© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γ. Πανούσης: Θα έχουμε νεκρούς στις Σκουριές, αν δεν αντιμετωπιστεί το φαινόμενο

«Η Αστυνομία το μόνο που θα μπορούσε να κάνει είναι να μπει στη μέση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη στάση που τήρησε η Αστυνομία κατά τα επεισόδια της Κυριακής στις Σκουριές.

Ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι τα δύο μέρη για πολύ καιρό «βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση και σε μεγάλη ένταση που δημιουργεί κινδύνους ζωής». «Όταν συγκρούονται οι άλλοι είσαι υποχρεωμένος να σπρώξεις ένθεν κακείθεν. Δεν είδα να 'χει γίνει τραυματισμός από την Αστυνομία», πρόσθεσε.

Με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν δεν αλλάξει η διαχείριση της κατάστασης στις Σκουριές θα «θρηνήσουμε νεκρούς». «Είδα πώς έδρασε η αστυνομία, είδα όμως και άτομα με παραλλαγή να εκτοξεύουν μπουλόνια με σφεντόνες. Έχουμε 3.000 εργαζόμενους στα μεταλλεία και 500 κατοίκους με τη δική τους άποψη, οι οποίοι θα συγκρουστούν, αν δεν υπάρχει αστυνομία. Η δουλειά της αστυνομίας στις Σκουριές ήταν να μη σκοτωθούν μεταξύ τους οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές που βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση με κινδύνους ζωής», σημείωσε.

Ακόμη, ο κ. Πανούσης αναρωτήθηκε αν επιτρέπεται ο ένοπλος αγώνας στη Δημοκρατία και υπογράμμισε πως υπάρχουν κάποιοι που ακόμα δε λένε τίποτα επ' αυτού. «Δεν το έχουμε λύσει στην Ελλάδα αυτό το θέμα. Ο ένοπλος αγώνας δεν μπορεί να είναι ανεκτός στη Δημοκρατία» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η ήπια διαχείριση είναι αποτελεσματική αλλά δεν μπορεί να είναι μόνιμη».

Όπως σημείωσε, το να λες «δεν χρειάζεται η αστυνομία» είναι σαν να λες «εντάξει, όποιος ζήσει, 2.000 οι μεν 500 οι δε, όποιος ζήσει». «Πώς ακριβώς νοεί κανείς να μην είναι η Αστυνομία εκεί; Μόνη της πήγε; Δεν είχε τι να κάνει και είπε "πάμε μια βόλτα την Κυριακή να δούμε πώς σκοτώνονται οι άνθρωποι;"», διερωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Με αφορμή το πρόσφατο άρθρο του ο κ. Πανούσης τόνισε ότι «με αυτά τα τελευταία γεγονότα, με αυτά που είδαμε στις Σκουριές, με αυτά που βλέπουμε κάθε μέρα, πρέπει η κυβέρνηση στο σύνολό της να πάρει μια απόφαση. Δεν νομίζω πως μπορεί να αργήσει πάρα πολύ» και συμπλήρωσε πως το πολιτικό σύστημα και η κυβέρνηση πρέπει «να πουν ακριβώς ποια είναι τα όρια και οι κανόνες του πολιτικού και κοινωνικού παιχνιδιού και η κοινωνία να πει κι αυτή τη γνώμη της».

«Δεν ξέρω τι εντολές είχαν, αλλά κάτι δεν πήγε καλά. Μάλλον, πολλά δεν πήγαν καλά. Άρα, η αστυνομία δεν πέτυχε το στόχο της», σημείωσε σχετικά με τα χτεσινά επεισόδια στις Σκουριές, από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

«Όταν ήδη έχει προαναγγελθεί μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων, καθόλα δικαιολογημένη, από μόνη της μια αντισυγκέντρωση από τους εργαζόμενους της εταιρείας δημιουργεί μια ένταση. Επομένως ο ρόλος της αστυνομίας θα ήταν να αποκλιμακωθεί ή ένταση. Δεν ξέρω τι εντολές είχαν, αλλά κάτι δεν πήγε καλά. Μάλλον, πολλά δεν πήγαν καλά. Άρα, η αστυνομία δεν πέτυχε το στόχο της» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η τοπική οργάνωση του κόμματος στη Χαλκιδική έριξαν σήμερα ευθύνες στην Αστυνομία για τα επεισόδια στις Σκουριές, ενώ η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής ζήτησε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και να αντικαταστήσει άμεσα τον αστυνομικό διευθυντή Χαλκιδικής και τον επικεφαλής αξιωματικό της χθεσινής επιχείρησης.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις το λιγότερο που κάνει η Αστυνομία είναι να φροντίσει να μην έρθουν σε επαφή οι δύο συγκεντρώσεις», δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης και ζήτησε να αναζητηθούν οι ευθύνες, λέγοντας πως είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση κατοίκων και πως οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία κάλεσαν σε αντισυγκέντρωση.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06/04/2015 - 17:16