Υπό διάλυση το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ - Νέες παραιτήσεις

Την παραίτησή του υπέβαλε πριν από λίγο και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ κ. Ανδρέας Ζούλας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται και η παραίτηση της Τατιάνας Καραπαναγιώτη, με αποτέλεσμα την αυτοδιάλυση του συγκεκριμένου θεσμικού οργάνου. Το Εποπτικό Συμβούλιο μένει πια με τρία μέλη και ο ιδρυτικός νόμος της ΝΕΡΙΤ ορίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερα από πέντε.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Ζούλας δεν περιορίζεται να επαναλάβει στην παραίτησή του τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα στην δημόσια τηλεόραση. Αλλά καυτηριάζει το γεγονός ότι ενώ στην προχθεσινή συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου υπήρξε ομόφωνη απόφαση αποδοκιμασίας των συγκεκριμένων κυβερνητικών πρακτικών, αυτή ούτε δημοσιοποιήθηκε δια της επιισήμου οδού στα ΜΜΕ, ούτε αναρτήθηκε στα Διαδίκτυο. Γεγονός που επικαλείται ως «τελικό λόγο» της παραίτησής του εκφράζοντας την ελπίδα του με την αυτοδιάλυση του Εποπτικού Συμβουλίου που επιφέρει η επιλογή του «να αντιληφθεί έστω και τώρα η κυβέρνηση την αλυσίδα των λαθών που έχει διαπράξει κατά τη συγκρότηση της ΝΕΡΙΤ και να επιχειρήσει μια δεύτερη, σοβαρή εκ μέρους της αυτή τη φορά, προσπάθεια».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής παραίτησης:

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου της 1ης τρέχοντος μηνός κατέστησα σαφές ότι πρόθεσή μου ήταν να παραιτηθώ και να δημοσιοποιήσω τους λόγους παραίτησής μου – αμετάκλητης αυτή τη φορά – αν δεν κάναμε ούτε και τώρα το εκ του νόμου επιβαλλόμενο καθήκον μας, να καταγγείλουμε και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ.  Στην πολύωρη συζήτηση που ακολούθησε κατέδειξα με απόλυτη επάρκεια και με στοιχεία τόσο τις κυβερνητικές  παρεμβάσεις, όσο και τις υπηρεσιακές δυσλειτουργίες, η συλλειτουργία των οποίων μετατρέπει τη ΝΕΡΙΤ από φορέα ενημέρωσης σε όργανο εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων.

Το ομόφωνο κείμενο στο οποίο καταλήξαμε για την καταγγελία των παρεμβάσεων αυτών θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αποφασιστικής αλλαγής πορείας της ΝΕΡΙΤ, αρχής γενομένης από το ίδιο το Εποπτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς, η απόφαση αυτή ενώ καταδικάζει απερίφραστα τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, κρατήθηκε μυστική. Αγνοώ τους  μηχανισμούς και τις μεθοδεύσεις μέσω των οποίων παρασιωπήθηκε η σημαντικότερη απόφαση που λάβαμε από τότε που συγκροτήθηκε το Εποπτικό Συμβούλιο, ως εκ του νόμου εγγυητής της ανεξαρτησίας της ΝΕΡΙΤ και ως φορέας που μεριμνά για τη λειτουργία της κατά το δημόσιο συμφέρον. Γνωρίζω όμως καλά ότι με την παρασιώπηση και μόνο, το ίδιο το Εποπτικό Συμβούλιο απαρνείται τον ρόλο που του αναθέτει ο νόμος. Και τούτο αποτελεί και τον τελικό λόγο παραιτήσεώς μου.

Το Εποπτικό Συμβούλιο  δεν έχει προορισμό την συγκάλυψη των εσφαλμένων κυβερνητικών επιλογών, ούτε την εξυπηρέτηση πολιτικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων. Ιδιαίτερα στην παρούσα φάση της οργανώσεως της ΝΕΡΙΤ καθήκον του Εποπτικού Συμβουλίου είναι να εξασφαλίσει τη σωστή οργάνωσή της σε δημόσιο φορέα ενημέρωσης. Και, υπογραμμίζοντας στους νεόκοπους της δημοσιογραφικής- πολιτικής λειτουργίας, ότι ενημέρωση και σκοπιμότης είναι έννοιες ασυμβίβαστες, καλώ και όσα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου συμμερίζονται τις απόψεις μου, να πράξουν το ίδιο. Ήδη και μόνο η παραίτησή μου συνεπάγεται κατάργηση του Εποπτικού Συμβουλίου, καθώς αυτό, κατά τον ιδρυτικό της ΝΕΡΙΤ νόμο, δεν μπορεί να υφίσταται με τέσσερα μόνο μέλη. Η δε διάλυση και πολύ περισσότερο η αυτοδιάλυση του Εποπτικού Συμβουλίου, είναι η ύστατη πράξη μας που μπορεί να κάνει την Κυβέρνηση να αντιληφθεί έστω και τώρα την αλυσίδα των λαθών που έχει διαπράξει κατά τη συγκρότηση της ΝΕΡΙΤ και να επιχειρήσει μια δεύτερη, σοβαρή εκ μέρους της αυτή τη φορά, προσπάθεια. 

Με εκτίμηση

Ανδρέας Χ. Ζούλας

Δημοσιογράφος»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης σχολίασε την παραίτηση του Α. Ζούλα από το εποπτικό συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ:

«Το ντόμινο των παραιτήσεων από το  εποπτικό συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ, με τελευταία αυτή του κ. Ζούλα,  αναδεικνύει με κραυγαλέο τρόπο το ζήτημα των  πολιτικών παρεμβάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης στο σημερινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό μόρφωμα. Η κυβερνητική ΝΕΡΙΤ των παρεμβάσεων, της μη μετάδοσης των πολιτικών δραστηριοτήτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ενημέρωσης του τόπου μας.

Ήδη με την αυτοδιάλυση του εποπτικού συμβουλίου η ΝΕΡΙΤ είναι και τυπικά στον αέρα, όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει το μεγάλο έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος της δημοκρατίας με το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει την δέσμευση του για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ με στόχευση τη διαμόρφωση ενός ανεξάρτητου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην υπηρεσία της πλουραλιστικής ενημέρωσης και του πολιτισμού.»

Πηγές: Καθημερινή, left.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03/10/2014 - 16:32