Τ. Αναστασιάδης: "Διεκδικούμε μονομερή στάση πληρωμών και διαγραφή όλου του χρέους"

"Η άθλια συγκυβέρνηση, βαδίζει προς τις κάλπες οικονομικά και πολιτικά χρεοκοπημένη. Οι υποσχέσεις για «τέλος των Μνημονίων» και «ανάκαμψη» είναι ψεύτικες. Η αλήθεια είναι ότι ετοιμάζουν ένα νέο γύρο επιθέσεων στην εργατική τάξη και τη νεολαία, με χειρότερες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, σχολεία και νοσοκομεία.
Πολιτικά η κυβέρνηση εξακολουθεί να προστατεύει  τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, τους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν. Οι Κασιδιάρηδες κυκλοφορούν ελεύθεροι και κατεβαίνουν στις εκλογές. Ο Μπαλτάκος μπορεί να έφυγε, οι ευθύνες όμως για τη συγκάλυψη των εγκλημάτων των φασιστών παραμένουν και βαραίνουν τον κάθε Δένδια, Αθανασίου και Σαμαρά".

Αυτά αναφέρει σε άρθρο του με τίτλο "Γιατί ψηφίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευρωεκλογές" στην εφημερίδα "Πρίν", ο  υποψ. ευρωβουλευτήςΤάσος Αναστασιάδης και συνεχίζοντας επισημαίνει:
"Μπορούμε να τους ανατρέψουμε! Έχουμε δώσει πολλές και σκληρές μάχες, έχουμε συσσωρεύσει όχι μονάχα οργή αλλά και πολύτιμες εμπειρίες αγώνων. Σε αντίθεση με την εικόνα που προσπαθούν να περιγράψουν κυβέρνηση και γραφειοκράτες, τέσσερα χρόνια ώρα το κίνημα έχει βάλει τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις. Ανέτρεψε δύο κυβερνήσεις (Παπανδρέου και Παπαδήμα), πέταξε τον Κουβέλη έξω από την κυβέρνηση Σαμαρά, τσάκισε τη συμμορία της Χρυσής Αυγής και δίνει στην αριστερά στα μεγαλύτερα εκλογικά της ποσοστά από την περίοδο της ΕΔΑ το ’58.

Και αυτη η εξέλιξη έγινε εφικτή, γιατί κάθε τροϊκανή ή φασιστική επίθεση βρήκε μπροστά της εργατικές αντιστάσεις. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δέκα μήνες μετά συνεχίζουν να αγωνίζονται, το ίδιο και οι επιστρατευμένοι εργαζόμενοι του ΜΕΤΡΟ. Οι εμβληματικές καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών, οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί, οι σχολικοί φύλακες, οι διοικητικοί των πανεπιστημίων με την τετράμηνη απεργία τους, οι απεργοί της Κόκα Κόλα και των Τσιμέντων Χαλκίδας. Οι χιλιάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες σε κάθε γειτονιά που έβαλαν φρένο στις ναζιστικές συμμορίες. Αυτή είναι η ζωντανή εικόνα την προηγούμενη χρονιά και γι’ αυτό λέμε ότι όλοι μαζί, έχουμε τη δύναμη να τους αποτελειώσουμε.

Όμως για να  τελειώσουμε και με τα μνημόνια, χρειάζεται να προχωρήσουμε ένα βήμα ακόμη. Πρέπει να διαγράψουμε το χρέος. Η «έξοδος στις αγορές» έδειξε ότι η αναχρηματοδότηση του χρέους με επιτόκια κοντά στο 5%, σημαίνει ότι το χρέος των 300 περίπου δις δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο με καμία κυβέρνηση. Δεν χρειαζόμαστε ούτε «διεθνείς διασκέψεις» για να δούμε πόσο από το χρέος θα ξεπληρώσουμε, ούτε «διαπραγμάτευση» για να καταλήξουμε να διαγράψουμε το ...5% του χρέους, όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν δεχόμαστε να φορτωθούμε στις πλάτες μας τα χρέη και τις αποτυχίες των καπιταλιστών. Διεκδικούμε μονομερή στάση πληρωμών και διαγραφή όλου του χρέους. Έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε τους πόρους για να ξανανοίξουμε τον ΕΟΠΥΥ, τις ΕΠΑΣΣ, τα νοσοκομεία. Να ξαναδώσουμε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, να ξαναγυρίσουν πίσω στις δουλειές τους οι απολυμένοι.

