Ιταλία: Σήμερα η ψήφιση του προϋπολογισμού από το κοινοβούλιο

Αργά το απόγευμα η κυβερνητική πλειοψηφία πρόκειται να συνδέσει την έγκριση του προϋπολογισμού, στην ιταλική βουλή, με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Αν και η θετική έκβαση της ψηφοφορίας θεωρείται δεδομένη, καθώς  Λέγκα και Πέντε Αστέρια διαθέτουν άνετη πλειοψηφία στην βουλή.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συναντήθηκε με τον γραμματέα της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι και τον αρχηγό των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο με  θέμα συζήτησης τις τροπολογίες του προϋπολογισμού. Οι κύριες αλλαγές  όμως, θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, όταν τα μέτρα του κρατικού προϋπολογισμού θα εξετασθούν από την γερουσία.

Στην γερουσία, θα υπερψηφισθούν και οι αλλαγές που θα προκύψουν από μια πιθανή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να μπορέσει να μειωθεί η σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ και να αποφευχθεί, από την Ιταλία, η έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο περιέγραψε την κατάσταση ως εξής :

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση με την Ευρώπη για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός, να μην προδώσουμε τους πολίτες και τις υποσχέσεις μας και να αποφύγουμε τις κυρώσεις». Πρόσθεσε, πάντως, ότι «πρέπει να αυξηθούν όσο περισσότερο γίνεται οι επενδύσεις και η αγοραστική δύναμη των πολιτών» και ότι «πέρα από ποσοστά και αριθμούς, είναι ανάγκη να τύχουν σεβασμού τα μέτρα που η κυβέρνηση θεωρεί βασικής σημασίας».

Προϊδέασε  επίσης  για «ψαλίδι» κατά 40% στις υψηλότερες συντάξεις για  δύο χρόνια.Το μέτρο θα ισχύσει για όσες συντάξεις ξεπερνούν τις 4.500 € μήνα


ΑΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54