφησε να διαφανεί, θα υπάρξουν και άλλα σποτ για το θέμα:
«Έχουμε πολλές ιδέες», είπε η πρόεδρος της Βουλής. Πράγματι, λίγη ώρα αργότερα είδε το φως της δημοσιότητας δεύτερο βίντεο για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους.
Ερωτηθείσα δε πώς κρίνει ότι ενώ στο σποτ της Βουλής για το χρέος αναφέρει «έλεγξέ το - διάγραψέ το», ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωνε μετά την συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές εις το διηνεκές, η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι όλοι οι υπουργοί που συμμετείχαν στις επίμαχες συνεδριάσεις της επιτροπής «δεσμεύθηκαν ότι θα συνδράμουν στο έργο της» και τόνισε ότι η πρωτοβουλία για τον έλεγχο του χρέους «συγκεντρώνει την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία». Και όπως είπε «η πιο απερίφραστη δέσμευση συνδρομής στην επιτροπή ήταν από τον κ. Βαρουφάκη».

Σχετικά με τις δαπάνες για τη φιλοξενία και τη σίτιση των μελών της επιτροπής, οι οποίες ανέρχονταν στα 17.000 ευρώ, και έπειτα από σχετική ερώτηση που δέχθηκε, η πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «ο μέσος όρος γεύματος για τα μέλη της είναι υποδιπλάσιος από εκείνον που υπήρχε κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας. Είναι 19 ευρώ το άτομο, ενώ το κόστος του δωματίου είναι 90 ευρώ, σε σύγκριση με τα 130 ευρώ της προεδρίας», προσθέτοντας ότι κανένα από τα μέλη της επιτροπής δεν παίρνει αμοιβή.

«Αντίθετα, ως παράδειγμα να αναφέρω ότι το νομικό επιτελείο της Hogan Lovells της διεθνούς εταιρείας που προσελήφθη 2011 για να συνδράμει τη χώρα να διεκδικήσει αξιώσεις έναντι της Siemens, η ίδια που συνέβαλε στον άκυρο εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, χρέωσε 337,5 ώρες με 520 ευρώ την ώρα, 16,2 ώρες επί 400 ευρώ, 82,7 ώρες επί 400 ευρώ και τα λοιπά. Ολα αυτά, συναθροίζονται σε 891.398,35 ευρώ για να παραιτηθεί η Ελλάδα από αξιώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, όχι για να διεκδικήσει διαγραφή», τόνισε.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, στην τοποθέτηση της τόνισε ότι "όσο πιο εις βάθος προχωράει ο έλεγχος τόσο η πολεμική εκ μέρους αυτών που θα ακουμπάει θα φουντώνει. Όσο πιο δημόσια, ανοικτή, συμμετοχική γίνει η επιτροπή τόσο θα επιδιώκουν να τη στενεύουν. Όσο πιο μαζική είναι η απήχησή της και συλλογική η δράση που θα παράγει, τόσο θα αναπωλούν τους ελέγχους που γίνονταν από κλειστές και περιχαρακωμένες επιτροπές με δεδομένους και ακίνδυνους συσχετισμούς και άρα με δεδομένα και ακίνδυνα συμπεράσματα".  

"Τα αποτελέσματα της Επιτροπής θα γίνουν κτήμα της κοινωνίας των πολιτών, όχι όμως μόνον εντός συνόρων. Ο τρόπος που διογκώθηκε το χρέος θα φτάσει στο ευρωκοινοβούλιο, στα εθνικά κοινοβούλια, θα φτάσει στους λαούς της Ευρώπης. Και θα φτάσει κυρίως στους λαούς της Ευρώπης γιατί βρίσκονται  στο στόχαστρο μιας αμείλικτης προπαγάνδας περί τεμπέληδων Ελλήνων και σκληρά εργαζόμενων ευρωπαίων που πληρώνουν με τον κόπο τους το λαό μας, που πληρώνουν με το μόχθο τους τη διάσωσή μας. Θα φτάσει στους λαούς της Ευρώπης για να καταλάβουν ότι ο μόνος πυλώνας που έχουν διασώσει οι θυσίες τους, είναι η φούσκα του ίδιου του συστήματος, οι τράπεζες", κατέληξε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ειδικός επιστημονικός συνεργάτης της επιτροπής Ερικ Τουσέν υποστήριξε ότι από την επιτροπή θα διερευνηθεί αν ο λαός ρωτήθηκε για τους όρους σύναψης των δανείων από την τρόικα καθώς και για τα αποτελέσματά τους ενώ υποσχέθηκε ότι ο έλεγχος θα γίνει με κάθε σοβαρότητα και σε βάθος. 

Μάλιστα αναφέρθηκε ιδιαιτέρως θετικά στις κ.κ. Κωνσταντοπούλου και Σακοράφα, λέγοντας ότι αυτό που έγινε στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές και δεν υπάρχει άλλο κοινοβούλιο στον κόσμο που να έχει συστήσει τέτοια επιτροπή.

Η Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους θα συνεδριάσει ξανά μεταξύ 4 και 7 Μαΐου, ενώ τα μέλη της Επιτροπής έχουν ήδη χωριστεί σε ομάδες εργασίας. Παράλληλα, η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε ότι κατά την διάσκεψη των Προέδρων των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων στις 20-21 Απριλίου, η ίδια θα θέσει το θέμα της συμμετοχής των κοινοβουλίων στον δημοκρατικό έλεγχο του χρέους.


πηγή: left.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54