Σύμπνοια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ενόψει κατάθεσης ν/σ για τη «μικρή» ΔΕΗ

Το νομοσχέδιο που αφορά το θέμα της «μικρής» ΔΕΗ, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη Τετάρτη, 2 Ιουλίου, υπήρξε το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του υπουργού Επικράτειας, Δημήτρη Σταμάτη και με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση είχε σκοπό να αποσαφηνίσει όλα τα θέματα και να ενισχύσει όλες τις πρόνοιες που θα έμπαιναν στον διαγωνισμό και τώρα θα μπουν στο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, διασφαλίζεται το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων, δίνεται το 30% και του ενεργητικού και του παθητικού μέρους της επιχείρησης και διασφαλίζονται οι τοπικές κοινωνίες.

«Επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα. Άλλωστε πρόκειται για απόφαση που έχει περάσει από υπουργικό συμβούλιο εδώ και ένα χρόνο», έλεγαν κυβερνητικές πηγές. «Δεν υπήρχε θέμα επί της αρχής του νομοσχεδίου», τόνισαν και πηγές από το ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ με ανακοινώσεις τους δηλώνουν την αντίθεσή τους.

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση δια του Θανάση Πετράκου, Υπεύθυνου του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία καθώς ο Υπουργός Περιβάλλοντος που υπογράφει το εν λόγω νομοσχέδιο προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και ζητά την απόσυρσή του. Παράλληλα, ζητά τη δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου, για να αποτραπεί η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, που διασπά και ξεπουλά την ΔΕΗ.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου ανακοινώθηκε η κατάθεση ως κατεπείγοντος του νομοσχεδίου έκανε λόγο για κατάλυση κάθε ίχνους Δημοκρατίας.

«Κλείσατε τη Βουλή λέγοντας ότι δεν υπάρχουν νομοσχέδια, και τώρα φέρνετε νομοσχέδιο με σύντμηση διαδικασιών και ταυτόχρονα ακούμε με μεγάλη έκπληξη ότι τώρα φέρνετε και άλλο κατεπείγον νομοσχέδιο, το οποίο ακόμα δεν το έχετε καταθέσει και θέλετε να το συζητήσετε αύριο το πρωί στην Επιτροπή. Ποια καθεστώτα το κάνουν αυτό; Πείτε το όνομά τους εσείς κ. Πρόεδρε. Δημοκρατία δεν λέγονται. Διαλέξτε το όνομα εσείς, αλλά πάντως Δημοκρατία δεν είναι. Αυτά τα νομοσχέδια δεν μπορούν να δημιουργήσουν νομικά τετελεσμένα» σημείωσε.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι το κυβερνητικό σχέδιο οδηγεί σε πρόσθετα βάρη τόσο για τους λαϊκούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος όσο και για τους εργαζόμενους του κλάδου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η «απελευθέρωση» και να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επενδυτών στον τομέα της ενέργειας και πως η μόνη λύση είναι αγώνας για τη δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα ενέργειας.

«Μαζί με τον καύσωνα που έρχεται από αύριο, έχουμε και την συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ που «καίγεται» να εκτελέσει όλες τις εντολές της τρόικας πριν έλθουν ξανά στην Αθήνα ο Τόμσεν και η παρέα του. Με αλλά λόγια οι Έλληνες θα μπουν για μια ακόμη φορά στο καυτό καζάνι των νέων μέτρων μαζί με το ξεπούλημα κομμάτι - κομμάτι της ΔΕΗ» ανέφερε για λογαριασμό των ΑΝΕΛ, ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ.

Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της επαναλαμβάνει ότι τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, δηλώνει ωστόσο ριζικά αντίθετη με την πώληση των δικτύων – ΑΔΜΗΕ και με τις μεθοδεύσεις για κατάτμηση και πώληση της ΔΕΗ. «Η ΔΕΗ δεν προσφέρεται για επικοινωνιακές ασκήσεις. Η αντιμνημονιακή ρητορική κυβερνητικών παραγόντων δεν μπορεί να αποκρύψει προειλημμένες αποφάσεις» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με την έναρξη της σχετική συζήτησης, έλαβε ομόφωνα η διοίκηση του Σωματείου «Σπάρτακος»,  που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ καλούν σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 26 Ιουνίου στις 8μμ στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23/06/2014 - 22:46