Ο Σταϊνμάγερ επέμεινε ότι «υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την επίτευξη μιας συμφωνίας» που θα περιλαμβάνει την προϋπόθεση ότι «η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της» φωτογραφία αρχείου

Ο χρόνος πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα εκτιμά ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Να επιτευχθεί άμεσα μία συμφωνία που θα επιτρέπει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ και έθεσε τον όρο η Αθήνα «να συμβάλει» προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Ο χρόνος πιέζει, πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία πριν εξαντληθεί η ρευστότητα της Ελλάδας. Κάθε εβδομάδα, κάθε ημέρα μετράει» είπε ο Γερμανός υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Λισαβόνα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του Ρούι Μασέτε.

Η γερμανική κυβέρνηση «είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Αυτός είναι ο στόχος μας, που όμως θα επιτευχθεί μόνο αν η Ελλάδα συμβάλει», προειδοποίησε. «Αν έβγαινε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, δεν θα νικούσε κανείς. Η Ελλάδα πρέπει να συνειδητοποιήσει τις οικονομικές συνέπειες» μιας εξόδου από το ευρώ και «η Ευρώπη θα γινόταν στόχος επικρίσεων εάν δεν καταφέρουμε να επιλύσουμε το ελληνικό πρόβλημα», συνέχισε.

Ο Σταϊνμάγερ επέμεινε ότι «υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την επίτευξη μιας συμφωνίας» που θα περιλαμβάνει την προϋπόθεση ότι «η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Ο Γερμανός υπουργός έπλεξε επίσης το εγκώμιο της Πορτογαλίας για τις «εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις» στις οποίες προχώρησε στο πλαίσιο εφαρμογής του διεθνούς προγράμματος βοήθειας που έλαβε.
«Οι προσπάθειες αυτές απέδωσαν. Η Πορτογαλία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την Ευρώπη και πλέον πετά με τα δικά της φτερά» υπογράμμισε.
Η Πορτογαλία βγήκε πέρσι από το πρόγραμμα ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που της είχαν χορηγήσει το 2011 η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ και πλέον έχει πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27/05/2015 - 21:37