Μόνο ο κ. Σαμαράς τολμά να συνδέει την επικείμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Καταιγισμός δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων ενάντια στα περί Grexit του Σαμαρά

Το Σάββατο το βράδυ το Spiegel δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Έξοδος από την Νομισματική Ένωση: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αντιμετωπίσιμη». Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων στη Γερμανία αλλά και στο εξωτερικό και να δημιουργηθεί εμφύλιος στο εσωτερικό της Γερμανικής συγκυβέρνησης. Σήμερα διαψεύστηκε και επίσημα, τόσο από τη Γερμανική καγκελαρία, όσο και από την Κομισιόν, οποιαδήποτε αλλαγή θέσεων αναφορικά με την Ελλάδα και την ευρωζώνη.
Σε πολύ αυστηρό τόνο ο Πρόεδρος της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Gianni Pittella, δήλωσε ότι η συμπεριφορά γερμανικών δεξιόστροφων πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην Ελλάδα παράγουν θυμό και αποστροφή προς την ΕΕ στους ευρωπαίους πολίτες και ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι μη αναστρέψιμη.

Στο ίδιο κλίμα ο συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων, Φιλίπ Λαμπέρ, σημείωσε ότι «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να σεβαστούν την δημοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα». Επισήμανε μάλιστα ότι «αντί για παρεμβάσεις και απειλές, οι ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να σεβαστούν απόλυτα το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και να συνεργαστούν με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης». Έστειλε δε ξεκάθαρο μήνυμα ότι «οι απερίσκεπτες συζητήσεις για ένα Grexit είναι ανεύθυνες». 

"Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν λόγο για τις ελληνικές εκλογές", τονίζει σε ανακοίνωσή της και η Ευρωομάδα της Αριστεράς. (περισσότερα εδώ)

Αντίστοιχες τοποθετήσεις υπήρξαν και από πλήθος ευρωπαίων αξιωματούχων, οικονομολόγων αλλά και εφημερίδων του εξωτερικού. 
 • Ανίκα πράιντχαρντ (εκπρόσωπος Κομισιόν): «Η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη», δήλωσε υπενθυμίζοντας ότι ο κανόνας αυτός είναι εγγεγραμμένος στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη.
anita brainxard eu
Το ελληνικό ζήτημα κυριάρχησε στη σημερινή ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, όπου η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιντχαρντ, αφού αρνήθηκε να σχολιάσει «φήμες και εικασίες», επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν, η οποία όπως είπε εκφράστηκε στις 29 Δεκεμβρίου από τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος επίτροπος αμέσως μετά και την τρίτη αποτυχημένη προσπάθεια εκλογής ΠτΔ από τη βουλή είχε δηλώσει ότι μέσω των πρόωρων εκλογών ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για άλλη μία φορά για το μέλλον του, ενώ είχε προσθέσει: «Μια ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και μια ευρεία στήριξη των Ελλήνων ψηφοφόρων και των πολιτικών αρχηγών για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα είναι ουσιώδεις, ώστε η Ελλάδα να ευημερήσει ξανά εντός της Ευρωζώνης».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η Επιτροπή παραμένει στη δήλωση αυτή και αναμένει τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
Ερωτηθείσα για το αν υπάρχει πρόνοια στη συνθήκη για έξοδο μιας χώρας από την Ευρωζώνη, απάντησε ότι το άρθρο 240 παράγραφος 3 αναφέρει ότι η ένταξη στην Ευρωζώνη είναι αμετάκλητη. Το ευρώ δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, άντεξε (στην κρίση) δείχνοντας τη δύναμή του, είπε, ενώ υπενθύμισε ότι από την 1 Ιανουαρίου η Ευρωζώνη με την ένταξη της Λιθουανίας μετράει 19 μέλη και προέβλεψε ότι θα συνεχίσει να διευρύνεται στο μέλλον.
 • Στέφεν Ζάιμπερτ (εκπρόσωπος της καγκελαρίας): "Ο στόχος ήταν πάντα να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη με όλα της τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας". "Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας. Ελπίζω ότι το κατέστησα σαφές αυτό".
 • Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (ηγέτης SPD, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας):
"Ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, της ΕΕ, ακόμη και της ίδιας της κυβέρνησης της Αθήνας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη". "Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν άλλα σχέδια για το αντίθετο". Γκέοργκ Στράιτερ (αναπληρωτής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης): «Δεν υπάρχει αλλαγή πλεύσης».
 • Κρίστιαν Μπόιμλερ (υψηλόβαθμος αξιωματούχος CDU): "Σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, τα χρέη (της Ελλάδας) δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν και η Γερμανία θα επιβαρυνθεί σημαντικά". Μίχαελ Ροτ (σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων): "Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Και πρέπει να παραμείνει".
 • Καρστεν Σναιτερ (αρμόδιος για το ευρώ αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Μπούντεσταγκ): "Μια αλλαγή γραμμής της κυβέρνησης; Μάλλον ένα σοβαρό λάθος της CDU". «Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, θα αρχίσει η σπέκουλα για τον επόμενο υποψήφιο εξόδου, κι αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».

