Στο πλευρό των αγροτών η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ανακοινώσεις με τις οποίες εκφράζουν τη στήριξή τους στις αγροτικές διεκδικήσεις, έδωσαν στη δημοσιότητα, τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δραστηριοποιούνται σε αγροτικές περιοχές:

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου : Συνεχίζεται η επίθεση κατά της φτωχομεσαίας αγροτιάς

"Συνεχίζει ακάθεκτη να υλοποιεί το σχέδιο ξεκληρίσματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Στα τέλη του Ιούλη έστειλε σε όλους τους αγρότες τα χαράτσια για το νέο φόρο ακινήτων, τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για τον πιο άδικο και αντικοινωνικό φόρο που θεσπίσθηκε ποτέ στην χώρα. Αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο που έχει μια βίλα 400 τ.μ. στα βόρεια προάστια της Αθήνας με τον συνταξιούχο αγρότη που ζει σε ένα ετοιμόρροπο σπίτι στα Χίδηρα της Λέσβου με σύνταξη 300 ευρώ το μήνα και ένα χωραφάκι για να βόσκει την κατσίκα του. Τέτοια κοινωνική αναλγησία, τέτοιο μίσος για τους εργαζόμενους, τους φτωχομεσαίους αγρότες και όλα τα λαϊκά στρώματα δύσκολα το συναντά κανείς. Ακόμη και οι δεξιοί πολιτικοί παραδέχονται πως ο ΕΝΦΙΑ είναι κοινωνικά άδικος και δεν χωράει ούτε καν στα όρια του αστικού συντάγματος.

Πριν προλάβουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες να αντιληφθούν πόσο θα κληθούν να πληρώσουν για τον ΕΝΦΙΑ, ήρθε και το τσεκούρωμα της εξισωτικής αποζημίωσης. Μέσα σε δύο χρόνια το ποσό που δίνεται στους κτηνοτρόφους που ζουν και εργάζονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας μειώθηκε από τα 160 εκατομμύρια ευρώ στα 73 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για τους κτηνοτρόφους που ζουν και εργάζονται στα πιο απομακρυσμένα χωριά της χώρας, που αξιοποιούν τα πιο υποβαθμισμένα εδάφη. Από τα 73 εκατομμύρια ευρώ, την προηγούμενη Παρασκευή μοιράστηκαν τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο μόνο μικροποσά μπήκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κτηνοτρόφων. Αιτία είναι η δραστική μείωση των βοσκήσιμων εκτάσεων που αυθαίρετα αποφάσισε πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση.

Στην υπόθεση της εξισωτικής αποζημίωσης αποκαλύφθηκε τι πρόκειται να συμβεί με την ενιαία ενίσχυση από φέτος και ως το 2020. Μεγάλη μείωση των επιδοτήσεων που λαμβάνουν θα υποστούν όλοι οι κτηνοτρόφοι της χώρας. Από την ανακατανομή των πόρων κερδισμένοι θα είναι όσοι κάνουν τεμενάδες στην κυβέρνηση. Δηλαδή όλα εκείνα τα παράσιτα που ποτέ δεν έζησαν με το μόχθο και τον ιδρώτα τους.

Ο ΕΝΦΙΑ, τα μέτρα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), το τσεκούρωμα της εξισωτικής έχουν στόχο την καταστροφή των φτωχομεσαίων αγροτών, για να περάσει η αγροτική γη στα χέρια των τραπεζών και των αγροδιατροφικών ομίλων. Ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί τμήμα του σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πρωτογενή τομέα που εξειδικεύεται με την νέα ΚΑΠ. Το στόχο αυτό υπηρετούν με περίσσιο ζήλο Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή. Κι όλα τα κόμματα υποστηρίζουν ότι μπορεί να εφαρμοστεί με πιο φιλολαϊκό τρόπο η νέα ΚΑΠ, με διαφορετικό τρόπο το καθένα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκει μαζί με τους φτωχομεσαίους αγρότες και όλο το λαό να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης-Ε.Ε.-αγροδιατροφικού κεφαλαίου, για να μην γίνουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες κολλήγοι στα χωράφια τους, για να παράγει η Ελλάδα φθηνά, ποιοτικά και υγιεινά τρόφιμα για όλο το λαό, για να μην γίνει η βιοποικιλότητα της χώρας πεδίο κερδοσκοπίας των πολυεθνικών που παράγουν πολλαπλασιαστικό υλικό".

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πέλλας-Ημαθίας: Άμεσα να διεκδικήσουμε την πλήρη αποζημίωση των μικρομεσαίων αγροτών

"ΕΕ και ΗΠΑ επέβαλαν πραξικοπηματικά στον ουκρανικό λαό τη φασιστική κυβέρνηση των τραπεζιτών και του ΔΝΤ. Μια αιματηρή επίθεση στα εργατικά κοινωνικά, πολιτικά δικαιώματα και στα δικαιώματα των μειονοτήτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Η φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου έχει εξαπολύσει, για το σκοπό αυτό, το στρατό, την αστυνομία και κυρίως τα φασιστικά τάγματα εφόδου.

