Αυξάνουν τις χρεώσεις τους οι τράπεζες

Αυξάνεται ο αριθμός χρεώσεων συναλλαγών στις τράπεζες, καθώς μεταξύ άλλων επιβάλλεται χρέωση για την έκδοση νέου PIN κάρτας, για την εκτύπωση των τελευταίων συναλλαγών από ΑΤΜ και για την πληρωμή της δόσης της πιστωτικής στα γκισέ. Οι νέες χρεώσεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το τέλος Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του χρόνου.

Θα πρέπει να πληρώνουμε για επανέκδοση κάρτας μετά από απώλεια, κλοπή, φθορά, ή μη αυτοματοποιημένη ανανέωση έξι ευρώ με ισχύ από 31 Οκτωβρίου.

Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης είκοσι λεπτά και σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης 30 λεπτά, με ισχύ από 31 0κτωβρίου.

Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτου του τρόπου παραλαβής τρία ευρώ με ισχύ από 30 Οκτωβρίου και εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης έξι ευρώ με ισχύ από 31 Δεκεμβρίου.

Υπάρχει συστημική τράπεζα η οποία εξυπηρετεί κυρίως ηλικιωμένους που χρεώνει με 15 λεπτά και την εκτύπωση των τελευταίων κινήσεων, ακόμη και αν ο πελάτης χρησιμοποιήσει ΑΤΜ αυτής της τράπεζας.

Για τις πιστωτικές κάρτες το χαράτσι είναι υψηλότερο, αφού όλα τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν υιοθετήσει ετήσια συνδρομή από δεκαπέντε έως τριάντα ευρώ για τις απλές κάρτες, visa ή mastercard με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως δωρεάν συνδρομή για 6 μήνες ή ένα χρόνο.

Επιπλέον υπάρχει τράπεζα που για τις πιστωτικές κάρτες επιβαρύνει και τη μηνιαία δόση, αν η συναλλαγή γίνει σε κατάστημα το κόστος είναι τρία ευρώ για χρέωση λογαριασμού ποσό που ανεβαίνει στα πέντε ευρώ αν η συναλλαγή γίνει με μετρητά.

Βέβαια υπάρχει η επιβάρυνση για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ όταν αυτή γίνεται από άλλη τράπεζα.

Επιδίωξη για αυτές τις χρεώσεις είναι οι πελάτες να στραφούν κυρίως στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.


Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54