Δεν θα συζητήσει η Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής το θέμα των παραιτήσεων στη ΝΕΡΙΤ

Αίτημα υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να συζητηθεί στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το θέμα των παραιτήσεων στη ΝΕΡΙΤ και της μη μετάδοσης της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, αλλά απορρίφθηκε από τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές, ενώ παρών δήλωσε η Χρυσή Αυγή.

Ο Νίκος Βούτσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να διεξαχθεί στην Επιτροπή η συζήτηση για τη ΝΕΡΙΤ και να κληθούν οι παραιτηθέντες της ΝΕΡΙΤ Γιώργος Προκοπάκης, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Ροδόλφος Μορώνης και Χρήστος Χωμενίδης.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης υπενθύμισε ότι υπάρχει επιστολή του κόμματός του να διεξαχθεί η συζήτηση και επεσήμανε ότι δύο εισαγγελείς ελέγχουν τη διαδικασία προσλήψεων στη ΝΕΡΙΤ και επομένως πρέπει εξεταστούν και τα θέματα του διαγωνισμού προσλήψεων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τ. Νεράντζης σχολίασε ότι ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις βρίσκεται σε εκκρεμότητα στα ποινικά δικαστήρια.

«Η κατάσταση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και η έκπτωση στο δημόσιο βίο όπως φάνηκε με το μαύρο στην ΕΡΤ επιτάσσει η Επιτροπή να ασχοληθεί με το τι έχει συμβεί στο έκτρωμα, το τερατούργημα που λέγεται ΝΕΡΙΤ», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε πως «το γεγονός ότι φτάσαμε με πρωθυπουργικές παρεμβάσεις να λογοκρίνεται η ομιλία Τσίπρα συνιστά πράξη εκτροπής». «Η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης είναι καταγραφή διαπλοκής και εκτροπής», κατέληξε.

«Υπάρχει δεν υπάρχει ΝΕΡΙΤ, υπάρχει δεν υπάρχει ΕΡΤ ποσώς μας ενδιαφέρει», είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, προσθέτοντας: «Αργά κατάλαβαν κάποιοι ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας. Κλείνουμε 2,5 χρόνια που η κρατική τηλεόραση έχει σβήσει από το χάρτη 600.000 Έλληνες που ψήφισαν Χρυσή Αυγή».

«Το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό και δεν θα το φτιάξει καμία Επιτροπή», καθώς «αλλού θα δοθούν οι αγώνες», υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, σημειώνοντας ότι «για το περιεχόμενο της δράσης του μορφώματος ΝΕΡΙΤ αρμόδιο είναι το ΕΣΡ» και όχι η Επιτροπή.

«Έστω και δι’ αυτού του τρόπου αρχίζει να αναγνωρίζεται ο ρόλος της ΝΕΡΙΤ», σχολίασε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Θανάσης Μπούρας, προκαλώντας την διαμαρτυρία της κ. Κανέλη που φώναξε πως «αυτό που ελέχθη είναι πρωτοφανές».

Ο κ. Μπούρας είπε ότι «παραιτήσεις καθημερινά έχουμε στο δημόσιο τομέα» και πως «όλα έγιναν κατά τον πιο νόμιμο τρόπο», καθώς υπήρξαν δύο αποφάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ να υπάρξει μία κάλυψη για κάθε κόμμα στη ΔΕΘ. «Πολύ λογικό και δημοκρατικό αυτό», σχολίασε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Ουαί και αλίμονο αν το πρόβλημα της ΝΕΡΙΤ είναι η μετάδοση της ομιλίας Τσίπρα», είπε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας.

«Εύλογο» χαρακτήρισε το αίτημα για κλήση των παραιτηθέντων μελών του δ.σ. της ΝΕΡΙΤ ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς, ενώ θετικός ήταν και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Βασίλης Καπερνάρος.

