Σίμος Ρούσσος : Αντισυνταγματικός ο νόμος για τον επανέλεγχο των συμβάσεων, δεν εφαρμόζεται

Εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου έδωσε σήμερα ενώπιον της εισαγγελέα, Καλλιόπης Νταγιάντα, ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, ο οποίος φέρεται να αρνήθηκε να παραδώσει στοιχεία για την αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων. Ο δήμαρχος έχει κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση για τα αδικήματα της απείθειας και της παράβασης καθήκοντος.


 Για τη χθεσινή παρέλαση στο Χαλάνδρι, που πραγματοποιήθηκε υπό τους ήχους του ύμνου του ΕΑΜ, με αποτέλεσμα κυβερνητικοί βουλευτές να τον κατηγορήσουν για "εμφυλιοπολεμική στάση".

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου πρόσθεσε πως, «Έγινε μια πάρα πολύ  ωραία  συναυλία  σε κλίμα  κατάνυξης και συγκίνησης. Παίξαμε αποσπάσματα από το "Άξιον εστί" και είδα δεκάδες ανθρώπους να κλαίνε από συγκίνηση, αυτό είναι το  πραγματικό νόημα αυτής της ημέρας. Η Εθνική Αντίσταση νομιμοποιήθηκε το 1982, παρόλο που είχαμε σαν χώρα τα περισσότερα θύματα. Οι αγωνιστές της εποχής εκείνης σύρθηκαν στις εξορίες και αποκαταστάθηκαν 40 χρόνια μετά. Κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν στην εποχή που ήταν παράνομη η Εθνική Αντίσταση. Δεν θα το πετύχουν. Αυτό που ακούστηκε στην παρέλαση ήταν μια ρώσικη μελωδία που έχει χρησιμοποιηθεί και ως ύμνος του ΕΑΜ. Η μουσική υποτίθεται πως ηρεμεί τα πνεύματα, κάποιοι όμως δεν ηρεμούν με τίποτα».

Νωρίτερα όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, ρωτήθηκε για το θέμα, ανέφερε πως, «Εγώ πιστεύω στην Ενωμένη Εθνική Αντίσταση 41-44. Δεν αναγνωρίζω σε κανέναν να οικειοποιείται τους αγώνες άλλων. Ο αγώνας των Ελλήνων με κορυφαία στιγμή τον Γοργοπόταμο έγινε κατά του ξένου κατακτητή και όχι κατά του μνημονίου και των δανεικών. Δεν μπορείς να οικειοποιείσαι τα τραγούδια, τους αγώνες , τις ζωές, τους βασανισμούς άλλων. Αυτό το στηλιτεύω».  

Μάλιστα ο συνήγορος του κ. Ρούσσου, πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ , Νίκος Κωνσταντόπουλος, είπε πως, «σχετικά με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, καλύτερα θα κάνουν να σιωπούν».

Όταν ετέθη η δήλωση υπόψη του κ. Ρούσσου, εκείνος ρώτησε "ποιος το είπε;" και όταν του επισημάνθηκε «η κυβερνητική εκπρόσωπος», απάντησε «δεν έχει καμία σημασία».

Αναφορικά με το θέμα των συμβάσεων ο δήμαρχος είπε πως «πρόκειται για νόμο αντισυνταγματικό που δεν εφαρμόζεται».

Στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, έχουν κληθεί επίσης, να δώσουν εξηγήσεις η δήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, ο δήμαρχος Αγ. Ρέντη - Νίκαιας Γιώργος Ιωακειμίδης, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

Η εισαγγελική έρευνα επικεντρώθηκε στους συγκεκριμένους δημάρχους μετά το φάκελο που έστειλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με πέντε εκθέσεις άρνησης ελέγχου, τις οποίες συνέταξαν ελεγκτές - επιθεωρητές του ΣΕΕΔ και αφορούν στους συγκεκριμένους επικεφαλής δημοτικών αρχών που εμφανίζονται να αρνήθηκαν την παράδοση  στοιχείων προκειμένου να ελεγχθούν οι μονιμοποιήσεις δημοτικών υπαλλήλων.

 
 

πηγή: από ρεπορτάζ του Π. Στάθη στο www.capital.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29/10/2014 - 14:28