φωτογραφία αρχείου

Ευ. Τσακαλώτος: Οι κόκκινες γραμμές πρέπει να υπάρχουν με οποιδήποτε κόστος

«Δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα που επεκτείνουν τη λιτότητα» τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση», προσθέτοντας ότι το «λάθος» της 20ης Φεβρουαρίου δεν ήταν του Βαρουφάκη αλλά όλης της διαπραγματευτικής ομάδας.
Ο Ευ. Τσακαλώτος δηλώνει έτοιμος να καλύψει με το νέο του ρόλο τις όποιες δυσλειτουργίες και κενό συντονισμού στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Όπως τονίζει, η διαπραγμάτευση γίνεται σε πολλά επίπεδα και ότι ο υπουργός Οικονομικών παραμένει ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης. «Τα σχέδια παραγκωνισμού του Βαρουφάκη υπάρχουν εδώ και καιρό, εκπορεύονται από εχθρικούς προς την κυβέρνηση κύκλους και στην ουσία είναι σχέδια παραγκωνισμού ολόκληρης της κυβέρνησης. Χτυπάν ένα βασικό μέλος της για να χτυπήσουν επί της ουσίας την ίδια».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, χαρακτηρίζει «λάθος» το ότι η κυβέρνηση παρέμεινε στην προφορική διαβεβαίωση για χρηματοδότηση στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ξεκαθαρίζει όμως πως αυτό το λάθος δεν ήταν του κ. Βαρουφάκη ή κάποιου άλλου μεμονωμένα, αλλά όλης της διαπραγματευτικής ομάδας.

«Δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα που επεκτείνουν τη λιτότητα, όπως για παράδειγμα οι οριζόντιες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μειώσεις συντάξεων, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε την αποδόμηση των εργασιακών συντάξεων», δηλώνει.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών

Ο Ε. Τσακαλώτος σημειώνει ότι «οι κόκκινες γραμμές πρέπει να υπάρχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν κινδυνεύουν να διαταραχθούν, τον λόγο θα πρέπει να έχει ο λαός για να παρέμβει και να τις διασφαλίσει».

Στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να δανειστεί από τη Ρωσία ή την Κίνα
Ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει ότι ο προσανατολισμός της χώρας δεν έχει αλλάξει. «Είμαστε στην Ευρώπη και αναζητάμε λύσεις μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν βλέπω το λόγο να σπάσει αυτή η στρατηγική απόφαση, τουλάχιστον όχι από την πλευρά μας. Θεωρώ λοιπόν ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί εντός Ευρώπης. Ο,τιδήποτε άλλο θα συνιστά ευκαιριακή και όχι μόνιμη λύση στο κοινό πρόβλημά μας», καταλήγει.

left.gr


Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02/05/2015 - 15:50