Δίστομο: 70 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα από τους ναζί

Δηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το ολοκαύτωμα στο Δίστομο, έκαναν εκπρόσωποι πολιτικών φορέων που παρέστησαν στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου,  Βουλευτής Α’ Αθηνών, Υπεύθυνη επί θεμάτων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, μετά την τελετή μνήμης για τους 218 σφαγιασθέντες-εκτελεσθέντες του Διστόμου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και η προσμονή των επιζώντων, η ιστορική συνείδηση της κοινωνίας, μας εμπνέουν, μας οδηγούν και μας υποχρεώνουν: η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων και η απαίτηση αποκατάστασης της ανείπωτης οδύνης, της βλάβης και της καταστροφής είναι υπόθεση τιμής για τους νεκρούς, ιστορικής ευθύνης για τους ζωντανούς και ηθικού χρέους προς τις επόμενες γενιές.
Είναι χρέος ιστορικό, αίτημα οικουμενικό.
Εβδομήντα χρόνια μετά, καμία Κυβέρνηση και κανένας Υπουργός Δικαιοσύνης δεν δικαιούται να θέτει φραγμούς στην εκτέλεση της ιστορικής απόφασης της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που έχει καταστεί αμετάκλητη εδώ και 14 χρόνια. Η επίκληση των διεθνών σχέσεων της χώρας για τη μη εκτέλεση της απόφασης συνιστά πλήγμα στον νομικό πολιτισμό, στις πανανθρώπινες αξίες, στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και στο κεκτημένο και θεσμοθετημένο Διεθνές Ποινικό Δίκαιο. Η μη υπογραφή για την εκτέλεση της απόφασης συνιστά, τελικά, παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας και υπονομεύει συνολικά την υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει με την υπογραφή του να θέσει τέρμα σε αυτήν την ονειδιστική αρνησιδικία, που η Ελληνική Πολιτεία επεφύλαξε στα θύματα και τις οικογένειές τους».

 


Δήλωση για τα 70 χρόνια από τη ναζιστική σφαγή στο Δίστομο & για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, έκανε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας: «Η ιστορική μνήμη, η γνώση, η πείρα, παραμένει ζωντανή μέσα και από τέτοιες εκδηλώσεις, ταυτόχρονα με τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων. Το κάλεσμα σήμερα και από το Δίστομο, εδώ, προς τον ελληνικό λαό, είναι να γυρίσει την πλάτη στη φασιστική θεωρία και πρακτική, να τιμωρήσει παραδειγματικά όλους αυτούς τους πολιτικούς απόγονους των ναζί, τερατόμορφων της ναζιστικής Κατοχής, που ματοκύλισαν το Δίστομο σαν σήμερα πριν ακριβώς 70 χρόνια».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον ανασχηματισμό, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, απάντησε: «Τα πρόσωπα μπορεί να αλλάζουν, η αντιλαϊκή πολιτική όμως δεν πρόκειται να αλλάξει στο βαθμό που μένουμε αλυσοδεμένοι στα δεσμά της ΕΕ των μονοπωλίων, της εξουσίας τους. Και βεβαίως θα συνεχίζονται αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές, αν ο λαός μας δεν ορθώσει το ανάστημά του, να γυρίσει σε όλους αυτούς την πλάτη, να διεκδικήσει το δίκιο του, σε μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ».Σε συσχετισμό της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο με τον ανασχηματισμό, προχώρησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π.Καμμένος.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε: «Είναι ειρωνεία της ιστορίας, που σήμερα, την επέτειο που οι Γερμανοί δολοφόνησαν 218 Έλληνες, μεταξύ αυτών 45 παιδιά, 20 βρέφη και εγκύους, διορίζεται μία κυβέρνηση καθ’ υπόδειξη της Γερμανίας».

Σε ερώτηση για το αν ήθελε να σχολιάσει πιο αναλυτικά τον ανασχηματισμό, ο κ. Καμμένος απάντησε: "Εδώ όχι, πάνω στο αίμα των νεκρών που δολοφόνησαν οι Γερμανοί, που σήμερα υπέδειξαν αυτήν την κυβέρνηση".
Το Δίστομο επισκέφθηκε την Τρίτη 10 Ιουνίου ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης και στην πομπή προς το Μαυσωλείο, όπου και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων.

Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι 70 χρόνια από τη σφαγή των 218 Ηρώων Διστομιτών είναι απαραίτητη η μνήμη και η διεκδίκηση. «Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η συστράτευση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας απέναντι στον ναζισμό και φασισμό. Απαιτείται όμως και διεκδίκηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ασκήσει το δικαίωμά της για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Τα ηθικά και πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν από αυτές τις υποθέσεις έχουν αξία και για την ιστορική δικαίωση των αγώνων του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο Θ. Θεοχαρόπουλος.

 Ο ανεξάρτητος βουλευτής Β’ Αθήνας Βασίλης Καπερνάρος αναφέρθηκε στα 70 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο.

Η δήλωση που έκανε ο κ. Καπερνάρος ήταν η ακόλουθη:

"Πέρασαν 70 χρόνια και ακόμα να βρουν το δίκαιό τους οι οικογένειες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο.

Μία υπογραφή απομένει από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για να εκτελεστεί η αμετάκλητη δικαστική απόφαση που αφορά στις αποζημιώσεις, δυστυχώς όμως, όπως είχε απαντήσει και σε ερώτησή μου ο κ.Αθανασίου, η κυβέρνηση δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις της με την Γερμανία.

Έως πότε θα υποκύπτουμε στις πιέσεις της Γερμανίας να μην διεκδικούμε αποζημιώσεις;

Θα πει η κυβέρνηση κάποια στιγμή την αλήθεια στους Έλληνες για τις υπόγειες συμφωνίες που έχουν γίνει στο παρελθόν και συνεχίζουν να τηρούνται μέχρι σήμερα; Ας καταλάβουν επιτέλους ότι εκπροσωπούν τους Έλληνες και όχι τους Γερμανούς. Ας δείξουν έστω και τώρα ότι τιμούν τα θύματα και δεν υπηρετούν τον θύτη".
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10/06/2014 - 23:43