 • Μπερντ Ρίξινγκερ (πρόεδρος Ντι Λίνκε): "Με αυτού του τύπου τον δημόσιο εκβιασμό θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα πριν από τις εκλογές".

  Barry Eichengreen (οικονομολόγος στο Berkeley): «Βραχυπρόθεσμα, θα είναι διπλάσιο το μέγεθος της κρίσης της Lehman Brothers». «Ενώ η διατήρηση ενωμένης της ευρωζώνης θα είναι κοστοβόρα και δύσκολη και επώδυνη για τους πολιτικούς, η διάσπασή της θα είναι ακόμη πιο δαπανηρή και πιο δύσκολη».

   Die Tageszeitung: «Πόσο η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά τις δημοκρατικές εκλογές; Ελάχιστα». Υπάρχουν μέρες που εύχεσαι να γύρναγε πίσω ο Χέλμουτ Κολ». (περισσότερα εδώ)

  Die Welt: «Οι Έλληνες βρίσκονται σε θέση ισχύος». «Όποιος θεωρεί αδιάφορη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ας έχει προειδοποιηθεί: Ένα "Grexit" δεν θα ήταν ακίνδυνο. Οι Έλληνες το γνωρίζουν και έχουν γερά νεύρα. Ένα κούρεμα χρέους γίνεται πιθανό». «Μια έξοδος της Ελλάδας θα οδηγούσε όμως με ασφάλεια στο ότι στο στόχαστρο των αγορών θα έμπαιναν, εκτός από την εύθραυστη Πορτογαλία, οι νέες πηγές ανησυχίας της Ευρωζώνης, η Γαλλία και η Ιταλία». «...οι απειλές από το Βερολίνο αποτελούν ομολογία αποτυχίας... δείχνουν ότι η πολιτική διάσωσης της ΕΕ, τουλάχιστον στην περίπτωση της Ελλάδας, έχει αποτύχει».

  Rudolf Augstein (γιος του ιδρυτή του περιοδικού Spiegel): «Καταστροφική για την Ευρώπη έλλειψη οράματος». "Ο Helmut Kohl θα είχε από καιρό εκπονήσει μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο ένα δεκαετές πλάνο για μια πραγματική νομισματική ένωση».

  Forbes: «Η Γερμανία λανθασμένα πιστεύει ότι το ευρώ μπορεί να επιβιώσει μιας ελληνικής εξόδου».

  Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι διευκρίνισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι υπάρχει οποιοδήποτε σχέδια για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Διάσπαση της ευρωζώνης; Αυτό δεν θα γίνει. Γι' αυτό και δεν υπάρχει σχέδιο β΄». «Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα καλούνται να αποφασίσουν τώρα για τη σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης».
  Ο κ. Σαμαράς πρέπει άμεσα να σταματήσει την εκστρατεία τρομοκράτησης του ελληνικού λαού δυσφήμησης της χώρας στο εξωτερικό και να μιλήσει για τα δικά του σχέδια εμπέδωσης του μνημονιακού καθεστώτος στην Ελλάδα, όπως αυτά περιγράφονται και στο περιβόητο μέιλ Χαρδούβελη το οποίο δεν τολμά να αποκαλύψει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκβιάζει την Ευρώπη με τρομοκρατικά σενάρια. Η αποτυχημένη πολιτική της λιτότητας καταρρέει και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά ως η μεγάλη ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί αυτή η πολιτική: 
 • Liberation (πρωτοσέλιδο): «Ένα φάντασμα πλανάται στην Ευρώπη». «Εδώ και τόσο καιρό που διάφορα λαμπρά πνεύματα και ορισμένα βραβεία Νόμπελ ανάμεσά τους, εξηγούν ότι η λιτότητα στην Ευρώπη είναι υπερβολική και οδηγεί τους λαούς στην απογοήτευση, έπρεπε να υπάρξει μια αντίδραση». «...μπορούν (Ελλάδα και Ισπανία) να είναι τα εργαστήρια όχι για μια μυθική βραδιά, αλλά για έναν νέο κοινωνικό συμβιβασμό. Μεταρρυθμιστές ή ριζοσπάστες, όλες οι αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη τους παρακολουθούν με προσοχή». «...άνοδος της ριζοσπαστικής αριστεράς, σε αντίδραση με τις πολιτικές λιτότητας, είναι μια ευκαιρία για μια εναλλακτική λύση στην Ευρώπη». Είναι ντροπή για τον απερχόμενο πρωθυπουργό να ταυτίζεται με τις πλέον αντιευρωπαϊκές και ρατσιστικές προς τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου πολιτικές δυνάμεις, καθώς μόνο το γερμανικό ακροδεξιό AfD εμφανίστηκε ευχαριστημένο από το δημοσίευμα του Spiegel.
 • left.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54