 Και αυτη η επιλογή σημαίνει σύγκρουση με την ίδια της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι το  «κοινό σπίτι» των λαών, «εστία πολιτισμού» και «ασπίδα προστασίας» από τις θύελλες της κρίσης. Στην Ουκρανία το «κοινό σπίτι» δεν χωράει τους πληθυσμούς του Ντόνετσκ και του Σλαβιάνσκ. Στην Οδησσό, οι φασίστες έδωσαν δείγματα «ευρωπαϊκού πολιτισμού» καίγοντας ανθρώπους ζωντανούς στο κτίριο των συνδικάτων! Στο Αιγαίο, η «προστασία» των συνοριοφυλάκων της ΕΕ σημαίνει νέες δολοφονίες προσφύγων στη Σάμο, τη Λαμπεντούζα, το Φαρμακονήσι.

Σε όλη την Ευρώπη, η πλειοψηφία του κόσμου αμφισβητεί την ψεύτικη εικόνα ευημερίας που προβάλουν οι από πάνω, με ένα 20% να λέει «έξω από την ΕΕ». Είμαστε μαζί τους! Παλεύουμε για να απαλλαγούμε από τα δεσμά του ευρώ και της ΕΕ, παλεύουμε για ταξική και διεθνιστική ρήξη και αποδέσμευση από την Ευρώπη της λιτότητας, του ρατσισμού και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

 Μπορούμε να χαράξουμε άλλο δρόμο. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ που έκαναν κατάληψη στο Ραδιομέγαρο για να γίνουν «η φωνή του κάθε αγωνιστή» ενάντια στο «μαύρο», έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Δώστε μας τα κλειδιά και φύγετε! Μπορούμε καλύτερα χωρίς τα αφεντικά πάνω από το κεφάλι μας!

Ο εργατικός έλεγχος είναι ο μόνος τρόπος για να σώσουμε τις κατακτήσεις μας και να αντιμετωπίσουμε τους εκβιασμούς και τις επιθέσεις των καπιταλιστών. Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες μπορούν να επιβάλουν το πέρασμα των τραπεζών στο κράτος χωρίς αποζημίωση για τους μεγαλομετόχους. Να σταματήσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια (Ad by FunDeals) και τις πληρωμές των τοκοχρεολυσίων, να εμποδίσουν τη φυγάδευση των κεφαλαίων, να σταματήσουν τους πλειστηριασμούς των σπιτιών των φτωχών ανθώπων.  Εργατικός έλεγχος σημαίνει ότι κανένας δεν χάνει τη δουλειά του και μπορούμε να εξασφαλίσουμε υγεία, τρόφιμα, γιά όλους τους εργάτες δίνοντας απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση.

Δυνατή ΑΝΤΑΡΣΥΑ λοιπόν, γιατί μια εκλογική επιτυχία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην Ελλάδα θα δώσει ώθηση και έμπνευση στον κόσμο που παλεύει σε όλη την Ευρώπη και θα γεμίσει φόβο την κυρίαρχη τάξη παντού.

Δυνατή ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατί σημαίνει οργάνωση της δράσης στη βάση, εκεί που μετράει πιο πολύ, στους χώρους δουλειάς και στα συνδικάτα.

Δυνατή ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατί σημαίνει εγγύηση για τη συνέχεια. Γιατί είμαστε η αριστερά που διευρύνει τους ορίζοντες του κινήματος με τον στόχο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής".
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23/05/2014 - 19:03