Ντόμινο εξελίξεων μετά το «κανόνι» της Thomas Cook

Στην πτωχευτική διαδικασία προσφεύγουν οι θυγατρικές της Thomas Cook σε Γερμανία, Αυστρία και Πολωνία, μετά την κατάρρευση της μητρικής εταιρείας στη Βρετανία.

Ρευστό παραμένει για την ώρα το μέλλον της γερμανικής θυγατρικής (Thomas Cook GmbH) που ανακοίνωσε σήμερα πως υπέβαλε αίτημα για πτώχευση, βάσει του γερμανικού σχετικού κώδικα, ενώ παράλληλα διεξάγεται η διαδικασία αναδιάρθρωσης των «υγιών» κομματιών της επιχείρισης. Έτσι, αυτή τη στιγμή διεξάγονται διαπραγματεύσεις με υποψήφιους επενδυτές.

Η επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι οι εντατικές συνομιλίες των τελευταίων δύο ημερών δείχνουν πως τα γερμανικά παρακλάδια της μητρικής εταιρείας έχουν τη δυνατότητα να έχουν μέλλον.

«Θέλαμε να αποφύγουμε αυτό το νομικό βήμα, αλλά δεν μπορούσε να βρεθεί μια βραχυπρόθεσμη λύση μέσω των διαπραγματεύσεων», είπε η επικεφαλής της GmbH, Στέφανι Μπερκ.

Η επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας δηλώνει πάντως αισιόδοξη πως η εταιρεία μπορεί να επιβιώσει. «Το οφείλουμε στους σταθερούς μας πελάτες, τους αφοσιωμένους εργαζόμενους και άλλους συνεργάτες που μας έχουν υποστηρίξει τόσο πολύ αυτά τα χρόνια και τις τελευταίες δύσκολες εβδομάδες», τόνισε η Μπερκ.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων και το Reuters, γερμανικό δικαστήριο θα συνεδριάσει για να ορίσει ειδικό διαχειριστή. Η εταιρεία ανέφερε επίσης πως είναι σε συνεννόηση με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, με ασφαλιστές και άλλους συνεργάτες για την επιστροφή των ταξιδιωτών.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Έσσης, Volker Bouffier, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί κάποιο δάνειο και στη γερμανική θυγατρική της Thomas Cook, πέραν του δανείου στην αεροπορική Condor.

«Είμαστε καταρχήν έτοιμοι να βοηθήσουμε» είπε ο πρωθυπουργός της Έσσης, προσθέτοντας πως η υπόθεση εξετάζεται απ’ την κυβέρνηση της Έσσης όπου έχει έδρα η γερμανική Thomas Cook.

Η υπαγωγή της γερμανικής θυγατρικής στην πτωχευτική διαδικασία είναι αυτή που προκαλεί τους μεγαλύτερους φόβους στην ελληνική αγορά και ειδικά στην Κρήτη. Κι αυτό γιατί από τους περίπου 400.000 τουρίστες που κάθε χρόνο ταξιδεύουν στην Ελλάδα μέσω Thomas Cook, οι 250.000 φτάνουν στην Κρήτη μέσω της γερμανικής θυγατρικής.

Αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς εκκαθάρισης έκανε και η θυγατρική της Thomas Cook στην Αυστρία και στην Πολωνία, όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ενώ ο βραχίονας της μητρικής στη Νορβηγία αναζητά νέους ιδιοκτήτες.

«Η πολωνική εταιρεία, παρά τη σταθερή οικονομική της κατάσταση δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα χωρίς τη μητρική εταιρεία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Neckermann Polska.

Σημειώνεται ότι για την αεροπορική εταιρεία Condor, επίσης θυγατρική της Thomas Cook, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και η κυβέρνηση της Έσσης θα εγγυηθούν δάνειο - «γέφυρα» ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ και η ίδια η εταιρεία.
πηγή :// ΕΦ.ΣΥΝ. //

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54