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου επέλεξε όχι μόνο να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του διευθυντηρίου της ΕΕ, αλλά και να πρωτοστατήσει (και σαν προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ), στην επίθεση που δέχεται ο Ουκρανικός λαός, αλλά και στην επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία.

Η απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει εμπάργκο σε προϊόντα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ήταν αναμενόμενη και είχε προβλεφθεί από πολλούς παράγοντες του χώρου που είχαν κρούσει το καμπανάκι του επερχόμενου κινδύνου. Αυτό το διάστημα είκοσι περίπου χιλιάδες τόνοι ροδάκινων είναι στα ψυγεία και εκατοντάδες νταλίκες με εμπόρευμα βρίσκονται καθ οδόν προς την Ρωσία χωρίς να γνωρίζουν αν θα τους επιτραπεί η είσοδος ή πήραν ήδη το δρόμο της επιστροφής. Παράλληλα μεγαλέμποροι και μεγαλοβιομήχανοι προσπαθούν να ρίξουν το βάρος του εμπάργκο στους μικρομεσαίους αγρότες, συμπιέζοντας τις τιμές σε απαράδεκτα επίπεδα και αφήνοντας την παραγωγή να σαπίζει.

Είναι επιβεβλημένη η άμεση κινητοποίηση των αγροτών για να σώσουν την παραγωγή τους. Απαιτείται άμεση αντίδραση με αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να μην πεινάσουν τον ερχόμενο χειμώνα αφού είναι σε όλους ορατό ότι το φετινό εισόδημά τους θα είναι μηδενικό. Οι αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας θα πρέπει να απαιτήσουν από τους κυβερνητικούς βουλευτές να λογοδοτήσουν για την αβουλία και την αλαλία τους. Είναι συνυπεύθυνοι για το σημερινό αδιέξοδο και δεν τους "σώζει" η εκ των υστέρων επιστολογραφία τους με δήθεν προτάσεις και παρεμβάσεις ούτε τα κροκοδείλια δάκρυα.

Εμείς ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ πιστεύουμε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με ημίμετρα και εκ των άνωθεν παρεμβάσεις. Το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες σ' ό,τι αφορά την αδιάθετη παραγωγή των ροδακίνων, εντάσσεται στο γενικότερο αδιέξοδο που έχει φέρει τους αγρότες η ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), την οποία η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ ακολουθεί. Κι ενώ αυτή, η ΚΑΠ, παρουσιάζεται όλα αυτά τα χρόνια ως το μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερή και ομαλή προώθηση και των βασικότερων εξαγώγιμων προϊόντων (π.χ. ροδακίνου).

Φαίνεται λοιπόν, ότι η ΕΕ μέσω των πολιτικών της δε λειτουργεί με γνώμονα την υποστήριξη της αγροτιάς κάθε χώρας-μέλους. Κυρίως όμως αποκαλύπτεται ότι το βασικό αποτέλεσμα της πολιτικής της να υποστηρίξει την πραξικοπηματική κυβέρνηση και την αγαστή της συνεργασία με φασιστικά μορφώματα στον διεξαγόμενο πόλεμο στην Ουκρανία (πράγμα που οδήγησε στο εμπάργκο από πλευράς της Ρωσίας), δεν είναι κάτι που μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο οποιοδήποτε κομμάτι της κοινωνίας, ούτε και τους αγρότες. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν να γίνει, είναι η απόσχιση και ο διαχωρισμός των Ελλήνων αγροτών απ' τις πολιτικές της ΕΕ. Μόνος δρόμος γι' αυτό είναι η έξοδος της χώρας μας από την υπερεθνική ολοκλήρωση της ΕΕ που μόνο δεινά προσφέρει στους εργαζόμενους της. Η αντικαπιταλιστική ανατροπή και η αναδιάταξη του πρωτογενούς τομέα είναι εκ των ων ουκ άνευ για να μην πεινάσει ο λαός και να διασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές εισόδημα στους αγρότες.

Άμεσα να διεκδικήσουμε την άμεση και πλήρη αποζημίωση των μικρομεσαίων αγροτών, που πέφτουν θύματα τόσο του εμπάργκο όσο και της ληστρικής διάθεσης μεγαλεμπόρων και μεγαλοβιομήχανων, με τιμές υπολογισμένες στο ύψος τουλάχιστον των περσινών τιμών.

Τέλος, η οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πέλλας- Ημαθίας δηλώνει με πλήρη σαφήνεια ότι βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών σε όποια αγωνιστική διεκδίκηση αποφασίσουν να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν. Γιατί, μόνο με αγώνες κερδίζονται τα αιτήματα".Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54