Ο Σόιμπλε «ξαναχτυπά» και κλείνει την «πόρτα» στα κορονο-ομόλογα

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και νυν πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) συντάσσεται πλήρως με τη γραμμή που είχε χαράξει όλο αυτό το διάστημα η γερμανική κυβέρνηση και εκφράζει την αντίθεσή του στα ομόλογα κορονοϊού, που θα έδιναν μια ανάσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Die Zeit, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνει πως «ο περιορισμός της -αναγκαίας- συζήτησης (για τη βοήθεια των πληττομένων χωρών) σε ένα εργαλείο δεν οδηγεί στην επίτευξη του στόχου, ιδίως όταν αναζωπυρώνεται μόνο από ισχυρογνωμοσύνη μία παλιά διαμάχη (...). Τα ομόλογα κορονοϊού δεν θα καθιστούσαν την Ευρώπη ισχυρότερη αλλά πιο αδύναμη».

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός που έδειξε αδιάλλακτη στάση απέναντι στην Ελλάδα την εποχή των μνημονίων πρόσθεσε με διπλωματική γλώσσα ότι «η απόρριψη των ομολόγων κορονοϊού δεν αποτελεί ένδειξη έλλειψης αλληλεγγύης» αντίθετα «πρέπει να προσφερθεί η μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη, αφού μόνο έτσι θα μπορέσει η Ευρώπη να ξεπεράσει αυτήν την κρίση».

Επανέφερε στο προσκήνιο τη λύση του ESM σημειώνοντας πως «θα πρέπει να αυξηθεί ο υφιστάμενος όγκος του Ταμείου Διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και να αναλάβουν τις ευθύνες τους η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», στέλνοντας για ακόμα μια φορά τους αδύνατους στη μέγγενη των μνημονίων.

Σημειώνουμε πως λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup (07/04), πρόεδρος Μάριο Σεντένο συντηρεί την εν λόγω συζήτηση, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμεναΠΗΓΗ ΕΦ.ΣΥΝ.
Με πληροφορίες από: Die Zeit

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54