Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών: Στην Κλόντια Γκόλντιν για την έρευνα σχετικά με τις γυναίκες και την αγορά εργασίας

Στην Κλόντια Γκόλντιν απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, για την προώθηση της κατανόησης για τα αποτελέσματα των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Η Γκόλντιν μελέτησε στοιχεία σε βάθος 200 ετών, αναδεικνύοντας πώς και γιατί έχουν αλλάξει οι αποδοχές και τα ποσοστά απασχόλησης μεταξύ των φύλων.

Η Γκόλντιν παρείχε τον πρώτο ολοκληρωμένο απολογισμό των αποδοχών και της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας ανά τους αιώνες. Η έρευνά της αποκαλύπτει τις αιτίες των αλλαγών.

Ποια είναι η Κλόντια Γκόλντιν

Η Κλόντια Γκόλντιν γεννήθηκε στις 14 Μαΐου του 1946 στη Νέα Υόρκη. Είναι οικονομολόγος και ιστορικός στο Χάρβαρντ.

Οι έρευνες που φέρουν την υπογραφή της καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως οι γυναίκες στην αγορά εργασία, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων, η τεχνολογική αλλαγή, η εκπαίδευση και η μετανάστευση.

Η Γκόλντιν παρουσιάζει τις έρευνές της κοιτώντας μέσα από τον φακό του παρελθόντος, εξερευνώντας τις αιτίες κάθε ζητήματος. Το 2021 ολοκλήρωσε τη συγγραφή ενός βιβλίου με τίτλο «Καριέρα και Οικογένεια: Το αιώνιο ταξίδι των γυναικών προς την ισότητα».

Διετέλεσε πρόεδρος της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης, ενώ το 1990 ήταν η πρώτη γυναίκα που μονιμοποιήθηκε στο Οικονομικό Τμήμα του Χάρβαρντ.