πίνακας εκλογών του 2010

Δήμος Ικαρίας: Δεύτερος γύρος με ρυθμιστές αντιμαχόμενες ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ

Ζωηρή η πολιτική ζωή στο νησί του Βορείου Αιγαίου. Aναδημοσίευση από το www.enet.gr

Συνεχίζονται και κορυφώνονται οι αποκλίνουσες πορείες μεταξύ μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ικαρία, με αφορμή την εκλογική αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα διεκδικήσει την επάνοδό της στο Δήμο, μετά από μια τετραετία, ενώ ο απερχόμενος δήμαρχος Χριστόδουλος Σταυρινάδης διεκδικεί την επανεκλογή του.

Ήδη από το 2010 το θέμα της υποστήριξής του είχε διχάσει το ΣΥΡΙΖΑ, αφού άλλοι το έπραξαν και άλλοι συνεργάστηκαν με το ανεξάρτητο αριστερό ψηφοδέλτιο της αυτόνομης συσπείρωσης πολιτών (ΑΣΠΙ).

Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την ΑΣΠΙ (η οποία κράτησε το υψηλό ποσοστό της - πήρε σχεδόν 10% και κράτησε την έδρα της) και έφτιαξε την αυτοδιοικητική παράταξη ΙΚΑΡΙΑ, που όμως ήρθε τρίτη στις εκλογές της 18ης Μαΐου.

Οι υποστηρικτές του κ. Σταυρινάδη δεν ακολούθησαν την ΙΚΑΡΙΑ και παρέμειναν στο συνδυασμό του δημάρχου. Μπροστά στην αναμέτρηση της 25ης Μαΐου, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης του νησιού, έχουν αρχίσει οι δηλώσεις στήριξης των δύο αντιπάλων, από πρόσωπα που στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο δηλώνουν ΣΥΡΙΖΑ και στο τοπικό συγκρούονται μεταξύ τους με σφοδρότητα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η παράταξη ΙΚΑΡΙΑ είχε δηλώσει ότι αν δεν περάσει στο δεύτερο γύρο θα καλέσει σε υπερψήφιση του συνδυασμού που υποστηρίζει το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας μνημονιακό τον απερχόμενο δήμαρχο, που το 2010 είχαν στηρίξει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, τότε πλειοψηφικό στις τοπικές οργανώσεις. Η θέση αυτή βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για άλλες περιοχές, όπως η Πάτρα, όπου στο δεύτερο γύρο υπάρχει ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης και δεν υπάρχει του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2014 δόθηκαν στη δημοσιότητα αποφάσεις τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί, που η μία ήταν υπέρ του κ. Σταυρινάδη και η άλλη υπέρ του κ. Σταμούλη, επικεφαλής της ΙΚΑΡΙΑ. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Σταυρινάδης είχε σπάσει την πολυετή κυριαρχία του ΚΚΕ στην τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού.

Ήδη είχαμε καταγράψει από νωρίς στο enet πριν καν την έναρξη της επίσημης προεκλογικής περιόδου, την τοπική αντιπαράθεση.

Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού Ικαριακή Ραδιοφωνία, φιλοξενούνται οι ακόλουθες δηλώσεις:

“Ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ικαρίας στηρίζω στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών τον συνδυασμό Λαική συσπείρωση γιατί γνωρίζω κάλα με ποιούς θα δώσω κοινούς αγώνες για αξιοπρέπεια και κοινωνικά αγαθά,είμαι πολιτικοποιημένη και δεν με παραπλανούν οι σειρήνες των τάχα μου ανεξάρτητων.
Ευαγγελία Μαρώλια υπ. αντιπεριφερειάρχης Σάμου με το συνδυασμό “Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή” με επικεφαλής την Αγλαΐα Κυρίτση.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες το ΚΚΕ κατήγγειλε την κ. Μαρώλια και την κ. Κυρίτση, επειδή δήλωναν ΚΚΕ, ή έστω προερχόμενες από αυτό, με στόχο, κατά την καταγγελία, την υφαρπαγή ψήφων από το ΚΚΕ, για να ακολουθήσει απάντηση των δύο γυναικών.

Η δεύτερη δήλωση: "Συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν 3,5 χρόνια, στηρίζουμε στις Τοπικές Αυτοδιοίκητες Εκλογές το ψηφοδέλτιο της Πανικαριακής Ενότητας Αλλαγής με υποψήφιο Δήμαρχο τον Χρήστο Σταυρινάδη και καλούμε τον Δημοκρατικό λαό της Ικαρίας και στις Ευρωεκλογές να στηρίξει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ".

Κώστας Καραπέτης

 

Eπόμενη δήλωση του Διονύση Μόρφη, που αναφέρει: "Ευχαριστώ το λαό της Ικαρίας, που χωρίς το σόι μου μαζί (αριθμεί εκατοντάδες ψηφοφόρους αλλά ψηφίζει στη Ζάκυνθο), με κατέταξε πολύ ψηλά (3ος) σε σταυρούς προτίμησης ως υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της Ικαριακής Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης, της μόνης παράταξης που στηρίζει και στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ στην Ικαρία.

Δηλώνω δε ότι την Κυριακή 25/7 με αποκλειστικό γνώμονα την αγάπη μου για την Ικαρία αλλά και το συμφέρον της πατρίδας μας θα ψηφίσω ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. Είναι δε αυτονόητο ότι στην κάλπη των Ευροεκλογών θα πρέπει όλοι να στηρίξουμε την προσπάθεια ανατροπής της ανάλγητης κυβέρνησης των μνημονίων και του εξευτελισμού της αξιοπρέπειας του λαού μας ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ".

Aπό την πλευρά του ΚΚΕ γίνεται λόγος για μεγάλη κινητοποίηση της πλευράς του κ. Σταυρινάδη, με στόχο τη μετακίνηση ετεροδημοτών με κάθε τρόπο, ώστε να μην κερδίσει τις εκλογές η Λαϊκή Συσπείρωση, με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Ευδήλου (προ Καλλικράτη) κ. Σταμούλο.Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22/05/2014 - 19:21