Φωτογραφία EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Deutsche Welle: Συνεργασία και με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση

Η άποψη ότι η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ, επικράτησε στη συζήτηση που διεξήχθη την Πέμπτη στη γερμανική Βουλή, ενώ τονίστηκε ότι οι βουλευτικές εκλογές είναι υπόθεση του ελληνικού λαού, σύμφωνα με άρθρο της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle (DW) υπό τον τίτλο «Συνεργασία και με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση».
Και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή εξέφρασε την επιθυμία της η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ενώ επανέλαβε την αρχή της αλληλεγγύης σε σχέση με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και διευκρίνισε ότι «αυτή η αρχή θα συνεχίσει να ισχύει στην συνεργασία μας με κάθε ελληνική κυβέρνηση».

Όσον αφορά στη συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο αυτή διεξήχθη έπειτα από σχετική αίτηση του κόμματος «Η Αριστερά» και με αφορμή δημοσίευμα στο SPIEGEL το οποίο υποστήριζε ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε περίπτωση που προκύψει αδιέξοδο στο θέμα του χρέους με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τόσο οι ομιλητές του κόμματος "Η Αριστερά" (Die Linke) όσο και των Πρασίνων άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν διέψευσε άμεσα το δημοσίευμα (ενν. του Spiegel), μάλιστα ο πράσινος βουλευτής Μάνουελ Σάρατσιν την χαρακτήρισε ως "ανεύθυνη"».

Από την πλευρά τους οι ομιλητές των κυβερνητικών κομμάτων και της κυβέρνησης, σύμφωνα με την DW, επιδίωξαν να παρουσιάσουν το ρεπορτάζ σχεδόν ως αποκύημα δημοσιογραφικής φαντασίας.

«Σε όλους τους τόνους και με σχεδόν ταυτόσημες διατυπώσεις οι εκπρόσωποι των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών τόνισαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ, ότι η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της στην προσπάθεια να πετύχουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών» αναφέρει το δημοσίευμα.

Υποστήριξαν την αναγκαιότητα του προγράμματος

Επίσης προσθέτει πως κυρίως οι Χριστιανοδημοκράτες επέμειναν ότι χάρη στο πρόγραμμα η χώρα σημείωσε προόδους επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα, οικονομική άνοδο και αύξηση του αριθμού των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Μίχαελ Μάιστερ, αναφέρει το ρεπορτάζ, το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να παραμείνει σε αυτή την πορεία.
«Αυτό που με προβληματίζει δεν είναι αν στη νέα κυβέρνηση θα βρίσκονται κομμουνιστές ή όχι. Αυτό που με προβληματίζει είναι αν η Ελλάδα ακολουθήσει την επιτυχή πορεία των τελευταίων πέντε χρόνων με μια κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων ή θα διακοπεί αυτή η πορεία με συνέπεια να χαθούν όλες οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες. Αυτό είναι το επίκαιρο ερώτημα και αυτό θα το συζητήσουμε με ηρεμία με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός.

Την πρόθεση για συνεργασία με την όποια ελληνική κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές τόνισε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, λέγοντας: «Η γερμανική κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι η καλή συνεργασία θα συνεχιστεί και με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Όλοι θέλουμε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Επ' αυτού δεν υπάρχει καμία αλλαγή πλεύσης».

Καμία κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Όλοι οι ομιλητές της κυβερνητικής παράταξης τόνισαν, σε σχέση με τις συμφωνίες των δανειακών πακέτων, ότι αυτές θα ισχύουν και μετά τις 25 Ιανουαρίου και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τις τηρήσει, αναφέρει το δημοσίευμα, στο οποίο επισημαίνεται ότι «από τη συζήτηση έλειψε οποιαδήποτε κριτική προς το ΣΥΡΙΖΑ».
Ωστόσο ο μόνος που άσκησε - αν και σε χαμηλό τόνο - κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, ήταν ο εκπρόσωπος για θέματα Κρατικού Προϋπολογισμού της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών, Νόρμπερτ Μπάρτλε.

Και αυτό με αφορμή το άρθρο γνώμης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα Handelsblatt αρχές της εβδομάδας, όπου έκανε λόγο για 'δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό' των Ελλήνων λόγω του χρέους.

Όπως επισήμανε ο κ. Μπάρτλε αλλά και προηγουμένως ο κ. Μάιστερ, το διάστημα αυτό η Ελλάδα εξοφλεί μόνο τα δάνεια που παρείχε το ΔΝΤ. Αναφορικά με τους Ευρωπαίους, η εξόφληση του πρώτου πακέτου βοήθειας (διμερή δάνεια) θα ξεκινήσει το 2020 και θα διαρκέσει ως το 2041, ενώ η επιστροφή του δευτέρου πακέτου (EFSF) αρχίζει το 2023 και τελειώνει το 2057. Οπότε, αν η Ελλάδα θελήσει πιθανώς να επιμηκύνει κάποιο δάνειο, τότε θα πρέπει να αποταθεί στο ΔΝΤ.

Για το «κούρεμα»

Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά δάνεια, ο κ. Μπάρτλε απέρριψε το ενδεχόμενο κουρέματος.
«Σκοπός των προστατευτικών μηχανισμών του ευρώ δεν είναι να αναλαμβάνουν το χρέος ενός κράτους αλλά να το βοηθήσουν ώστε να ανακτήσει την ικανότητα να δανείζεται με υποφερτούς τόκους στις χρηματαγορές», σημείωσε.

Την άποψη ότι το κούρεμα του χρέους δεν είναι το ζητούμενο, τουλάχιστον προς το παρόν, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Πρασίνων για θέματα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Γκέρχαρντ Σικ. Όπως επισήμανε, οι τόκοι που αυτή τη στιγμή καταβάλλει η Ελλάδα ετησίως ανέρχονται στο 1,8% του ΑΕΠ. Συνεπώς, ένα κούρεμα δεν θα επέφερε άμεσα κάποια ελάφρυνση.

«Αλλά ποιος όμως μπορεί να διανοηθεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο ή ποια 'υποθήκη' συνεπάγεται για το μέλλον; Για αυτό το λόγο έχουμε διατυπώσει εδώ και καιρό μια πρόταση την οποία στηρίζουν πολλοί οικονομολόγοι: θα πρέπει να μπούμε στην τροχιά διαγραφής του χρέους, η οποία βέβαια θα είναι συνδεδεμένη με όρους και συμφωνίες. Ακριβώς αυτή είναι η πρόταση μας», κατέληξε ο βουλευτής των Πρασίνων.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Deutsche Welle
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54