Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Μαχιενούρ ελ- Μάσρι - Παρασκευή 20/6, 5μμ, Αιγυπτιακή Πρεσβεία

Η Αιγυπτιακή Κοινότητα και η ΚΕΕΡΦΑ, σήμερα Παρασκευή 20 Ιούνη, στις 5μμ, έξω από την Αιγυπτιακή Πρεσβεία στην Αθήνα, καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Μαχιενούρ ελ- Μάσρι, μέλος των Επαναστατών Σοσιαλιστών, δικηγόρο και αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που βρίσκεται στις φυλακές Νταμανχούρ της Αιγύπτου.
Στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι:

"Ήδη στο Κάιρο ηγέτες συνδικάτων και εργατικών οργανώσεων οργανώνουν μία καμπάνια για την απελευθέρωση της Μαχιενούρ και απαιτούν να σταματήσουν οι σφαγές του στρατού, τα βασανιστήρια, οι στημένες δίκες κατά αγωνιστών και οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις διεθνώς.

Η Μαχιενούρ καταδικάστηκε για διάφορα «αδικήματα» μετά από διαδήλωση έξω από ένα δικαστήριο στην Αλεξάνδρεια τον περασμένο Δεκέμβρη. Εκεί δικάζονταν οι αξιωματικοί της αστυνομίας που κατηγορούνται για τη δολοφονία του πολιτικού μπλόγκερ Χάλεντ Σαΐντ, που έγινε τον Ιούνη του 2010. Η οργή που ξεσήκωσε η δολοφονία του οδήγησε στο ξέσπασμα της επανάστασης τον Γενάρη του 2011.

Η συντρόφισσα καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών και πρόστιμο 50.000 Αιγυπτιακές λίρες (περίπου 5.000 ευρώ). Το δικαστήριο έγινε ερήμην της τον Γενάρη, την συνέλαβαν τον Απρίλη αλλά αφέθηκε ελεύθερη ως την έφεσή της, την οποία έχασε τον Μάη.

Πρόκειται για μια στημένη δίκη από το ίδιο το καθεστώς της Αιγύπτου. Όπως περιέγραψε ο Τάχερ Μουχτάρ επίσης μέλος των Επαναστατών Σοσιαλιστών που βρέθηκε στο δικαστήριο στην Αλεξάνδρεια μαζί με την Μαχιενούρ την ώρα που περίμεναν να αρχίσει η δίκη: «Μας πήραν σε ένα δωμάτιο με φρουρούς στην πόρτα. Στη συνέχεια έβαλαν την Μαχιενούρ μέσα σε ένα κλουβί μέσα σε μία άλλη αίθουσα με άλλο δικαστή. Ήταν ο δικαστής που την είχε καταδικάσει το Γενάρη».

Στις 26 και 27 Μάη έγιναν προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο και ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι συγκέντρωσε το 93,4%. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν γνωστό από πριν. Οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές αποκαλούσαν δημόσια τον Σίσι «υποψήφιο της αντεπανάστασης» που συνεργάζεται με «τα τσιράκια του Μουμπάρακ και τους καιροσκόπους τσανακογλείφτες που στέκονται δίπλα του».

Μετά τις προεδρικές εκλογές και την εκλογή Σίσι η αστική τάξη της Αιγύπτου προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί σε βάρος της επανάστασης και των δυνάμεων που την υποστηρίζουν. Τα εργατικά συνδικάτα που ξεκίνησαν να χτίζονται μέσα από τη δυναμική της επανάστασης αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να αφήσουν την εκλογή Σίσι να σημάνει νέες επιθέσεις ενάντια στα δικαιώματα. Η καμπάνια για την απελευθέρωση της επαναστάτριας Μαχιενούρ είναι μία μάχη μέσα στα πλαίσια του αγώνα ενάντια στις επιθέσεις στα δικαιώματα και τις ελευθερίες στην Αίγυπτο".
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54