Συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε συνάντηση, το πρωί του Σαββάτου, στο περιθώριο της άτυπης Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα της Λετονίας, με τον ομόλογό του της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νίκολα Ποπόσκι.
Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον κ. Ποπόσκι τις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς όσον αφορά στις συζητήσεις που διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του OHE, Μάθιου Νίμιτς, για το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδέκτης σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (erga omnes) και ότι αναμένει από την πλευρά της ΠΓΔΜ να επιδείξει την ίδια υπευθυνότητα και διάθεση για επίλυση του προβλήματος.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι όσον αφορά την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, η κρίση θα γίνει με βάση τα κριτήρια και τις διαδικασίες που ισχύουν για όλα τα υποψήφια κράτη και η απόφαση που θα παρθεί θα είναι συλλογική.

Ιδιαίτερη σημασία στην κατεύθυνση αυτή έχει η «λειτουργία ενός κράτους δικαίου, οι ειρηνικές διεθνοτικές σχέσεις, η περιφερειακή σταθερότητα, ο σεβασμός των αρχών της καλής γειτονίας και ο αποκλεισμός του αλυτρωτισμού».

Πηγή: naftemporiki.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07/03/2015 - 12:53