«Δεν είναι αρμοδιότητα της επιτροπής η παραίτηση όποιου προσώπου. Θεωρώ ότι δεν είναι απαραίτητη η κλήση», δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ κατά της συζήτησης για τη ΝΕΡΙΤ τάχθηκε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Κουτσούμπας.

«Κακώς αν εδόθη εντολή από την κυβέρνηση», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, προσθέτοντας: «Αν κάθε φορά με αφορμή ένα γεγονός που δημιουργεί μία διελκυστίνδα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα μπαίνει στη μέση η Βουλή, εμένα δεν θα με βρείτε σύμφωνο». 

«Να κληθούν άνθρωποι της κυβέρνησης, όχι όσοι έχουν παραιτηθεί. Η επιτροπή δεν κάνει ρεπορτάζ για να τους καλέσει να μας πουν γιατί παραιτήθηκαν», υποστήριξε ο κ. Ρήγας.

«Τα περισσότερα από αυτά για τα οποία ζητείται να κληθούν είναι εκτός του ενδιαφέροντός μας», εκτίμησε ο κ. Νεραντζης θεωρώντας πως «δεν έχει πρακτική σημασία να εξετάσουμε τις παραιτήσεις των προσωρινώς κατεχόντων την θέση του μέλους του δ.σ. της ΝΕΡΙΤ».


Ένταση υπήρξε ανάμεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής Τάσο Νεράντζη και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Νεράντζης είπε ότι «το θέμα της ΝΕΡΙΤ έχει κριθεί από το ΣτΕ» και η κ. Κωνσταντοπούλου του επεσήμανε πως οι προσλήψεις έχουν κριθεί παράνομες από τα πρωτοδικεία του Ηρακλείου και της Αθήνας.

Τ. Νεράντζης: Σταματήστε εν όψει της προγαμιαίας προετοιμασίας σας.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Είστε εκτεθειμένος.

Τ. Νεράντζης: Αν εγώ είμαι εκτεθειμένος, εσείς έκθετη και ξέρετε γιατί.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κατεβείτε από τη θέση σας δεν σας επιτρέπει το ήθος να είστε πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Γελοιοποιείτε το θεσμό.

Τ. Νεράντζης: Με εμπνέετε…

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Από πού εμπνέεται ο καθένας είναι δικό του θέμα.

Στη συνέχεια κατά την ψηφοφορία στην Επιτροπή σχετικά με το αν θα κληθούν τα μέλη του δ.σ. της ΝΕΡΙΤ που παραιτήθηκαν, ο κ. Νεράντζης ρωτούσε έναν ένα τους βουλευτές, αλλά στη Ζ. Κωνσταντοπούλου είπε «η κυρία…;». «Μην δυσκολεύεστε να προσφωνήσετε ένα συνάδελφό σας», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Να ξεφωνίσω;», απάντησε ο Τ. Νεράντζης.


Σε δήλωσή του ο Νίκος Τσούκαλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ και μέλος της Επιτροπής υπογραμμίζει τις «τεράστιες θεσμικές εκκρεμότητες» της ΝΕΡΙΤ και τονίζει: «με επίκληση μικροκομματικών λόγων, έκρινε ότι δεν υφίσταται σοβαρό πρόβλημα διαφάνειας στη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, παρόλο που η χώρα διαπομπεύεται διεθνώς από το γεγονός ότι είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν διαθέτει επίσημα αναγνωρισμένο, Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα, παρόλο που 1,5 χρόνο μετά την ψήφιση του ιδρυτικού νόμου, η ΝΕΡΙΤ δεν γίνεται αποδεκτή από την EBU , παρόλο που η δικαιοσύνη διερευνά καταγγελίες για τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού  αλλά και άμεσων κυβερνητικών παρεμβάσεων στον τρόπο λειτουργίας της».

«Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι η σημερινή απόφαση συνιστά σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της Επιτροπής αλλά και συνολικότερα της Βουλής», καταλήγει.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17/09/2014 - 15:54