Δημοσίευμα εμπλέκει τον Κύπριο πρόεδρο σε «ξέπλυμα» χρήματος

Δημοσιογραφική έρευνα κάνει λόγο ενδείξεις εμπλοκής του δικηγορικού γραφείου του Ν. Αναστασιάδη σε ύποπτες διαδρομές χρήματος και σχέσεις με Ρώσους δισεκατομμυριούχους ● Οργισμένη αντίδραση από την κυπριακή προεδρία ● Κινείται νομικά η εταιρεία του Προέδρου της Κύπρου.

Ένα δημοσίευμα του Δικτύου Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP) κυριαρχεί στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα της Κύπρου τις τελευταίες ημέρες, καθώς εμπλέκει τον πρόεδρο της χώρας σε υπόθεση ξεπλύματος «βρόμικου» χρήματος.

Σε άρθρο με τίτλο «Τραπεζικά αρχεία συνδέουν τον πρόεδρο της Κύπρου με το σκάνδαλο “Troika Laundromat”», η οργάνωση αναφέρει ότι το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη φέρεται να συμμετέχει σε διαδρομές χρήματος που προκαλούν υποψίες. 

Με βάση το δημοσίευμα, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης στις 14 Αυγούστου, το δικηγορικό γραφείο του Κύπριου προέδρου, από το οποίο έχει αποχωρήσει όταν ανέλαβε το αξίωμά του, εμφανίζεται να έχει μεσολαβήσει σε περίεργες διαδρομές χρήματος, σε μια υπόθεση που εμπλέκεται ακόμη και ο Αλεξάντερ Αμπράμοφ. Σημειώνεται ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει λάβει την κυπριακή υπηκοότητα.

Το σκάνδαλο “Troika Laundromat” σχετίζεται με μία από τις πιο μεγάλες τράπεζες της Ρωσίας, την Troik Dialog, που πλέον δεν υπάρχει, καθώς συγχωνεύθηκε με άλλες δύο κρατικές τράπεζες της χώρας του Βλαντιμίρ Πούτιν ( περισσότερα ΕΔΩ ). 

Ο OCCRP, στο ρεπορτάζ του, αναφέρει ότι τα αρχεία της, ανενεργής πλέον, λιθουανικής τράπεζας “Ukio Bankas” αποκαλύπτουν ότι το δικηγορικό γραφείο του Ν. Αναστασιάδη πραγματοποιούσε πολύπλοκες συμφωνίες μεταφοράς ρωσικού χρήματος από και προς εταιρείες – βιτρίνες που σχετίζοντας με την εταιρεία του προέδρου της Κύπρου.

Για δύο από αυτές, τις  Batherm Ventures Ltd. και Matias Co Ltd. Υπάρχουν ενδείξεις πως έχουν στενή σχέση με το σκάνδαλο “Troika Laundromat”. 

Στα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η οργάνωση υποδηλώνεται πως ο Αλεξάντερ Αμπράμοφ, Ρώσος δισεκατομμυριούχος, φέρεται να κρυβόταν πίσω από τις δύο εταιρείες και να τις χρησιμοποιούσε για να αγοράσει μεγάλη ρωσική επιχείρηση Ενέργειας σε προνομιακή τιμή. Εν συνεχεία ο Αμπράμοφ παρέλαβε και το κυπριακό διαβατήριο με τη βοήθεια της νομικής εταιρείας του Νίκου Αναστασιάδη.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα έγγραφα δεν παρουσιάζουν περαιτέρω αποδείξεις για το πώς η εταιρεία ή υπάλληλοί της παραβίασαν τον νόμο ή διέπραξαν κάποιο έγκλημα, αλλά οι συνδιαλλαγές δημιουργούν ερωτήματα που «αγγίζουν» τον Κύπριο πρόεδρο.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα στα αγγλικά ΕΔΩ

Λιβελογραφήματα απαντά η Λευκωσία

Εκ μέρους της κυπριακής προεδρίας, απάντηση ήλθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος ανέφερε « «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τη λύπη του γιατί για μια ακόμα φορά στοχοποιείται τόσο ο ίδιος όσο και η Κύπρος με λιβελογραφήματα, τα οποία ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

«Τα όσα αναφέρονται ως ‘ευρήματα’ σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα του εξωτερικού υπήρξαν αντικείμενο συστηματικής διερεύνησης από τις αρμόδιες ερευνητικές και ανακριτικές Αρχές πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ (FinCEN), και εις ουδεμία περίπτωση είτε το όνομα του Προέδρου είτε του πρώην δικηγορικού γραφείου του δεν ευρέθη υπό διερεύνηση ως εμπλεκόμενο, όπως κακώς αναφέρεται με τους ψευδείς ισχυρισμούς που καταγράφονται στην εν λόγω ιστοσελίδα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να προσθέσει «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει, όμως, τη λύπη και την απογοήτευσή του διότι ευρέθη κυπριακό έντυπο που αναδημοσιεύει τους σχετικούς λίβελους, ενισχύοντας την επιχειρούμενη δυσφήμιση της χώρας μας και του ιδίου του Προέδρου».

Την ίδια στιγμή το δικηγορικό γραφείο του προέδρου της Κύπρου, το οποίο έχουν αναλάβει οι κόρες του, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία δεν έχει βρεθεί ποτέ υπό διερεύνηση και προανήγγειλε πως θα κινηθεί νομικά για το εν λόγω δημοσίευμα.ΠΗΓΉ ΕΦΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54